Lika – najljepša među najljepšima u Hrvatskoj

Tamo gdje opuštanje ne popušta… Neodoljiva, iskrena, neponovljiva, jedinstvena...

Dok vrućine vladaju kopnom, morem i zrakom i nemoguće ih se riješiti kamo god pošli te se svakodnevne aktivnosti planiraju prema vrućinama i načinima njihova ublažavanja, postoji dio Hrvatske gdje je sve drukčije. I tamo je toplo, naravno, i vruće, no zrak je svježiji, pogled čišći, a noći ugodnije. Uza sve to, mir okružuje svaku vašu kretnju, a umjesto vrućine koja ne popušta, ovdje opuštanje tvrdoglavo ne popušta.

Lika se u okvirima hrvatske turističke ponude i planiranja putovanja domaćih posjetitelja doživljava kao destinacija Plitvičkih jezera i tranzitna destinacija na putu do mora. To je, naravno, točno, no jeste li ikada bili u Lici, a da pri tom niste posjetili i Plitvička jezera niti da ste krenuli prema moru? Krenuli ste upravo u – Liku.


Foto: Rujana Bušić

Krajem svibnja put me je doveo u Liku. U vrijeme kad je Lika u svom najboljem izdanju, premda mi je teško povjerovati da su drugi mjeseci manje dobri, jer Lika je destinacija kontrastno naglašenih godišnjih doba, pa vi birajte prema svome ukusu. Svibanj i lipanj siguran su izbor, a ja bih najradije provjerila i rujan. Ličko-senjska županija prostorno je najveća hrvatska županija pa će vam za istraživanje njezinih ljepota doista trebati nekoliko mjeseci.


Foto: Rujana Bušić

Prvo odredište – Perušić. Ne znam jeste li ikada guglali Perušić, ali pokušajte. Iznenadit će vas količina informacija i raznolikost atrakcija i zanimljivosti koje nudi ovo maleno ličko mjesto. U Lici nema velikih naselja, nema gužve i prostorom vlada priroda. Cijelo vrijeme osjećala sam se kao da prolazim nekim velikim nacionalnim parkom, a Plitvička jezera do kraja puta nismo posjetili. Uglavnom, u Perušiću se nalazi jedini pećinski park u Europi – Pećinski park Grabovača. Dolaskom na lokaciju moje oduševljenje pogledom i ugođajem bilo je na razini putnika koji je prvi put ugledao svijet „izvan svoga sela“, a ja sam mislila da sam Liku vidjela! 


Foto: Rujana Bušić

Nastavkom puta shvatila sam koliko toga zapravo nisam vidjela.

Jedno je od takvih mjesta i Brinje. Brinje je prvo odmorište nakon tunela Mala Kapela i prva općina u Ličko-senjskoj županiji ako dolazite iz smjera Zagreba. Veliko i ugodno odmorište krije i jednu vrlo praktičnu stranu, ulaz u restoran otvoren je i lokalnom stanovništvu, pa je to odmorište uz autocestu i više nego usputna stanica za putnike prolaznike. U njemu se okupljaju i uživaju domaći mještani. Rješenje za svaku pohvalu. Brinjem su u prošlosti vladali Frankopani, a danas je od njihove vladavine u Brinju ostao utvrđeni grad Sokolac. Uz prekrasno lokalno odmorište i vidikovac i u Brinju imate razloga zastati.


Foto: Rujana Bušić

Otočac osim središnjeg naselja čini i veliko okolno područje kojim prolazi čarobna rijeka Gacka duž koje su nanizani mnogobrojni objekti privatnog smještaja. Možete birati. Središtem Otočca dominiraju prelijepi park i župna crkva Presvetog Trojstva. Ipak, sve u Otočcu vrti se oko Gacke. Gacka je čisti izvor ljepote i života. Nema smisla opisivati ugođaj koji se doživi uz ovu čudesnu rijeku. Otiđite do Mlinica na Majerovu vrilu i bit će vam jasno zašto je tu čaroliju nemoguće opisati.


Foto: Rujana Bušić

Kad ste se lijepo opustili, spremni ste za adrenalinsko uzbuđenje, pazite koje: Pazi, medo! Ne, nismo naišli na medu, oni nas nisu željni, a ako mi njih jesmo, možemo ih sigurno vidjeti na nekom drugom mjestu. Došli smo do jednog od najvećih zipline-a u Europi s čeličnim užetom dugim do 1700 m. Zipline „Pazi, medo“ nalazi se u Vrhovinama i sigurno možete krenuti i u ovu avanturu. Ako vam se svidjelo, u Lici ima još jedan adrenalinski park, u blizini Gospića – Rizvan City.


Foto: Rujana Bušić

Sa zipline-a opet u malo mira, pa smo krenuli u posjet Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Crkva je arhitektonski dominantno zdanje koje uz primarnu sakralnu funkciju ima i povijesnu, pa ako posjetite Udbinu i spomenutu crkvu, poslušajte što vam sve ona želi poručiti.


Foto: Rujana Bušić

Lovinac je još jedna zelena oaza u Lici, ovaj puta s temom sanjkanja. Ako nas nebo obaspe snijegom, na mapu vaših putovanja upišite Lovinac.

Na putu prema moru, iza brda, a ispred mora, nalaze se Baške Oštarije. Mjesto je to na kojem vam u oko stanu i planina i more, i nebo i zemlja, stane vam sve što i niste stigli zamisliti.


Foto: Rujana Bušić

A za kraj ostavila sam Krasno. U Krasno smo krenuli vijugavom cestom od Senja u brda, uspon ceste je 15%, a cilj vrijedi svakog tog postotka. U Krasnom se nalazi Kuća Velebita, svetište Majke Božje od Krasna, u Krasnom se radi škripavac i još mnogo drugih vrsta iz bogate palete ličkih sireva... u Krasnom definitivno zaboravljate da je izvan Like svijet i dalje grub, zagađen, nemilosrdan. Priroda je nezaustavljiva snaga koja stvara i uništava. Treba je voljeti, cijeniti, prema njoj treba razviti strahopoštovanje. Lika nije na glasu kao kraj koji će vas maziti, ona je teška i bremenita, no vjerujte mi da je neodoljivo iskrena i neponovljivo jedinstvena.


Foto: Rujana Bušić

Možda vam se ovaj tekst čini kao niz nabrajanja, no u dva dana obišla sam nevjerojatna mjesta s kojih nosim dojmove koje ni vama čitateljima ne želim uskratiti, upoznala ljude koje ne želim zaboraviti. Lika je rijetko naseljeno područje, premreženo iznenađujuće kvalitetnim prometnicima, geografski dostupno, turistički opremljeno, ali je uza sve to u svom najvećem dijelu neotkriveno. Lika će i dalje biti divna, no zašto i vaša putovanja isto to ne bi bila? 


Foto: Rujana Bušić

Uostalom, neka vas i znatiželja malo povuče u taj kraj u kojem se rodio i stasao jedan od najvećih umova modernog svijeta. Njegova genijalnost prisutna je u vašem domu svaki dan, a vi posjetite njegov. Tesla. Smiljan.

Povezani članci
Geoinfo centar u Voćinu – hrvatska baština na drukčiji način

Geoinfo centar u Voćinu – hrvatska baština na drukčiji način

Kada vam je na moru toplo – oko srca

Kada vam je na moru toplo – oko srca