Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

U jednom od najveličanstvenijih prostora hrvatske povijesne baštine, antičkoj Saloni, Turistička zajednica grada Solina u srpnju i kolovozu organizira manifestaciju „Romantika u Saloni“...

Manifestaciju „Romantika u Saloni“ čini niz događaja koji stvaraju ugođaj i doživljaj slavne antičke povijesti Dalmacije i Hrvatske. Antička Salona jedan je od najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika u Hrvatskoj, a ujedno je i autentična pozornica koja i danas, tisućama godina nakon svoje „mladosti“, još uvijek pruža jedinstvene životne emocije, od borbe, slobode, ljubavi do hedonizma… Slavni Rim odabrao je prostor današnjeg Solina i na njemu izgradio svoju Salonu, dovoljno moćnu da lice svoje povijesti i života otkriva i danas, pa su tako srpanj i kolovoz u Solinu obogaćeni programom „Romantike u Saloni“, svojevrsnom živućom povijesti in situ.


Foto: TZ Solin

Romantika je ponekad nostalgično prisjećanje, ponekad neugasivi osjećaj, ponekad je i žal za nikad ostvarenom, ali i nikad ugaslom čežnjom. Upravo taj osjećaj uprizorit će se prvim scenskim događajem pod naslovom „Noć gladijatora“. Borba za život i slobodu te snaga koju ta borba nosi u u borcima i u gledateljima bit će predstavljena u Amfiteatru Salone 13. srpnja od 21 sat. Borbe gladijatora i danas u čovjeku bude i divljenje i jezu jer se te borbe vode za život, onda doslovce, a danas samo simbolično. Borbu koju vidimo „golim okom“ nadgledat će car Dioklecijan u pratnji carice Priske, a sve pod budnim okom rimskih stražara. Salonu će u ritmu bubnjeva obasjavati svjetlost živa plamena, a ne svjetlo vatrometa. Uz ritam bubnjeva možete i zaplesati antičke plesove prateći pokrete plesačica u amfiteatru. Bezvremena atrakcija Salone ove će večeri biti oživljena.


Foto: TZ Solin

Svijet od propasti čuva ljubav, ljubav kao nježnija strana borbe za život, ali ništa manje snažna od same borbe. U večernjim satima 26. srpnja u vrtu Tusculum u Saloni prikazat će se Antičko vjenčanje. I ljepota ljubavi preživjela je tisućljeća, pa istim jezikom, jezikom ljubavi, govorimo i danas. Budite te večeri u vrtu salone od 21 sat. I uživajte u nježnijim zvucima, dekoracijama, pokretima...


Foto: TZ Solin

Ako manifestaciju posjetite u srpnju, nikako nemojte propustiti obilazak Salone uz pratnju turističkog vodiča. Obilazak, kao i posjet svim događanjima, besplatni su.

Romantika u Saloni u kolovozu će se „preseliti“ u središte grada Solina. Stoga ste pozvani da u subotu 3. kolovoza na Antičkom sajmu od 20 do 23 sata zaokružite svoj romantični doživljaj Salone iskušavajući i vlastite antičke vještine. Ovaj put, naravno, ne gladijatorske; okušajte se, za početak, na radionicama kovača, lončara, mozaika ili samo uživajte u antičkim zvucima solinske ljetne večeri. Za najmlađe posjetitelje priprema se i posebna radionica „Budi mali arheolog“ i antička bajkaonica.


Foto: TZ Solin

„Romantika u Saloni“ lijepa je pozivnica i povod za posjet Solinu, gradu na rijeci Jadro. Solinskom bogatom kulturnom baštinom dominira Salona, no vrijedni pozornosti, istraživanja i šetnje jesu i mnogi drugi solinski antički spomenici i lokaliteti. Bazilika urbana, Biskupska krstionica, pet mostova i brojni drugi opisani su na internetskoj stranici Turističke zajednice grada Solina koja vam može poslužiti kao vrijedan vodič Solinom.


Foto: TZ Solin

Gradom dominira Gospin otok, najstarije marijansko svetište Hrvata na kojem se nalazi crkva sv. Marije, Gospe od otoka. Gospin otok okružen rijekom i zelenilom, privlači čarobnom mirnoćom i ljepotom. Solin je mirna oaza usred vreve obalnih turističkih odredišta, grad koji nudi cjelogodišnje sadržaje i jedinstvenu materijalnu kulturnu baštinu, grad koji će vam, nakon obilazaka, zasigurno prirediti i gastronomsko iznenađenje – specijalitet Solina, solinsku pastrvu, koja dominira tradicijskim jelima čitava toga kraja. Uživajte u gradu s najmlađim stanovništvom, pomladiti će i vaše, ionako dobro ras


Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Croatian Niepokalanów – Spiritual and Pastoral Centre the "Oasis of Our Immaculate Lady"

Croatian Niepokalanów – Spiritual and Pastoral Centre the "Oasis of Our Immaculate Lady"