Iznenadite se „Štorijama o' spize“ u Splitu

U tijeku je drugi po redu Mjesec gastronomije u Splitu u kojem već uživaju mnogi gurmani, zaljubljenici u dobro jelo i piće…

Jesen je stigla, a mi sa sjetom razmišljamo o ljetnim godišnjim odmorima iza nas. Iako je ljeto službeno završilo, topli dani se nastavljaju i uživanje u čarima jeseni svakome je zapravo dostupno. Mediteranska klima, sunce i miris mora pozivaju nas da još malo guštamo u Dalmaciji. Prava je prilika da razmazimo svoje okusne pupoljke i otkrijemo mirise Splitske kuhinje. Naime, Turistička zajednica grada Splita pripremila je drugi po redu Mjesec gastronomije u Splitu – „Štorije o' spize“.


Foto: TZ Split

Radi se o jedinstvenom programu u kojem će prvenstveno uživati zaljubljenici u dobru hranu ali i savršenu prezentaciju. Iz Turističke zajednice grada Splita napominju kako će se pažljivo osmišljena jela pripremati u različitim ugostiteljskim objektima koji će kreirati jedinstvene „Štorije o´ spize“. Odličan je ovo način na koji će se produljiti sezona splitskim ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima, a potvrdila je to direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.

„Cijelo smo vrijeme imali na umu naše ljude i želju da Split živi punim plućima poslije visoke sezone. Tako ćemo, u sklopu manifestacije „20 dana splitskih restorana“, predstaviti vrhunac gastro ponude našega grada, organizirajući večere u najboljim splitskim restoranima po promotivnoj cijeni. Jedna od posebnih manifestacija će biti „Štorije o' slatkega“, koja će okupiti najbolje slastičare kako bi građanima i turistima prezentirali autohtone splitske kolače i torte.“, kazala je Vukšić.


Foto: TZ Split

Restorani koji će predstaviti najbolja jela po promotivnoj cijeni su: Dujkin dvor, Trattoria Tinel, BAZA food bar & good vibes, Zinfandel food & wine bar, Corner (hotel Corner), Boiler club & dining, Olive tree dining & clubbing, Kadena, Sidi Bar, Pandora Greenbox, Corto Maltese freestyle food, Bepa, Konoba Korta, Restoran Laf, Zora Bila i slastičarna Haagen-Dazs.

Mjesec gastronomije u Splitu započeo je i završit će dvjema manifestacijama: Međunarodnim festivalom „Taste the Mediterranean“ koji traje od 4. do 8. listopada i okuplja kulinarske profesionalce iz svijeta, i „Grand Gourmet“ manifestacijom koja će biti održana od 14. do 18. studenog, a na kojoj će se natjecati konobari, barmeni, bariste i ugostiteljski objekti.

Od 5. do 15. listopada bit će održana i manifestacija "Štorije o’ piva" koja će ugostiti veće pivovare i craft proizvođače piva, pružajući posjetiteljima priliku za degustaciju različitih pivskih vrsta, uz ponudu odgovarajuće hrane. Gosti će u tome moći uživati od 17-24 sata na Zvončacu uz organizirane koncerte.


Foto: TZ Split

Uz pivo, degustirat će se i vino 19. listopada kroz festival „Poljubi me vinom“ koji će se održati u restoranu Zrno Soli. Bit će tu i Sajam vina i domaćih proizvoda na Peškariji, 13. i 14. listopada kao i 20. i 21. listopada. Na sajmu će gostovati Turističke zajednice iz Dalmacije i njihovi lokalni proizvođači vina i domaćih autohtonih proizvoda. Prilika je to za degustaciju i kupnju njihovih proizvoda po promotivnim cijenama. Za sve koji žele znati više, Saša Špiranec ponudit će vinske edukacije, a program će upotpuniti dalmatinske klape i KUD-ovi svojim glazbenim nastupima. Ulaz je besplatan.

Kroz „Grand Gourmet ŠKMER“ 14. listopada, na lokaciji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika govorit će se o ginu, koktelima i gastronomskim delicijama koje se odlično slažu s ovim pićima.


Foto: TZ Split

Osim spomenutih predstavljanja najboljih jela i pića ovoga grada, dio programa odnosi se i na obrazovanje. Tako je posebna pažnja posvećena edukacijama, sajmovima i tematskim okruglim stolovima s ciljem predstavljanja glavnih smjernica održivog turizma, s fokusom na održivu, zelenu budućnost. To je osmišljeno u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom Split, dalmatinskim Turističkim zajednicama, Tržnicama Split i splitskim ugostiteljima.


Foto: TZ Split

„Ulaganjima u obrazovanje sadašnjih i budućih turističkih djelatnika, promičemo naš identitet i kulturnu baštinu, kao i mediteranski način života te autentične vrijednosti koje moderan gost želi doživjeti na destinaciji.“, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić. Detalji o Mjesecu gastronomije u Splitu mogu se pronaći na stranici visitsplit.com. Listopad je dakle pravo vrijeme za posjetiti Split i prepustiti se okusima "Štorija o' spize"


Foto: TZ Split - arhiva, L33T digital agency

Povezani članci
Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti