I danas govorim: O opredjeljenju

Ono što čini razliku među ljudima je ono na čemu pojedini čovjek temelji svoj smisao i svoje postojanje

Kada dođe do brodoloma, utopljenike ne spašava potvrda o završenom tečaju plivanja, dobivena na brzinu ili preko veze. Spašava ih jedino činjenica da znaju plivati. Zato se svatko od nas svakodnevno treba pitati: Znam li doista plivati? Hoću li se zbog svog načina života jednoga dana utopiti? Tada će mi biti uzalud zazivanje Božjega imena.Kršćanstvo nije birokratska kategorija, nego životno opredjeljenje. Nije kršćanin onaj čije je ime upisano u župnim maticama, nego onaj čije ime se svakodnevno upisuje u knjigu života. Ne sudjelujemo u osiguranom spasenju samo po krsnom listu, skupnoj prvopričesničkoj fotografiji ili obavljenoj potvrdi. Sudjelujemo životnim vršenjem Božje volje, nasljedovanjem Isusa Krista i suradnjom s Duhom Svetim.


Foto: Pexels

Ono što čini razliku među ljudima je ono na čemu pojedini čovjek temelji svoj smisao i svoje postojanje. Isus to uspoređuje s kućama. Jednoj što se gradi na pijesku i jednoj što je utemeljena na stijeni. Kada navale kiše, bujice i vjetrovi vidi se razlika među njima. I opstaje jedino ona što ne pada jer je utemeljena na bitnome u životu.Kada bismo htjeli generalno suditi povijest ljudskoga roda, primijetili bismo nevjerojatnu količinu uludo potrošenoga vremena i energije. Primijetili bismo tako mnogo krivih procjena, jalovih nada i propadljive sigurnosti. A još je tragičnija spoznaja da ni sadašnjost nije drugačija. Pa ni hrvatska sadašnjost. U zemlji  koja se voli dičiti svojim katoličanstvom.


Foto: Rujana Bušić

Mi ispovijedamo vjeru što će mnoge nagnati da nas smatraju naivnima ili glupima. Uvjeravat će nas da je realnost drugačija, a mi ćemo im, naivno i glupo, prečesto povjerovati te Božju milost i zaštitu zamijeniti propadljivim stvorenjem.Cijelo Sveto Pismo nam svjedoči što je čovjekov pravi izbor. Svjedoči nam kako se i za koga mudri ljudi opredjeljuju. Božja Riječ nam jamči da se treba u Gospodina uzdati i da smo onda sigurni. Jamči nam da ćemo sve stostruko dobiti ako svoj život posvetimo življenju Kraljevstva Božjega. Naš je problem što mi te citate smatramo milozvučnim romantičnim dosjetkama, a ne živom i djelotvornom Božjom Riječju.


Rujana Bušić

Valja nam zato najprije izmoliti od Boga milost vjere. Milost da ispravno izaberemo za koga ćemo se opredijeliti i što ćemo u životu slijediti. Kada naša vjera ojača onda će nam postati jasno da svoju nadu ne treba ni u koga drugoga polagati, nego jedino u Jedinoga Boga koji je Svemoguća Ljubav. Dok se životom ne iskuša, ove riječi nam mogu zvučati kao fraza, ali tko pokuša, vidjet će koliko je dobar Gospodin.

Poput naivne djece slušamo priče o boljoj budućnosti, a znamo da je nemoguće da išta bude doista dobro ako se Bog iz toga isključuje. Ta Bog je jedini Dobar i sve dobro od njega dolazi. Jedino smo u Božjoj blizini sigurni i jedino nam on može dati zaštitu od svakoga zla.

Piše: Nikola Kuzmičić

Povezani članci
I danas govorim - O slavljenju Boga

I danas govorim - O slavljenju Boga

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“