Sv. Duje – lice splitskog srca i svetkovina njemu u čast – Sudamja

Prije više od dva desetljeća, bila sam u Splitu kod prijateljice s fakulteta. Bila je nedjelja i Splićanka kao Splićanka, odvela me na misu kod sv. Dujma ili onako od srca – kod sv. Duje

Katedralna i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije upravo se iz pobožnosti Splićana prema sv. Dujmu i činjenici prisutnosti njegovih relikvija u crkvi, naziva i crkvom sv. Duje. Istini za ljubav, vrijedno je znati. Ne sjećam se liturgijskog čitanja niti propovjedi koja ih je pratila, ali sjećam se veličanstvenog osjećaja strahopoštovanja koje je u meni izazvala ta dimenzijama mala, ali istinski golema crkva. Katedrala. Crkva sv. Dujma kao da je u krilo primila sve vjernike. I svi su stali. Ne znam kako, nevelika je kvadratima. Ali, duhom...


Foto: TZ Split

Biskup, mučenik i svetac, sv. Dujam, živio je u doba najvećih progona kršćana, u vrijeme vladavine cara Dioklecijana, krajem 3. i početkom 4. stoljeća. A onda je neočekivani povijesni razvoj rezultirao fenomenom: upravo mauzolej jednog od najvećih progonitelja kršćana, u kojem su pohranjene moći mučenika, solinskog biskupa sv. Dujma, sredinom 7. stoljeća postaje najstarija katedrala na svijetu! Naime, smatra se kako je sama građevina nastala u vremenu od 295. do 305. godine, a vremenska činjenica proglašenja katedralom daje joj epitet najstarije katedrale uopće.


Foto: TZ Split

Obogaćena je iznimnim umjetninama, počevši od izrezbarenih ulaznih vratnica i šesterostrane propovjedaonice iz 13. stoljeća, oltara sv. Dujma i sv. Staša te glavnog oltara iz 17. stoljeća, korskih sjedala iz 13. stoljeća do zlatnih predmeta katedralske riznice. Prepoznatljivost katedrale, ali i Splita, predstavlja zvonik visine 57 metara. Zvonik je otvoren za obilazak čime vam ne pruža samo pogled na predivnu građevinu, nego i grad koji ga okružuje. Okruženje katedrale, kompleks Dioklecijanove palače i Peristil, otvorena su pozornica života grada Splita. Bilo koji dan odabran za obilazak Splita zapravo je praznik. No, jedan se ipak ističe. Sudamja.


Foto: TZ Split

Pouzdanje u zaštitu i vodstvo sveca zaštitnika grada Splita i Splitsko – makarske nadbiskupije, osjeća se, a Splićani ih njeguju i hrane svojim štovanjem i slavljenjem. Svetkovina njemu u čast svečano se obilježava još od srednjeg vijeka, a stoljećima je u Splitu poznata pod nazivom 'Sudamja'. Ona je dio identiteta grada Splita, a posvećenost Splićana ovom starom blagdanu rasla je kroz stoljeća, pa danas, osim vjerske dimenzije, ima i onu turističko – atrakcijsku. Sudamja je vjerski i prvorazredni kulturno – turistički događaj, prigoda da posjetitelj postane dio grada, od gosta prijatelj, od promatrača sudionik i od prolaznika odani posjetitelj. Ako želimo doživjeti definiciju doživljaja – idemo na Sudamju.


Foto: TZ Split

Blagdan sv. Dujma obilježava se 7. svibnja, no sama počast zaštitniku Splita obilježava se kroz duže vrijeme, a ove godine počevši od 25. ožujka, pa sve do 14. svibnja. U ovom vremenu održava se niz vjerskih, kulturnih, sportskih, gospodarskih i zabavnih programa u čiju su organizaciju uključene sve generacije Splićana, a sadržaji namijenjeni svim generacijama brojnih splitskih posjetitelja. Također, proslava nije koncentrirana na Dioklecijanovu palaču nego prolazi sve dijelove grada, a sadržajima obuhvaća kako kopno tako i more.


Foto: TZ Split

28. travnja započeo je najsvečaniji dio svetkovine, početkom devetnice sv. Duji. U vremenu trajanja devetnice u katedrali će se svakodnevno održavati mise, propovijedi i koncerti duhovne glazbe. Vrijeme devetnice sv. Duji, jedinstvena je prigoda za puni doživljaj blagdana, splitske prvostolnice, ali i poticaja vlastite duhovnosti. Devetnica završava 7. svibnja kada će se održati tradicionalna procesija od katedrale sv. Dujma do oltara na Rivi. Svečano misno slavlje predvoditi će apostolski upravitelj Splitsko–makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić.


Foto: TZ Split

Na kraju ovog kratkog pregleda o katedrali sv. Duje, svetkovini njemu u čast i tome kako Splićani slave svog zaštitnika, vratila bih se na početak. Doista, postoje ljudi, mjesta, trenuci i činjenice koje se pohrane u riznicu našega života i tamo ostanu. Vjerujem da se taj put u središte naših sjećanja ne događa pukom memorijom. Događa se jer čovjek osjeti da je došao na mjesto okrunjeno iskrenošću. Zato nisam zaboravila onu nedjeljnu misu kao niti utažila želju za ponovnim dolaskom na isto mjesto, u taj svečani trenutak. Puno je divnih mjesta hrvatske kulturne i prirodne baštine i nasljeđa. Jedno od takvih veličanstvenih je katedrala u Splitu, a Sudamja nasljeđe vrijedno punog poštovanja. Onaj zvonik što ga vidite izdaleka nemojte da ostane samo prepoznatljiva vizura Splita, neka bude Vaša osobna, iskrena emocija i uspomena.

Na dobro vam došla Sudamja!

Piše: Rujana Bušić Srpak

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti