'Festival drniškog merlota' – savršena ideja za proljetni vikend izlet u Drniš

Naša lijepa Hrvatska može se pohvaliti izrazito dugom i bogatom poviješću proizvodnje vina s plodnih vinograda raštrkanih diljem zemlje. Stoga, ako ste ljubitelj dobrog vina i zabave onda je idealna prilika da posjetite grad Drniš te uživate u ovogodišnjem 'Festivalu drniškog merlota'

Drniš je grad u srcu Dalmatinske Zagore, na pola puta između Šibenika i Knina. Okružuju ga planine Promina (1148m) i Moseć (838m) koje tvore prolaz u Petrovo polje zvan Drniška vrata, a s vrha Promine puca prekrasan pogled na cijeli kraj. Na području grada Drniša teku dvije rijeke Krka i Čikola koje okružuje tipičan krški kameniti reljef tvoreći brojne prirodne atrakcije, poput slapova i kanjona. Stari grad Drniš nastao je kao utvrđenje za zaštitu od turskih prodora u srednjem vijeku. Prema legendi, nakon što su ga osvojili, Turci su mu dali ime Drniš koje u prijevodu s perzijskog znači "Vrata u polje". Zaštitnik grada je sveti Roko koji se štuje gotovo tri stoljeća.


Foto: TZ Drniš

Uz vrlo bogatu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu ovaj gradić u dalmatinskom zaleđu osobito je poznat po cijenjenom drniškom pršutu, ali se također može pohvaliti plodnim tlom na kojem uspijeva nekoliko autohtonih sorti vinove loze. Od bijelih sorti prisutne su debit i maraština, a od crnih lasina, plavina te vrlo kvalitetna sorta svjetski poznatog merlota. Ova se sorta na drniškom prostoru odlično snašla te daje vrlo posebna i pitka vina. Kako bi ju učinili još posebnijom i popularnijom, Turistička zajednica grada Drniša u suradnji s lokalnim vinarima došla je do ideje da organiziraju 'Festival drniškog merlota', te su prošlog svibnja prvi puta postavili svoje štandove i ugostili posjetitelje, a sa zadovoljstvom event se nastavlja i ovoga proljeća. Cilj ovog festivala je učiniti Drniš vidljivijim na turističkoj karti te pomoći lokalnim vinarima, koji sa svojim vrhunskim vinima osvajaju brojne nagrade, kako bi imali bolju prepoznatljivost na domaćem i stranom tržištu.


Foto: TZ Drniš

Tako će se narednog petka i subote 26. i 27. svibnja 2023. ponovo održati ova vinska manifestacija u organizaciji TZG Drniša u suradnji s lokalnim proizvođačima vina. Manifestacija je prodajno-promotivnog karaktera, što znači da je ulaz na festival besplatan, ali je potrebno kupiti kupone i unajmiti staklenu čašu po cijeni od 10 eura (koju kasnije možete vratiti uz povrat novca ili ponijeti kući kao lijepi suvenir). Dakle u cijenu je uključena kaucija za čašu i degustacija, a posjetitelji će također moći povoljnije nabaviti i butelje lokalnih vina jer će cijene biti promotivne. Festival je otvoren od 17h do ponoći, a ovogodišnji izlagači su: Vizzulin wine, Vinarija Skelin, Vinarija Džapo, Ško vina, Vinoplod vinarija Šibenik te gosti iz Rogoznice, Vinarija MI. Za prigodne zalogaje pobrinut će se Caffe bar Shine.


Foto: TZ Drniš

Osim degustacije posjetitelje festivala očekuje i niz zanimljivih predavanja i radionica. U petak 26. svibnja nakon otvorenja počinje umjetnička radionica 'Bacchausov atelijer' s temom kiparstva i slikarstva koja će trajati dva dana, a prijaviti se možete slanjem maila na info@tz-drniš.hr. Također u petak možete prisustvovati i na radionici pod nazivom 'Izrada drniškog suska' koju vodi gospodin Ivan Tomić, meštar od suska (tradicionalne drniške „čaše“ za vino). U popodnevnim satima na programu je degustacija vina Vinoplod vinarije Šibenik, za koju će se prijave vršiti na Vinoplod kućici.


Foto: TZ Drniš

Drugog dana manifestacije u subotu 27. svibnja, uz nastavak umjetničke radionice, biti će održana i panel diskusija 'Perspektiva vinarstva i vinogradarstva drniškoga kraja' koju će voditi docent Željko Andabaka. Na dalje, na rasporedu je zabavna radionica za djecu 'Sigurna biciklistička vožnja'. U večernjim satima za dobru i veselu atmosferu pobrinut će se drniški bend 'Bee Gee's' u petak te 'Oliver pjeva Olivera' u subotu.


Foto: TZ Drniš

Ako vas put ovih dana odvede u središnju Dalmaciju ili se ondje već nalazite, ima li bolje prilike da za svoju vikend destinaciju odaberete Drniš? Uživajte u predivnom ugođaju 'Festivala drniškog merlota' i doživite domaću autentičnu kapljicu, svjetske kvalitete.

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti