I danas govorim: O četiri koraka

Bogu je sve moguće ako ga zaištemo iskrena srca

Evanđeoski odlomak u kojemu se opisuje Isusov susret s bogatim mladićem svjedoči nam koja su to četiri koraka potrebna da bismo baštinili Kraljevstvo Božje. Prvi korak na putu prema Božjem Kraljevstvu je priznavanje da je Isus Bog. Nitko se ne može spasiti ako ne prihvati Isusa za svoga Boga. Vjerovati da je Isus obećani Krist i temeljno se opredijeliti za njega osnovni je uvjet koji nam omogućuje i sljedeće korake.


Foto: Pexels

Nakon što smo prihvatili Isusa za svoga Boga, predstoji nam drugi korak koji se sastoji u izvršavanju zapovijedi i propisa. Radi se o moralnoj neporočnosti. O stanju u kojemu nam nitko neće moći reći da činimo zlo. Ova prva dva koraka je napravio bogati mladić iz evanđelja, a to isto čine i toliki drugi koji vjerom prihvaćaju Božju opstojnost i nastoje živjeti u skladu s Božjom voljom i vlastitom savješću. Ipak, Isus se tu ne zaustavlja, nego od onih koji žele biti kršćani traži da naprave još dva koraka.


Foto: Pexels

Bogatstvo samo po sebi nije ni loše ni grešno, ali je i zlo i grijeh ako se čovjek naveže na materijalno i ne dopusti si slobodu potpunoga predanja Bogu. Govoreći o odricanju od bogatstva, Isus nas potiče da budemo slobodni od svega što nam može zarobiti srce, zatvoriti oči i svezati ruke. Isus traži da u svakom trenutku budemo spremni ustati i poći dalje, ne žaleći ni za čime, znajući što je jedino važno.


Foto: Pexels

Samo onaj tko se u potpunosti oslobodi sposoban je učiniti i četvrti korak na putu prema vječnom zajedništvu s Bogom. Može čuti i prihvatiti Isusov poziv za potpunim predanjem. Biti jedan od onih kojima je uvijek i svugdje najvažnije riječima i životom proslaviti Boga, navijestiti radost nade koja je u nama, biti bliz onima koji pate i djelotvornom ljubavlju posvjedočiti Božju prisutnost.

Pritom je važno ne smetnuti s uma da je čovjeku nemoguće to postići svojim snagama, ali da je Bogu sve moguće i da će nam se Bog smilovati ako ga zaištemo iskrena srca.

Piše: Nikola Kuzmičić

Povezani članci
I danas govorim - O slavljenju Boga

I danas govorim - O slavljenju Boga

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“