Malo rimsko kazalište duge povijesti Pule

Svibanjski dan bio je topao i sunčan, predvečerje ugodno, a noć je osvijetlila velika pomrčina mjeseca. Naizgled je to bio običan dan, ali kad čovjek sagleda sve prije i poslije, bio je to sve, samo ne običan dan za Pulu. Taj 5. svibnja 2023. godine


Foto: TZ Pula

Vrijednost kulturne baštine zapisana je u brojnim knjigama, dokazana silinom nalaza i izvora, no što doista čuva kulturnu baštinu od propadanja? Čuva ju život. Samo baština koja nastavlja svoj život, kao neka vječnost u sadašnjosti, predstavlja vrijednost koja se prepoznaje. 'Malo rimsko kazalište' dio je iznimne baštine rimskog razdoblja na području grada Pule, no ono što ga čini toliko posebnim i projekt doista velebnim za grad, Istru i Hrvatsku, upravo je život koji su mu kroz sva stoljeća pružali i život u njemu njegovali sami Puljani. Teško se u Puli odlučiti što obnoviti jer kamo god pogled okrenuli, vrijedno je obnove, čuvanja, prezentacije…


Foto: TZ Pula

'Malo rimsko kazalište' je dječja iskrena ljubav u srcu svakog Puljanina. Bar sam tako osjetila sjedeći na tribinama ovog dva tisućljeća starog teatra na otvorenom koji je Arheološki muzej Istre pod vodstvom ravnatelja Darka Komše, hrabro odlučio obnoviti sredstvima Europskih fondova i u tome dobio bezrezervnu podršku svih institucija, na zadovoljstvo i radost sugrađana i posjetitelja. Tribine su na otvorenju ovog zaista posebnog kompleksa, nakon dva desetljeća koliko je 'Malo rimsko kazalište' bilo zatvoreno za javnost, bile pune, a sada, nakon obnove mogu ugostiti čak 1250 osoba. Govornici toliko emotivni da su svi redom bili kratki jer teško je govoriti s emocijama u grlu, ali ti su govori najljepši. Kada glas drhti od uzbuđenja i sreće, kao što je drhtao autoru idejnog rješenja obnove, Puljaninu Emilu Jurcanu. Emocije su se izmjenjivale za mikrofonom, od uzbuđenja preko zahvalnosti do ponosa.


Foto: TZ Pula

'Malo rimsko kazalište' otvorila je ministrica kulture i medija, gđa Nina Obuljen Koržinek najavljujući i skoro otvorenje obnovljenog Arheološkog muzeja Istre, a koji zajedno s kazalištem čini jedinstven i najveći investicijski projekt obnove kulturne baštine u Hrvatskoj unazad nekoliko godina. 'Malo rimsko kazalište' obnovljeno je kontrastnom metodom koja je omogućila potpuno očuvanje ostataka antičke baštine, a ujedno i otvorila mogućnost suvremenoj funkciji cjeline prostora. Veliki ekran, naslonjen na zgradu Arheološkog muzeja Istre, čini cjelinu sa scenom i gledalištem te sve zajedno tvori dinamični, nesvakidašnji, antičko – suvremeni prostor za kulturna zbivanja, koja traju od Antike do danas jer čovjekova potreba za kulturom očito je iskonska i neutaživa.


Foto: TZ Pula

Krešimir Dolenčić u suradnji s Puljaninom Aleksandrom Švabićem, bili su siguran odabir organizatora otvorenja. Na pozornici je sublimirana sama esencija mjesta i događaja vještim korištenjem glazbe, svjetlosti, riječi, scene, kombinirajući umjetnosti i ploveći kroz stoljeća života Pule. Gledali smo i doživjeli otvorenje dostojno otvorenja pravog kazališta, jer 'Malo rimsko kazalište' to i jest. Režiseri su osjetili što Pula voli i što Pula želi reći. Pula želi živjeti svoj identitet i kulturu, želi svjedočiti svoju povijest i Pula zna kako sve to pretvoriti u suvremen i održiv kulturno – turistički proizvod. Gledali smo otvorenje koje je bilo sadržaj za sebe i koje je zorno pokazalo i najavilo što je budućnost 'Malog rimskog kazališta'. To je bogat kulturni život i daljnji razvoj Pule ka, sasvim sigurno, prepoznatljivoj destinaciji kulturnog turizma Hrvatske čiji se identitet jasno prepoznaje izdaleka, već kada vidite kranove brodogradilišta, obrise Arene i odmorite u suton na koncertu upravo u 'Malom rimskom kazalištu'.


Foto: TZ Pula

Kultura kao turistički proizvod ne počiva samo na zidovima, artefaktima i povijesnim činjenicama, ona je živa supstanca prije svega onih koji dio sebe kulturom predaju drugima, posjetiteljima. Ako je baština prepoznata kao vrijednost, očuvana poštovanjem i obnavljana vrednovanjem onoga što u svojoj biti jest, tada je tek baština doista i turistički proizvod vrijedan putovanja, divljenja i unutarnjeg doživljaja svakog gosta. Tijekom otvorenja bilo je divnih poruka koje su izricale prepoznatljive osobe kulturnog i društvenog života Pule. Povezanost baštine i čovjeka opisala bih jednom divnom misli izrečenom prilikom ovog događanja, misli koja se prenosi s koljena na koljeno. Misao je odgovor na pitanje: “Ča je čovik?“. Odgovor je: “Čovik je čovik samo kada je čoviku čovik“. Budimo „čovik“ svim ljudima koji su očuvali našu baštinu do današnjih dana i budimo „čovik“ svima onima kojima je predajemo za budućnost. Kako? 'Malo rimsko kazalište' pravi je primjer za to.

Piše: Rujana Bušić Srpak

Povezani članci
Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti