Pola stoljeća Muške pjevačke skupine „Baće iz Bošnjaka“

Prošlo je točno pedeset godina otkako se na hrvatskoj i šokačkoj glazbenoj sceni pojavila Muška pjevačka skupina „Baće iz Bošnjaka“ – prva takva skupina na istoku Hrvatske koja kontinuirano djeluje izvodeći i čuvajući starinske napjeve svojega mjesta i okolice, a za što je tijekom pola stoljeća primila mnoga priznanja…

Malo tko na spomen mjesta Bošnjaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji neće to hrvatsko, katoličko i šokačko mjesto povezati s jednom od najpoznatijih muških pjevačkih skupina na istoku Lijepe Naše – Baćama iz Bošnjaka! Prošlo je upravo pedeset godina otkako su se davne 1974. godine pojavili na glazbenoj sceni kao prva takva skupina na istoku Hrvatske i koja još uvijek djeluje na očuvanju tradicionalne šokačke pjesme.


Foto: Baće iz Bošnjaka

Rijetka su mjesta u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje bošnjačke „Baće“ tijekom tih pedeset godina nisu nastupali, a nije prošla ni jedna značajnija manifestacija od Međunarodne smotre folklora, Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Šokačkoga sijela i drugih gdje se „Baće“ nisu pojavile predstavljajući svoj kraj koji je upravo poznat po bogatstvu tradicionalne glazbene baštine.


Foto: Baće iz Bošnjaka

U obljetničkoj godini „Baće“ su početkom svibnja nastupili i na jedinstvenom glazbenom koncertu, na „Šokačkoj rapsodiji“, u velikoj koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskoga“ u Zagrebu izvodeći svoju himnu, pjesmu „Kiša pada, dika u livada“ pred gotovo dvije tisuće posjetitelja. Ovih pak dana, u sklopu obilježavanja programa Dana Općine Bošnjaci, „Baće“ su započeli i proslavu svoje visoke obljetnice pa se tako protekloga vikenda, točnije 19. svibnja, održala tzv. Večer sjećanja.


Foto: Baće iz Bošnjaka

Na početku večeri skupini je uručeno priznanje Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije, a tijekom skupa okupljeni su mogli vidjeti prikaz povijesti preko starih videozapisa te se i upoznati sa skupinom u razgovoru s današnjim članovima kojih je sada dvanaest. U opuštenoj atmosferi posjetitelji su saznali neke nepoznate pojedinosti te se nasmijali uz brojne zanimljive situacije koje su pratile same članove i skupinu kroz protekla desetljeća.


Foto: Baće iz Bošnjaka

Na dan Općine Bošnjaci, koji se slavio 22. svibnja, skupini je uručeno općinsko priznanje – Nagrada Općine Bošnjaci, a 26. svibnja, kad će se održati jubilarni koncert s gostima „Baće iz Bošnjaka“ primit će i nagradu vodeće diskografske kuće u Hrvatskoj Croatia Recordsa. Iste večeri uz slavljenike će zapjevati trinaest prijateljskih pjevačkih skupina pa će se tu moći poslušati izvedbe đakovačkih „Bećarina“, „Biđana“ iz Bickoga Sela, „Divandžija“ iz Svilaja, „Vrankovki“ iz Vranovaca-Bukovlja, potom „Stanara“ iz Cvelferije, „Tkanice“ iz Vinkovaca, „Strossmayera“ iz Strizivojne, dviju muških pjevačkih skupina iz Babine Grede, pjevačke skupine KUD-a „Šokadija“ iz Starih Mikanovaca i KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora te domaćih pjevačkih skupina – Ženskoga vokalnoga ansambla „Nene“ i Ženske pjevačke skupine „Snaše“.


Foto: Marijan Jović

Tijekom svoje polustoljetne povijesti „Baće iz Bošnjaka“ pojavljivali su se u glazbeno-igranim emisijama, objavili su nekoliko nosača zvuka, a od 2008. godine pokretači su Smotre pučkih marijanskih pjesama „K nebu leti, pjesmo moja“. Kroz ovu skupinu prošli su desetci Bošnjačana, a uz dosadašnje voditelje, Antuna Lešića – Tunju, Mateja Juzbašića, Ivana Leakovića, Ivana Lešića – Bartolovog i Darka Lukića, „Baće iz Bošnjaka“ ostali su sinonim za originalnu i prvoklasnu šokačku pjesmu kakva se može čuti samo na izvorima Šokadije!

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti