Topla jesen južne Istre

Iako su topli dani svom snagom svoje topline već zakoračili u jesen, Sunce će nad Istrom ipak drukčije sjati...

I dalje tople, ali blage i ugodne zrake jesenjeg sunca zrelim će bojama obojiti i istarsko kopno i istarsko more. A sa smjenom godišnjih doba i njihova kolorita, odvija se i promjena životnog ritma. Turistički sadržaji klastera South Istria ne gasnu s toplim zrakama sunca. Naprotiv, prostor južne Istre svojim se gostima otvara na nov način, u jesenjem ruhu, posebno, neočekivano i nezaboravno. Destinacija je šest, a atrakcija u svakom od mjesta više i od šest puta šest. U obilazak južne Istre možete krenuti ili odabirom odredišta ili odabirom sadržaja koji vam je primamljiv jer se posvuda u klasteru može naći ponešto za svačiji ukus. I da, svugdje možete uživati sa svojim ljubimcima jer je južna Istra sretna „pet friendly“ destinacija.


Foto: Brijuni, TZ Pula

U Pulu ćete zakoračiti svakako. Pula je kao živa povijest, ali ne u predstavi, nego u stvarnosti. Ugodnije temperature privlače rekreativce pa se u Puli uz brojna kulturna događanja tijekom jeseni održava i sve više onih sportskih, i to od nordijskog hodanja preko maratona do regate. Pula nikad nije turistički jednosmjerna, ona je križište doživljaja za sve. Neodoljiva ljepotica bezvremenskog šarma neće vas lako otpustiti, no obećate li sebi samima da ćete joj se vratiti, lakše ćete nastaviti dalje.


Foto: Pula maraton, TZ Pula

Fažana je kao stvorena za birane doživljaje. To obalno istarsko mjesto cijele godine odiše postojanim mirom. Ima Fažana svoj ritam života, a taj vam se nudi slobodan od svega stresa. Fažana „čuva“ i znamenite Brijune. Čitavo područje odiše začudnom ljepotom i mirnoćom. Jednostavno poželite sjesti i zaboraviti da ste uopće nekamo krenuli. Toliko je lijepo. A kad krenete, onda je to ili brodom prema Brijunima ili šetnicom uz obalu mora. Pitate se odakle vam snaga za sve to, odakle crpite ugodna raspoloženja? Od sardela, zdravih, fažanskih, koje love Fažanci i serviraju ih na stotine načina. Tako su obećali.


Foto: Fažana, TZ Pula

Nakon što ste se osvjedočili u ljepotu kojom istarsko more oplakuje istarsku obalu i grli njezina naselja, zaputite se u istraživanje boja istarske unutrašnjosti.

Vodnjan. Ako se zbilja želite iznenaditi, istinski osjetiti život i povijest Istre, koračajte vodnjanskim ulicama. Na njima se prepleću tragovi prošlosti i sadašnjosti, a naziru se i tragovi budućnosti. Vodnjan je obećanje za vas. Od kažuna i suhozida do murala, Vodnjan nudi začudnu, ali tihu i nenametljivu dinamiku života. Budući da se o svakom razdoblju svoje bogate povijesti brine s podjednakim marom, Vodnjan je prepun svega lijepoga. Na ulazu u grad stoje kažuni, mala umjetnička djela naizgled jednostavne forme i estetike. No, pokušajte složiti deset kamenčića jedan na drugi a da se ne sruše. Pa zamislite kažun. Toliko je „jednostavno“. Ukoliko o vodnjanskom kamenu želite saznati više, a priče su fascinantno brojne i živopisne, pridružite se 7. listopada u 10.00 sati tematskom obilasku Vodnjana pod nazivom „Priče o kamenu“. Nije se potrebno najaviti, samo dođite na Narodni trg i s Carlom Rottom upoznajte grad i njegov istarski kamen. U Vodnjanu se proizvodi sve: vino, pršut, rakije, likeri, ulje, sir, smokve, lavanda, čajevi, med… Vodnjan je kao pčelinjak doživljaja.


Foto: Vodnjan, Danilo Dragosavac

Vodnjanu je susjedna Marčana. Za obilazak Marčane i okolnih mjesta u ponudi su tri biciklističke i jedna pješačka ruta. Za doživljaj ruralnih naselja i arhitekture, upoznavanje tragova povijesnih razdoblja, za doživljaj izmjene vizura mora i kopna, biciklističke rute su spremne i za rekreativce i za avanturiste. Ako pak želite nešto mirnije i na drugi način kreativan doživljaj ovog kraja, zabilježite si 1. listopada i sudjelujte u interpretativnoj šetnji Mutvoranom.


Foto: Marčana, TZ Pula

Ako vam se svidjelo biciklom obilaziti Marčanu i njezinu okolicu, doživljaj možete nastaviti jednako atraktivno i vođeno jer je klaster South Istria isprepleten mrežom biciklističkih ruta u svim smjerovima i kombinacijama. Vaše je da imate bicikl. Njime možete dalje do Ližnjana. Općina Ližnjan sastoji se od šest naselja, a ljepotu kraja istkale su prirodna i kulturna baština. More i obala nude raznovrsne aktivnosti: u moru, uz obalu i na kopnu. Osim prirodne i materijalne baštine Općinu Ližnjan krasi i nematerijalna baština. Istriotski govor Šišana, šišanske mantinjade, Martinja i Pust njeguju se na poseban način u posebnim prigodama. Upoznajte i nepoznatu Istru u Ližnjanu.


Foto: Ližnjan, TZ Pula

Možda pomislite da ste zalutali u plavetnilu mora i neba. No, niste, samo ste u središtu „plavog planeta“, u Medulinu. Medulin obiluje prirodnim i kulturnim atrakcijama i sadržajima za aktivan boravak u prirodi. Zanimljivost je Medulina u tome da vam nudi i ono što ne vidite golim okom. Primjerice, arheološki park Vižula uvest će vas u davno prošlo starorimsko doba. Za obilazak Rta Kamenjak sada je najbolje vrijeme. Rt je nezaobilazno atraktivno odredište za sve ljubitelje aktivnog turizma i boravka u prirodi. Zapravo, za sve ljubitelje ljepote.


Foto: Medulin panorama, TZO Medulin

Otpustite još jedno ljeto pozdravljajući lijepu i toplu jesen boravkom u južnoj Istri, oazi jedinstvene kulturne baštine, kristalne čistoće i okrepljujućeg mira.

Povezani članci
Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti