Simpozij „Interpretacija duhovne, kulturne i prirodne baštine“ u Molvama

Od 5. do 7. listopada 2023. Marijino svetište u Molvama biti će mjesto susreta dionika, promotora, štovatelja, organizatora i posjetitelja duhovne, kulturne i prirodne baštine u Hrvatskoj

Nakon višegodišnjih razgovora i inicijativa u smjeru konkretnijeg razvoja i promocije vjerskog turizma kao iznimno vrijednog potencijala za održivi turistički razvoj Hrvatske, dinamika razvoja turističkog tržišta kao i globalni životni izazovi uzrokovani pandemijom, ekstremnim vremenskim uvjetima, ugrozom sigurnosti kao i rastući manjak razumijevanja i prihvaćanja različitosti, vjerski turizam približili su općoj duhovnosti, kulturnoj i prirodnoj baštini.


Foto: TZP Središnja Podravina

Vjerski turizam nikada niti nije bio osamljeni otok vjernika nego otvoreno more prihvaćanja, razumijevanja i izgradnje mira unutar svakog čovjeka, ali i među ljudima uzajamno. Veliki globalni izazovi, koji su nakon svega nekoliko desetljeća nanovo ujedinili svijet u patnji, u kratko vrijeme redefinirali su poimanje života, potaknuli čovjeka na potragu za dubljim i s empatijom otvorili pitanja suosjećanja, podrške, života bez ograničenja materijalnih i nematerijalnih nametnutih kriterija. Cilj je uvijek isti, pronaći put ka miru i sigurnosti, osjetiti vrijednost svakog, ponajprije osobnog života. Put do toga cilja divno je raznolik i u pravilu trnovit.


Foto: TZP Središnja Podravina

Kulturna i prirodna baština otkriveni su kao izvor iskustva predaka, izvor snage i pobjede života i kao siguran smjerokaz na putu ka poštovanju i miru. Čovjek je slojevito biće, koje gradi i pamti, biće koje ostavlja tragove koje prepoznaju buduće generacije. Jesmo li zalutali u tim potragama? Jesmo li zatvoreni u svojim traženjima? Kako nam mnoštvo može otvoriti put ka vlastitoj nutrini? Postaje li turizam više od pukog pomicanja iz mjesta boravka probijanjem kroz gužve? Mijenja li se pojam odmora i u kom smjeru? Je li vjerski turizam više od formule turističkog proizvoda? Kako ga razvijati kao primjer održivosti? Jer, ako duhovnost postane masovnost tada njezin smisao nestaje, a ono što treba graditi gubi korijenje. Je li pred nama, ovdje i sada, prilika za rast ka boljem, prilika koju su otvorili globalni izazovi?


Foto: TZP Središnja Podravina

Od 5. do 7. listopada Marijino svetište u Molvama biti će mjesto susreta dionika, promotora, štovatelja, organizatora i posjetitelja duhovne, kulturne i prirodne baštine u Hrvatskoj. Organizatori simpozija - Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“, Marijino svetište u Molvama i Kršćanski poslovni klub, u trodnevnoj razmjeni znanja, iskustva, vizija, uspješnih primjera razvoja kao i izazova koji se svakodnevno i dugoročno nadilaze, okupljaju predstavnike vjerskih institucija, znanstvenih institucija, medija i turističkih dionika. Program simpozija u teoriji i u praksi pokazati će mogućnosti organizacije doživljaja i interpretacije duhovne, kulturne i prirodne baštine u turistički sadržaj koji njeguje i potiče materijalnu i nematerijalnu baštinu. Predavanja, okrugli stol, radionice te obilazak znamenitosti u Podravini za cilj imaju potaknuti, motivirati i dinamizirati konkretnije aktivnosti u smjeru suvremene i održive interpretacije hrvatske duhovne, kulturne i prirodne baštine s ciljem njezina očuvanja u službi stanovništva i posjetitelja.

O velikoj potrebi za ovakvim simpozijem komentirao je o. Zdravko Tuba, gvardijan i župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama: „U dugom nizu godina vjernici župa i hodočasnici podravskog kraja hodočastili su u Marijino svetište u Molvama. Marijina prisutnost i uslišane molitve vjernika svjedoče nam o Njezinu izboru mjesta u kojem Ona privlači k sebi svoju djecu kako bi im bila Majka na putu svetosti, Pomoćnica na životnim stazama, Zagovornica kod nebeskog Oca. Marija je kroz stoljeća svima koji su se Njoj utjecali bila posrednica milosti. Mjesto duhovne obnove i radosnog susretanja u cjelokupnom rastu, razvijanju i oblikovanju djece, mladih, obitelji i osoba u zrelim godinama. Bit će to mjesto „Punina života u oazi Bezgrešne“ gdje će Marija privlačiti duše i dovoditi ih Kristu darujući im milost vjere i ozdravljenja duha i tijela. Odgovarajući na potrebe čovjeka koji danas živi pod silnim pritiscima i stresovima ponukani smo pružiti mjesto utočišta i mira za dušu i tijelo.“


Foto: TZP Središnja Podravina

Simpozij će sudionicima priuštiti potpuni doživljaj isprepletenosti interpretacije baštine kao novog doživljaja destinacije i vlastitog putovanja. Puno smo puta pomislili da je cilj postignut, no izazovi nas uvijek potiču na osobni i društveni razvoj u cilju očuvanja istinskih vrednota prošlosti i sadašnjosti za budućnost.

Za sudjelovanje na simpoziju možete se prijaviti najkasnije do 30. rujna 2023. na linku za registraciju ovdje.

Vidimo se u Molvama!

Organizatori:

Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama

Kršćanski poslovi klub

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti