Treći kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“ u Sinju

Marijanska svetišta, koja su postala i turistički i hodočasnički podjednako privlačna, zoran su primjer kako se u današnjem svijetu isprepleću turistički i hodočasnički motivi. Upravitelji svetišta i drugih sakralnih objekata te turistički djelatnici tragaju za prikladnim, uključivim modelom prezentacije sakralne i duhovne baštine koji će svima ponuditi mogućnost da susretnu Boga, osobito preko Majke Božje kojoj je posvećena većina naših svetišta i crkvi...

Treći kongres pod nazivom „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“, koji se i ove godine od 21. do 23. lipnja održavao u Sinju, uspješno je završen. Okupio je stotinjak sudionika, ne samo turističkih djelatnika, nego još i više onih koji upravljaju različitim svetištima ili na neki drugi način sudjeluju u razvoju vjerskog turizma. Kongres su organizirali Turistička zajednica grada Sinja i Svetište Majke Božje Sinjske, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Gradom Sinjom, Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Viteškim alkarskim društvom te uz partnerstvo s Kršćanskim poslovnim klubom.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Ovogodišnji kongres bio je međunarodna karaktera s obzirom na to da su na njemu osim sudionika iz Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine bili i sudionici iz Poljske i Ukrajine. Potonje je predstavljao nadbiskup iz grada Lavova mons. Mieczysław Mokrzycki koji je sa svojim najbližim suradnicima bio drag i dobrodošao gost na svim zbivanjima tijekom kongresa. Osim toga, nadbiskup Mokrzycki prenio je svim udionicima kongresa pozdrave pape Franje, a u svojim se govorima često osvrtao na papu Ivana Pavla II. i papu Benedikta XVI. kojima je bio podtajnikom.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Stoga je i prvi dio radnog dijela kongresa bio rezerviran za predstavljanje Marijina svetišta u Lavovu, toliko važna katolicima u ratom pogođenoj Ukrajini, o čemu je govorio sam nadbiskup Mokrzycki. Sudionici kongresa imali su priliku upoznati se s jednim od najpoznatijih Marijinih svetišta u svijetu, sa Svetištem Majke Božje Jasna Gora u Częstochowi u Poljskoj, koje je svakako najpopularnije svetište u Poljskoj s čudotvornom slikom Majke Božje Jasnogorske. Svetište je predstavio otac pavlin Rafał Wilk koji je u Sinj također stigao sa svojim subratom. Tu je bio i Robert Adamczyk koji je predstavio Marijino svetište s velebnom bazilikom u Licheńu u Poljskoj. Svih dana kongresa osjećala se neobična bliskost među sudionicima iz Poljske i Hrvatske koji se tradicionalno međusobno jako cijene.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Nakon što su predstavljena poljska Marijina svetišta, predstavljeno je i Svetište Kraljice mira u Međugorju u Bosni i Hercegovini. Prezentaciju je održao fra Zvonimir Pavičić, međugorski župnik koji je u studenom prošle godine sudjelovao na XII. Kongresu Kraljice Mira u Paragvaju


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Redoviti sudionik kongresa iz franjevačkog samostana u Sinju fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, koji je ujedno i predstavnik Mariološkog instituta, održao je izlaganje pod nazivom „Hodočasnik ili turist“. Podsjetio nas je na to tko su bili prvi kršćanski hodočasnici, a tko su možda bili prvi turisti zabilježeni u ljudskoj povijesti. Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić naglasio je da su turizam i hodočašće dva različita pojma koja funkcioniraju zasebno, ali da sintagmu vjerski turizam treba odbaciti kao neprikladnu. Turizam smatra poglavito odmorom, a turističko putovanje ne mora biti vjerski čin, dok su tradicionalni hodočasnici motivirani prije svega vjerom. Treba istaknuti da je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić u svojem izlaganju dao nekoliko važnih smjernica svima koji se bave turizmom. Naime, pošao je od činjenice da je turizam djelatnost koja je pozitivna jer su čovjeku zaista potrebni odmor, opuštanje i upoznavanje novih mjesta, no pri tome treba paziti da se takvo uživanje ne pretvori u hedonizam u kojem se zaboravljaju moralne i etičke vrijednosti. Stoga je na djelatnicima u turizmu velika odgovornost da svoje manifestacije organiziraju s pravom mjerom te da znaju razlučiti dobro od zla. Tako i u ovome slučaju vrijedi ona iz Svetog Pisma: „Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati“. Svi oni koji su u ulozi organizatora trebaju znati čime će uroditi sve ono što učine te zato moraju paziti da tu ne bude mjesta zlu i grijehu. Istaknuo je još jedan konkretan primjer, a to je upotreba riječi advent kojom se sad nazivaju sva događanja i manifestacije tijekom Božićna vremena. To dokazuje da i turistički djelatnici kao organizatori događanja itekako mogu pridonijeti pravilnoj upotrebi pojmova i tako izbjeći iskrivljavanje.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Na ovogodišnjem kongresu sudjelovale su i sestre milosrdnice te je časna sestra Marija Gracijana Gracin održala zanimljivo izlaganje o Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga i njihovoj poveznici s Marijom. Sestra Gracijana posebno je istaknula njihovu ulogu u poznatim Marijinim svetištima u Hrvatskoj, kao što je primjerice Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Na kongresu su sudjelovali i članovi Viteškog reda svetog groba jeruzalemskoga čiji se magistralni delegat Claude Grbeša osvrnuo na tradiciju štovanja Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu nedaleko od Krapine u Hrvatskom zagorju te opisao poveznice sa štovanjem Majke Božje Kraljice Palestine. Naime, Njoj se članovi Reda, odnosno dame i vitezovi redovito utječu, a pogotovo sada organizirano mole za mir u Svetoj zemlji. S obzirom na to da svetište Majke Božje Jeruzalemske postoji i u Hrvatskoj, ovo je bilo prikladno izlaganje za ovaj kongres. Posebno je zanimljivo bilo predstavljanje župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata s neobično zanimljivom kapelicom uklopljenom u prirodu koju posjećuju podjednako i hodočasnici i vjernici kao i turisti od kojih mnogi na ovome lijepom mjestu traže Boga te se s Njime susreću preko Marije.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

U posebnom dijelu programa kongresa, u petak 21. lipnja, otvorena je izložba slika pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Iris Mihatov Miočić. Izložba je postavljena u klaustru samostana, a realizirana je u suradnji s Nacionalnim svetištem sv. Josipa u Karlovcu kojega je rektor mons. Antun Sente ml. ujedno i voditelj Galerije „Martin Borković“. O izložbi su govorili likovni kritičar Stanko Špoljarić i novinarka Tanja Baran. Izložbu je otvorio nadbiskup Mieczysław Mokrzycki koji je uvečer predvodio koncelebriranu svetu misu u sinjskom svetištu posebno moleći zagovor Majke Božje za mir u Ukrajini i cijelome svijetu. 


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Iste večeri održan je i kratak koncert na kojem su nastupili članovi klape „Sinj“, bariton Božo Župić, inače član Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita te mlada pjevačica Kiara Generalić uz glazbenu pratnju Ivana Peraka.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

U subotu 22. lipnja, nakon jutarnje svete mise u Svetištu, program kongresa nastavljen je u Alkarskim dvorima gdje su riječi pozdrava uputili sinjski gradonačelnik Miro Bulj, direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč, Lino Ursić kao predstavnik Splitsko-dalmatinske županije te gvardijan fra Marinko Vukman, dok je molitveni uvod dao župnik fra Antonio Mravak. Organizatori su već tada izrazili zadovoljstvo ovim kongresom, odazivom sudionika i do tada održanim programom.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Prvo izlaganje drugoga dana kongresa održao je ravnatelj Ureda za europske integracije Zapadnohercegovačke županije iz Bosne i Hercegovine Ivan Jurilj koji je predstavio jedinstvenu kulturnu rutu nazvanu „Franciscana“. Ova ruta povezuje samostane i svetišta vezane za franjevački red na teritoriju Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i Crne Gore s ciljem povezivanja kulturno-povijesne baštine u jednu rutu i njene promocije među posjetiteljima. Izlagač je predstavio dosadašnje aktivnosti ali i planove za budućnost. Ova zanimljiva ruta može biti oglednim primjerom kreiranja kulturnih ruta svima koji promišljaju o sakralnoj baštini.


Foto: Monika Vrgoč, TZG Sinj

Hrvatske katedrale posvećene Majci Božjoj ukratko je predstavio vlč. Anđelko Katanec, inače povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije. Pošao je od činjenice da katedrale nisu nužno svetišta, ali su mjesta velikih okupljanja i turistički su atraktivna mjesta. Ono što je važno istaknuti jest činjenica da je devet hrvatskih katedrala posvećeno Majci Božjoj, a većina njih Uznesenju Blažene Djevice Marije što jasno svjedoči o marijanskoj pobožnosti u Hrvatskoj. Sakralnu rutu Virovitičko-podravske županije s naglaskom na franjevački samostan i župnu crkvu sv. Roka u Virovitici predstavio je gvardijan fra Ivica Jagodić. U svojem izlaganju istaknuo je vrijednosti barokne umjetnosti vidljive u samostanu i župnoj crkvi, opisao bogatu povijest te predstavio zbirke i postav otvorene za posjetitelje kao primjer prezentacije sakralne i duhovne baštine. Križni put i Biblijski vrt Stomorija predstavili su članovi tamošnje bratovštine Anton Žanić i Renato Đikić. Posebnu pažnju privuklo je predstavljanje Marijinog svetišta u Remetama kod Zagreba kao sjecišta kulture i duhovnog života koje je pripremio novinar Vlado Čutura. Uz njega je bila i dr. Jadranka Pavić koja je problematizirala Međugorska ozdravljanja iz medicinske perspektive. Posljednje u ovome nizu izlaganja imao je Ljubomir Radić iz Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita koji je na zanimljiv način predstavio zavjetne makete brodova u Marijinim svetištima na istočnoj obali Jadrana. Uz fotografije i povijesne podatke upoznao je sve prisutne s ovom malo poznatom, ali važnom tradicijom kao odrazom pučke pobožnosti.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Posebna izlaganja bila su posvećena temi medija i važnosti njihove uloge u promociji i očuvanju kršćanskih vrijednosti. U sklopu toga svoje je izlaganje o organizaciji događaja „Progledaj srcem“ održala Ksenija Abramović s Laudato televizije, a o ulozi i potencijalima medija pri izvještavanju s vjerskih događaja govorio je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić. On je istaknuo aktualni primjer Antunovskog hoda mladih koji je nedavno dobio pozitivnu medijsku pozornost. Ujedno je objasnio koja su obilježja kvalitetnog strateškog odnosa kakav bi trebali imati Crkva i mediji. Rasprava o ovoj temi nastavljena i na okruglom stolu na kojem su uz Kseniju Abramović i Sinišu Kovačića sudjelovali još i Tanja Baran, Ivan Jurilj, Lino Ursić i Mirela Hrovatin s Hrvatskog mariološkog instituta, inače po struci etnologinja. Ivan Jurilj i Lino Ursić složili su se da je osmišljavanje i provođenje projekata i programa te njihovo kandidiranje na različite natječaje često u nadležnosti županija što dokazuju i primjeri koji su predstavljeni na kongresu. To je dobar način za dobivanje još većeg broja sakralnih ruta i poboljšanja turističke ponude nekoga kraja.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Katolička novinarka, dugogodišnja vanjska suradnica Glasa Koncila i urednica Radio Sljemena Tanja Baran ukratko je predstavila projekte koje provodi (Dani hrvatskih svetaca i blaženika te književni natječaji u spomen na Stjepana Kranjčića) te se složila s ostalim sudionicima da su vjera i kultura neraskidivo i trajno povezane. Ujedno je istaknula važnu ulogu svećenika u animaciji vjernika laika za hrvatsku kršćansku kulturu. Dobar je primjer angažmana vjernika laika i ovaj kongres koji je dokazuje da je suradnja između klera i laika moguća i plodonosna. Još jedna teza iznijeta na završnom okruglom stolu prerasla je u zaključak, a to je da su turisti jako zainteresirani za duhovnu baštinu. Predstavnici medija, s druge strane, iznijeli su svoje stajalište, odnosno opažanje da je katoličke sadržaje teško postaviti u javne i komercijalne medije što bi ubuduće svakako trebalo promijeniti.


Foto Ante Žižić, TZG Sinj

Svi oni koji su sudjelovali do kraja predviđenog programa mogli su hodanjem, pričama iz povijesti i molitvom pod vodstvom fra Tonija Šimunovića Erpušine hodočastiti dijelom sinjske hodočasničke rute. Uz to, u klaustru samostana prikazan je dokumentarni film autorice Zrinke Krešo također posvećen Majci Božjoj, a koji govori o hodočašću od Rame do Sinja.

Kongres je održan u ozračju radosti za sinjske franjevce i cijelu Crkvu u Hrvata jer je ovih dana stigao dekret o proglašenju župne i samostanske crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sinju manjom bazilikom što je veliki povijesni čin za ovo hrvatsko Marijino svetište.

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti