Bliže Tebi - Darovi Duha Svetoga

Mi možda ne primjećujemo da je ono što nam uistinu treba i što nam Bog prije svega želi dati zapravo njegova živa prisutnost u našem svakodnevnom životu, njegova stalna pratnja, njegova stalna podrška...

Himan Duhu Svetome s pravom ističe: „bez božanstva tvojega čovjek je bez ičega“ i svaki praktičan vjernik razumije ulogu i potrebu za Duhom Svetim, za njegovom prisutnošću i njegovim darovima u svom životu. Često možemo svjedočiti kako se na mjestima i u zajednicama gdje nedostaje Božjega Duha stvari raspadaju i zapinju i ako imamo ikakvog vjerničkog iskustva jasno nam je da je Duh Sveti prijeko potreban jer je sam Isus rekao da bez njega ne možemo učiniti ništa. Važno je to razumijevanje potrebe za Duhom Svetim i njegovim darovima i razumijevanje izvanjskih znakova koji često prate silazak Duha Svetoga. Važno je da i mi danas osobito molimo ponovni silazak Duha Svetoga u naše živote i u naše zajednice jer nam je ta snaga nužno potrebna, no potrebno je ispravno shvaćati prisutnost i djelovanje Duha Svetoga inače nas ta želja može odvesti i u smjeru instant-rješenja i netočnih očekivanja, često u dobroj namjeri da postignemo ili osiguramo Božju pomoć i blizinu.


Foto: Pexels

Može se dogoditi da moleći za silazak i darove Duha Svetoga očekujemo da ćemo osjetiti neku iznenadnu promjenu ili neki vanjski znak da nas je Bog uslišio i da je Duh Sveti prisutan. Nekada možda i uspjeh vlastite molitve mjerimo po tome koliko smo nešto osjetili, doživjeli ili koliko smo se odmah osjećali bolje i/ili drukčije. Može se i to dogoditi, dakako postoje veliki znakovi i iznenadna uslišanja i nisu rijetka, ali svjesni toga, mi možda ne primjećujemo da je ono što nam uistinu treba i što nam Bog prije svega želi dati zapravo njegova živa prisutnost u našem svakodnevnom životu, njegova stalna pratnja, njegova stalna podrška. Ako molimo za neki od darova Duha Svetoga zapravo je vjerojatnije da će se on osjetiti i rasti stabilno i prisutno u našem svakodnevnom životu, a manje da ćemo se odjednom osjetiti nadprosječno nadarenima i tako se nastaviti osjećati cijeli život. Ako molimo za darove Duha Svetoga, logično je da će se oni utkati u naše biće i očitovati tamo gdje je potrebno, pa čak i izvanredni darovi Duha Svetoga su također više skloni biti trajno osnaživanje našeg svakodnevnog djelovanja nego li spektakularni povremeni znakovi koji bi hranili našu znatiželju ili osjećaj posjedovanja  neke moći.


Foto: Pexels

Može se dogoditi da molitvu i darove Duha Svetoga zaista previše krivo poistovjećujemo sa idejom koju kroz pop-kulturu imamo o super moćima i zbog toga se želimo osjećati moćno kad ih primamo i ako ih posjedujemo, no vjernik pun Duha Svetoga nije super junak svjestan svoje moći i sposoban upotrijebiti je po potrebi i želji. Vjernik pun Duha Svetoga radije je osoba otvorena stalnom djelovanju Duha Svetoga koji može biti i silan vjetar, ali češće upravo zbog nas odabire biti lagani lahor koji nas podržava i usmjerava u smjeru u kojem trebamo ići (usp. 1 Kr 19, 9-18). Duh Sveti je nesumnjivo na djelu i kada smo trajno i postojano drukčiji i kvalitetniji ljudi, Duh Sveti je na djelu kada se naši životi odvijaju u skladu s Božjom voljom bez obzira vidjeli mi to golim okom ili ne. Duh Sveti ponekad je silan vjetar, ali treba imati na umu da on to zaista ne mora biti, Duh Sveti puše gdje, kada i kako hoće, a načini i razlozi njegova djelovanja često su nam skriveni (usp. Iv 3, 8). Ponekad su i naizgled obične stvari prepune Duha Svetoga jer bez Duha Svetoga zapravo nema života uopće. Duh Sveti je sila koja održava svemir i naša bića na okupu i uglavnom odabire biti tiha i postojana, nenametljiva, ali ta sila cijelo vrijeme radi (usp. Iv 5, 18). Upravo s tim aspektom Duha Božjega trebamo surađivati i njemu biti otvoreni, ako smo toga svjesni onda zaista otvaramo vrata Duhu Svetome da učini u nama i oko nas što god želi pa bilo to i vidljivo izvanredno i nadnaravno u svom očitovanju.


Foto: Pexels 

Stoga kada molimo za darove Duha Svetoga pa čak i izvanredna očitovanja Duha Svetoga nemojmo misliti kratkoročno i trenutačno i biti razočarani ako se ništa naizgled momentalno ili vidljivo ne dogodi, nego radije budimo usmjereni na trajno i postojano jer nam je Božja potpora potrebna svaki trenutak svakoga dana, a ako ništa nismo osjetili ili ako nismo primijetili neposrednu promjenu čak ni nakon intenzivne molitve, to ne znači da se ništa nije dogodilo. Pretpostavljati da je naša molitva ostala neuslišana samo na temelju osjećaja ili izostanka nama očekivanog rezultata, čin je nevjere. Molitva za darove ili silazak Duha Svetoga nije „jednokratno punjenje“, niti situacija u kojoj imamo neku rijetku priliku da uzmemo ono što nam je potrebno, nego molba za trajno bivanje na izvoru i trajan protok Božje milosti u naše biće i naš život. Duh Sveti želi biti naš trajan pratilac u svim trenutcima života i u svim situacijama, a ne samo skup intenzivnih doživljaja i brzih rješenja koje povezujemo samo neposredno uz trenutke intenzivne molitve i slavljenja. Budimo zaista otvoreni djelovanju Duha Svetoga i prepoznavanju njegova djelovanja u našim životima.

Povezani članci
I danas govorim - O slavljenju Boga

I danas govorim - O slavljenju Boga

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“