Hrvatski Niepokalanów – Duhovno-pastoralni centar ,,Oaza Bezgrešne“

Marija je Majka koja nikoga ne isključuje i Oaza Bezgrešne će biti upravo mjesto u kojem će svatko tko dođe moći naći svoje mjesto u okrilju svoje Majke prenosi nam gvardijan i čuvar svetišta u Molvama fra Zdravko Tuba

Poštovani fra Zdravko zašto je važno da svaka zemlja ima svoju Oazu Bezgrešne?

Sv. Maksimilijan odlikovao se velikom sposobnošću iščitavanja događajā svoga vremena. Zahvaljujući dobrom razlučivanju, Maksimilijan se odvažio utemeljiti Vojsku Bezgrešne – Militia Immaculatae MI – VB. U tome nije mogao uspjeti sam.

Veliki mu je san bio: „Osvojiti čitav svijet za Krista po Bezgrešnoj.“ Oaza u pustinji daruje život, bez nje pustinja postaje pustoš. Naš ovozemaljski život često je pustinja, posebno kada promatramo današnje društvo: brojni izazovi gospodarske krize i nezaposlenosti, opustošena sela i gradovi zbog iseljavanja većega broja mladih i cijelih obitelji, posebice visokoobrazovanih i onih na kojima počiva budućnost svakoga društva i države, složena demografska slika hrvatskog naroda koja se očituje u velikom padu nataliteta i porastu stanovništva staračke dobi, sve veći broj siromašnih građana i onih koji su u dužničkom ropstvu, problemi izbjegličke krize i gospodarske migracije, zaista je potrebna oaza. Tko može biti prava oaza ljudskog srca a da se ono ne pretvori u pustinju ili pustoš? Jedini je odgovor – Bezgrešna – nositeljica i darovateljica Života.


Foto: Svetište Molve

Postoje li ovakve oaze u svijetu i kako je nastao prvi Grad Bezgrešne?

Maksimilijan Kolbe u zakopanskoj je samoći mogao u molitvi i u mirnim šetnjama promišljati ideje povezane s Vojskom Bezgrešne i o daljnjemu razvoju izdavaštva. Ishod toga razmišljanja bila je odluka da ustanovi novi samostan isključivo za izdavačku djelatnost, koji bi tomu cilju bio potpuno prilagođen. Dobivši dozvolu od poglavara odmah je započeo s izgradnjom novoga – Marijina – grada koji je nazvao Niepokalanów – Grad Bezgrešne. Jednom je ,,jedan od braće postavio Maksimilijanu pitanje: Recite nam, oče, u čemu se sastoji pravi napredak Niepokalanówa? Nije napredak proširenje pogona, povećanje naklade. Nije napredak izgradnja novih zgrada, kupnja najmodernijih strojeva, raskošna oprema izdanja. Nije napredak stjecanje ugleda, priznanja, slave u domovini i u svijetu, zauzimanje mjesta na geografskoj karti, primanje posjeta visokih dostojanstvenika Crkve, vlade i ustanova koji nam se dive i pjevaju slavopojke. Sve je to, djeco moja, pljeva od koje se ne živi. Što je onda u pitanju? Mi, naše duše, duhovno obogaćivanje, rast u milosti, to jest – svetosti! Ne varajmo se! Ni stručnost ni naobrazba ni veliko znanje – sve to nije bitno, sve to pripada u drugi red vrijednosti. Pravi je napredak ili duhovan, ili ga nema. Samo živa vatra svijetli i grije.”

Danas u svijetu postoji: Niepokalanów – Poljaka, SAD – Marytown, Mugenzai no Sono – Japan i naša Oaza Bezgrešne u Hrvatskoj koji je u izgradnji. Kada o njemu razmišljamo sjetimo se riječi sv. Maksimilijana: ,,Ako ne odgovorimo na poziv Bezgrešne, Ona će upotrijebiti druge. Naša je obveza surađivati s Njezinom voljom.“ (SK 303).


Foto: Svetište Molve

U ovome se prepoznaju razlozi Vašeg boravka u svetištu Majke Božje Molvarske. Kako biste nam ih Vi objasnili?

Kao svećenik redovnik franjevac konventualac, zahvalan sam Bogu i Majci Mariji na daru rođenja i življenja u ovom Njezinu svetištu i Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Promatram to i doživljavam kroz prispodobu o svadbi u Kani, kroz zadatak sluge koji je osluškivao što Isus i Marija govore i koji je činio sve što su im oni rekli, tj. što im je Isus rekao uvijek u predanju Mariji da Ona najbolje zna što je svakom vjerniku potrebno i što mi je činiti.


Foto: Svetište Molve

Kako je čudotvorna medaljica povezana s Marijinim svetištem u Molvama, vašim redom i Oazom Bezgrešne?

Dobro je u govoru o Oazi Bezgrešne spomenuti Kolbeova polazišta kod osnivanja, njegovu shvaćanje smisla Grada Bezgrešne i duha koji je bio i jest prisutan u njemu, a trebao bi biti i u svakom Gradu Bezgrešne. Prvo – treba divinizirati čovjeka. Čovjek je stvoren da se preoblikuje u božansko biće, da sebe divinizira. Ne da postane sebi Bog, nego da sebe pobožanstveni u Bogu. Drugo – Marija je najveličanstveniji dokaz čovjekovih mogućnosti. Ona je uzor i ideal savršenosti. Treće – Bezgrešna je posrednica između Krista i čovjeka. Njezinim posredovanjem, jer Ona je puna milosti, a zaslugom Sina, Bog čovjeka trajno opskrbljuje božanskom snagom koja uništava grijeh i usavršuje dušu. Po Bezgrešnoj, do Srca Kristova! Četvrto – Bezgrešna može pobijediti sve zlo u čovjeku i svijetu. Majka Crkve i sve djece Božje uvijek je pripravna da izađe u susret svim našim potrebama i molitvama. To su temelji Vojske Bezgrešne, slobodno možemo reći, to su i temelji Oaze Bezgrešne.

U Kolbeovu gledanju, posveta Mariji ne postoji izvan stavljanja u odnos s Crkvom, a osobito s njezinim poslanjem. Nosile su ga riječi: „Osvojiti svijet za Krista preko Bezgrešne“, „Zagrliti čitavu zemaljsku kuglu… kako bi Marija mogla svoju vlast proširiti na srca svih koji žive u bilo kojem kutku svijeta.“

U liku Bezgrešne možemo prepoznati sebe, možemo uvidjeti koji je naš poziv. Ono što je uvijek krasilo odnos Marije i Isusa bilo je zajedništvo i ljubav. Upravo na takav odnos nas Bog poziva kroz lik Marije. Preko Marije Bog je evangelizirao. Marija je ta u kojoj je bilo utkano evanđelje.

Marija je za nositeljicu Riječi bila izabrana iz običnog naroda. Tako je i svatko od nas pozvan prenositi riječ evanđelja. Svatko od nas pozvan je činiti djela ljubavi i milosrđa. Kako je Bog pozvao Mariju, tako i nas svakog dana iznova zove. Nastojimo to živjeti i darivati svakom hodočasniku dovodeći ga Bezgrešnoj po svetima sakramentima, po susretima, otvorenošću za potrebe hodočasnika...

Ovo su polazišta ili temelji Oaze Bezgrešne, Marijina svetišta, ali i svake pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji koju gajimo u našem predanju Njoj. Ovu privrženost izražavamo po čudotvornoj medaljici čiji je najveći apostol bio sv. Maksimilijan Kolbe. Stavio je kao sredstvo marijanskog apostolata upis u Vojsku Bezgrešne s nakanom vojevanja pod Njezinim stijegom, noseći čudotvornu medaljicu kao znak raspoznavanja te svakodnevno moleći kratki zaziv kojim se traži Gospina zaštita za sve nas, a posebno moli za obraćenje neprijatelja Crkve. Vojska Bezgrešne ima svoj znak, municiju, čudotvornu medaljicu – dar Bezgrešne. Medaljica je sredstvo trajne Marijine dobrote za svakog čovjeka u svim njegovim potrebama. Zato rado molimo: ,,O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo i za sve one koji se tebi ne utječu, a naročito za neprijatelje svete Crkve i za sve one koji su tebi preporučeni.“


Foto: Svetište Molve

Što Podravina zajedno s Oazom Bezgrešne već sada može ponuditi Hrvatskoj, Europi, svijetu? Koja je to baština koju ima i koju je svakako važno sačuvati, naučiti, voljeti i prenijeti na nove generacije?

Podravci oduvijek rado dolaze svojoj Majci Božjoj koju štuju u liku čudotvornoga kipa Majke Božje Molvarske. Zapisano je da su vjernici đurđevačke i virovske župe 1806. godine, kada je vladala kuga, učinili zavjet da će svake godine hodočastiti Majci Božjoj u Molve iz zahvalnosti za primljene milosti.

Na mjestu današnje zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske nekoć se nalazila srednjovjekovna župna crkva koja je zbog trošnosti porušena oko 1890. godine. Župljani, u želji da postoji spomen na mjesto na kojem je bila prva crkva, predvođeni svojim župnikom sagradili su 1900. godine novu kapelicu koja je postala mjesto trajnog čuvanja čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske. Sljedeće godine, 7. srpnja 1901., čudotvorni kip Majke Božje Molvarske u svečanoj djevojačkoj procesiji prenesen je duž Marijanske ulice, iz župne crkve, u novosagrađenu kapelicu, uz prisutnost 30.000 vjernika iz cijele Podravine, Zagreba, Koprivnice, Križevaca, Bjelovara, Virovitice i susjednih mađarskih krajeva što je zabilježio Katolički list od 25. srpnja 1901. godine. Bila je to prva nedjelja u mjesecu srpnju. Od tada pa sve do danas obnavlja se uspomena na to vraćanje kipa u nedjelji zvanoj Srpnjica.

Uz organizirana hodočašća svjedoci smo hodočasnika koji sami dolaze ili organiziranim skupinama. Dio je ovo naših sadašnjih mogućnosti i onoga što hodočasnici mogu doživjeti u Marijinu svetištu.


Foto: Svetište Molve

Sada je već bogat sadržaj u svetištu koji ćete sigurno dopunjavati. Što mogu očekivati svi posjetitelji u budućnosti u Marijinu svetištu i Oazi Bezgrešne? Jeste li razmišljali o programima za sve dobne skupine, kako i na koji način ćete to ostvariti?

Današnji svijet, posebno suvremene obitelji, nalazi se u istim potrebama očitovanim na drukčiji način kao što je to bilo u vrijeme djelovanja sv. Maksimilijana Kolbea. Kao logično rješenje koje se nameće jest stvaranje obiteljskih oaza i ovdje kod nas u Hrvatskoj – mjesta podrške i ohrabrenja katoličkim obiteljima u življenju zajedništva sa Stvoriteljem i međusobno posredništvom Bezgrešne, usvajajući kršćanske vrednote i nadahnjujući se primjerom Nazaretske obitelji, mjesta u kojima bi obitelji dobivale okrepu i skupljale snagu za nastavak puta kroz svakodnevicu. ,,Nadam se da, uz pomoć Bezgrešne, ni jednu zemlju nećemo zaobići niti narod napustiti i da ćemo svugdje uspostaviti Vojsku Bezgrešne i njezinu središnjicu, Niepokalanów.“ (SK 662)

Marijino svetište u kojem nastaje Oaza Bezgrešne duhovno je i kulturno središte. Oaza otvara vrata svima koji će doći da u ponuđenom sadržaju u Marijinoj prisutnosti pronađu sve što je potrebno njihovoj duši. U tom vidu uređujemo kapelicu – središte Oaze Bezgrešne – mjesta cjelodnevna klanjanja Isusu prisutnom u Presvetom oltarskom sakramentu, mjesta susreta s Bogom u euharistiji, sakramentima... Ujedno, Interpretacijski centar duhovne i kulturne baštine imat će svoj sadržaj. Programi koje ćemo ostvariti bit će za sve dobi, pojedince, obitelji, skupine. Marija je Majka koja nikoga ne isključuje i Oaza Bezgrešne će biti upravo mjesto u kojem će svatko tko dođe moći naći svoje mjesto u okrilju svoje Majke.


Foto: Svetište Molve

Znamo da ste čovjek molitve, susreta s ljudima, otvoreni ste za nove stvari, ako su na Božju slavu. Kako gledate na digitalnu crowdfunding kampanju koju ste pokrenuli za završetak Oaze Bezgrešne? Osim prikupljanja sredstava za početak rada Oaze Bezgrešne koji Vam je pravi smisao i cilj kampanje?

Crowdfunding kampanji pristupam zahvalan za Kolbeove smjernice koje nam je ostavio, baštinu koja nas obvezuje da nastavimo djelo koje je on započeo. Znamo, Kolbeovo se poslanje odlikuje širokim korištenjem sredstava koja omogućuju prenošenje evanđeoskih sadržaja, kao i važnošću marijanske pobožnosti. Čudotvorna medaljica, zahvaljujući svome duboku duhovnome i simboličnu značenju, za nj predstavlja povlašteno sredstvo poslanja posvećenja čovječanstva.

Kolbe se odlikovao velikim stvaralaštvom u vršenju samoga apostolata. Želja za služenjem uvijek novim, izvornim sredstvima, aktualnima za naviještanje Kristove ljubavi, obilježila je njegov život te se nikada nije iscrpila. Možemo reći kako je Kolbe bio istinski vulkan ideja, kada su posrijedi novi apostolski izumi, novi načini naviještanja. Mnogi su od njih danas vrlo uvriježeni, ali su u njegovo vrijeme nedvojbeno bili smioni. Takva je, primjerice, bila i zamisao poslati braću na ulicu da ondje besplatno dijele novine tiskane u Niepokalanówu, budući da su u to vrijeme redovnici rijetko na taj način izlazili među narod.

Budući da je utemeljitelj udruge sv. Maksimilijan Kolbe sva raspoloživa medijska sredstva upotrijebio kako bi istaknuo moć Bezgrešne, „članovi Vojske Bezgrešne koristit će sredstva koja je o. Kolbe upotrebljavao proročkim i franjevačkim duhom postajući tako apostolima pera, mikrofona, ekrana i bilo kojega drugog sredstva“, ali kako sv. Maksimilijan naglašava: ,,Naš cilj nije pridobiti pretplatnike, nego duše.“ Na tom je temelju naš cilj – duhovno bogatstvo koje Oaza Bezgrešne daje već sada i koje će darovati svima koji u nju dođu, koji dođu svojoj Majci – Bezgrešnoj.


Foto: Svetište Molve

Je li ovo samo početak buđenja Molvi ili imate još neke projekte u planu?

Molve su budne! Imamo projekte koji su u tijeku. Marijino svetište je od 2019. godine priključna ruta Marijanskog zavjeta za Domovinu. Put sv. Jakova – Camino Podravina prolazi kroz svetište i svaki hodočasnik na tom putu u svoju putovnicu dobije i žig s likom Majke Božje Molvarske. Kroz Molve prolazi i Amazona of Europe – Europski projekt biciklističkih putova uz rijeku Dravu. Uz organizirana hodočašća svjedoci smo hodočasnika koji sami dolaze ili organiziranim skupinama. Dio je ovo naših sadašnjih mogućnosti i onoga što hodočasnici mogu doživjeti u Marijinu svetištu.

Sveti Maksimilijan je djelovao i stvarao u predanju Bezgrešnoj. Ostavio nam je u baštinu snažnu misao koju je i sam živio. U tom duhu nastojimo živjeti otvoreni svemu što će Bezgrešna htjeti od nas i po nama učiniti za našu domovinu i svijet.


Foto: Svetište Molve

Kako je lijepo imati majku ili dvije majke, nebesku i zemaljsku, kojima možeš doći, uz njih predahnuti i okrijepiti se… Koja je Vaša poruka za kraj?

Vjerujemo da ćemo završetkom izgradnje i uređenja Duhovno-pastoralnog centra Oaza Bezgrešne otvoriti vrata svima za više susreta i programa kako bi mogli boraviti u duhovnoj oazi uz Mariju, družiti se, duhovno rasti, obnavljati se...

Marija je bila na svadbi u Kani, budno pazila imaju li mladenci sve potrebno. Ona je prisutna u našim obiteljima te vjerujemo da će obitelji u Njezinu okrilju čuti riječi: ,,Učinite sve što vam kaže!“ i da će njihov život biti ispunjen smislom, ljubavlju, zajedništvom i blizinom Isusovom i Njegove Majke Marije. Marija je pohodila Elizabetu kojoj je bila potrebna pomoć. U znaku toga pohoda vrata Marijina svetišta u Molvama otvorena su za sve koji su u bilo kojoj potrebi; djecu, mlade, obitelji, zdrave i bolesne.

Svim hodočasnicima želimo dobrodošlicu u Marijino svetište u srcu Podravine!

Poziv na donaciju

Ukoliko ste u mogućnosti i nadahnuću podržati projekt „Duhovno – pastoralni centar – Oaza Bezgrešne“, Vaše donacije možete uplatiti putem linka: https://bonafidesinvest.eu/hr/campaign/oaza-bezgresne/

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti