„Perunova staza“ – oaza za odmor duše nadomak Splita

Uzduž Jadranske obale, između rijeke Žrnovnice i ušća Cetine kod Omiša, smjestio se nevelik planinski masiv Perun dug 17 km, a visok 450 m. Ime je dobilo po praslavenskom bogu Perunu, bogu groma i munje (Gromovniku), koji je predstavljao vrhovno božanstvo u panteonu slavenskih bogova.

Došavši na ove prostore, Slaveni su iz svoje pradomovine donijeli svoja stara vjerovanja i mitski svjetonazor, kojeg je tada trebalo prilagoditi novom načinu života i uvjetima novoga kraja. Svoja su božanstva stavljali na mjesta gdje je otprije postojala neka svetost, a prelaskom na kršćanstvo ta se svetost ponovno uspostavljala na način da su na mjesta starih praslavenskih bogova dolazili njihovi kršćanski supstituti. Tako na brdu Perun nailazimo na tri vrhunca čiji su nazivi izvedenice iz imena boga Peruna (Perunsko, Perun i Perunić), ali isto tako na tim mjestima nalazimo dvije crkvice posvećene Sv. Juri, kršćanskoj inačici praslavenskog boga Peruna. To su: Sv. Jure na Vršini iznad Gornje Podstrane, te Sv. Jure na Perunskom iznad Žrnovnice.


Foto: Rade Popadić

Priča o praslavenskom bogu Perunu, koji je svoju kršćansku inačicu dobio u Sv. Juri, bila je povod za označavanje prve tematske staze „Put do Sv. Jure“, koju je Turistička zajednica grada Splita otvorila u prosincu 2020. godine sa sjeverne strane brda Perun. Staza je tada opremljena informativnim tablama, koje šetača, kako se uspinje iz kanjona Vilar prema crkvici Sv. Jure na Perunskom, provode od vremena antike preko praslavenskih vjerovanja do pokrštavanja Hrvata. Budući je projekt bio dobro prihvaćen od šire javnosti; kako turista, tako i lokalnog stanovništva, Turistička zajednica je narednih godina nastavila s označavanjem staza na Perunu i oko njega. Konkretno, riječ je o 6 pojedinačnih tematskih staza, koje se nalaze na kružnoj „Perunovoj stazi“ što se proteže s južne i sjeverne strane brda.


Foto: Rade Popadić

Kružna „Perunova staza“ je duga 14,5 km. Svih 6 staza što se nalaze na njoj obrađuju temu praslavenske mitologije, a u zadnjih nekoliko godina su kompletno opremljene adekvatnim interpretativnim tablama, klupama za odmor i drugim prigodnim sadržajima. Kružna staza vodi iz kanjona Vilar do Sv. Jure na Perunskom („Put do Sv. Jure“), od Sv. Jure na Perunskom do Strožanca („Put do Sv. Jure“ od strane Strožanca), zatim iz Strožanca šetnicom uz rijeku Žrnovnicu do centra Žrnovnice („Put prema izvoru“), iz mjesta Žrnovnica udolinom kanjona Vilar do Srinjina („Dioklecijanov put“), te s Dioklecijanovog puta natrag na Sv. Juru na Perunskom. Neki dijelovi kružne staze su zahtjevniji, a neku su manje zahtjevni. Za obići je čitavu potrebno je otprilike 8 sati aktivnog hoda.


Foto: Ivana Vrdoljak

Ove je godine opremanje poučnih staza službeno dovršeno nadopunama, koje su napravljene na tematskoj stazi „Dioklecijanov put“. „Dioklecijanov put“ je zasebna tematska staza od 4,5 km, koja se proteže kanjonom Vilar, a spaja mjesta Žrnovnicu i Srinjine. Staza je prilično ne zahtjevna, te ju je moguće proći za 1,5h.


Foto: Rade Popadić

Šetnja kružnom „Perunovom stazom“, bilo kojim njenim dijelom, oduzima dah predivnim pejzažima i pogledima, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim! Neću pretjerati ako kažem da je pogled sa Sv. Jure na Perunskom najljepši pogled na Split, koji se da zamisliti! Cijena od dva sata ne pretjerano zahtjevnog uspona iz Vilara prema vrhu nije velika za prizor koji se riječima ne da opisati, a slikom tek donekle. No, za one sklonije ravnijem terenu i laganoj šetnji, u konkurenciji je svakako novootvoreni „Dioklecijanov put“, koji je posebno lijep u ovo doba godine, kada u svibnju brnistra procvjeta i čitava se sjeverna padina kanjona zažuti dokle pogled seže.


Foto: Ivana Vrdoljak

Projekt uređenja i opremanja tematskih staza na brdu Perun je realizirala Turistička zajednica grada Splita u suradnji s Turističkom zajednicom Podstrane i Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije.

Staze su namijenjene prvenstveno građanima Splita i okolnih mjesta za izlete i rekreaciju, ali i turistima željnima aktivnog turizma. U tu svrhu Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Podstrane su se upustile u novi projekt izrade karte „Perunove staze“, na kojoj će biti označene sve do sada markirane i opremljene staze, ukupno njih šest. Karta će na svoj način još jednom ispričati priču o praslavenskoj mitologiji i vjerovanjima naših starih prije nego je Perun postao Sv. Jure.


Foto: Ivana Vrdoljak

Sve staze na brdu Perun su održavane od strane lokalnog planinarskog društva, što također godišnje financira Turistička zajednica grada Splita, te su adekvatno označene planinarskim markacijama, a projekt je odobren i od strane HGSS-a.

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti