Arboretum Trsteno – spomenik vrtne umjetnosti

Smješten u obalnom krajoliku u neposrednoj blizini Hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom, svega 18 kilometara od Dubrovnika nalazi se najstariji primjer vrtne arhitekture u Hrvatskoj i jedini arboretum na jugu Lijepe naše – arboretum Trsteno

Ovaj zaštićeni spomenik vrtne arhitekture prostire se na površini od 28 hektara. Tijekom svog postojanja oblikovala ga je krajobrazna arhitektura renesanse, baroka i romantizma. Arboretum se sastoji od renesansnog perivoja s ljetnikovcem, neoromaničkog perivoja, akvadukta, maslinika, te prirodne vegetacije karakteristične za jadransko podneblje.

Wikipedia

Pismeni trag o arboretumu Trsteno seže u daleku 1492. godinu, a točan datum nastajanja nije poznat. Tada je naime poznata plemićka obitelj Gučetić – Gozze izgradila svoje imanje na ovom mjestu. Kako je obitelj željela parirati ljepotama vrtova Republike Venecije kupili su zemljište s prekrasnim pogledom na more. Vrtovi, labirinti, drvoredi, terase s maslinama i palmama te vidikovci, od samih su početaka mogli konkurirati prekrasnim parkovima koji su nicali diljem mletačkog teritorija.

Wikipedia

Uz ljetnikovac obitelji Gučetić – Gozze tu se nalaze i  kapela sv. Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. stoljeća s lukovima i baroknom česmom, te  prekrasna Neptunova fontana građena u baroknom stilu u čijem ribnjaku i danas plivaju ribe i kornjače. Unutar vrta je paviljon s pogledom na more i Elafitske otoke, te prostor za odmor zvan zelena lođa.

Zoran Jelača; HTZ

Sam arboretum skriva oko 400 različitih biljnih vrsta, te sadrži najstariju zbirku egzotičnog drveća i biljaka u zemlji. Arboretum obiluje mediteranskim biljkama poput maslina, citrusa, palmi, eukaliptusa, kao i drugog egzotičnog bilja kojeg su pomorci donosili u Dubrovačku Republiku. Danas se u parku može pronaći ginko, bambus, libanonski cedar, tulipanovac, himalajski čempres, te jasmin, lavanda… Od autohtonih drveća tu su hrast medunac, alepski bor, čempres i makija. Ponos arboretuma svakako su dvije 50 metara visoke platane, koje su stare preko 500 godina. Također, ove platane se ubrajaju u najstarija i najveća stabla Europe.

Wikipedia

Vrtovi su nacionalizirani 1948. godine, te su 1950. godine predani Hrvatskoj akademiji znanosti, a od 1962. godine ovaj je prostor zaštićen kao spomenik vrtne umjetnosti. Arboretum je tijekom povijesti u više navrata stradao. Oštećen je u velikom potresu 1667., bio je devastiran u Domovinskom ratu, a nekoliko puta je bio zahvaćen i požarom. U tom velikom potresu nestalo je prvobitno zdanje, te je napravljeno novo koje možemo vidjeti danas.

U sklopu znanstvenoistraživačkog projekta Urbanističko i pejsažno naslijeđe Hrvatske kao dio europske kulture i doktorske disertacije Perivoj Gučetićeva ljetnikovca u Trstenomod renesansnoga perivoja do arboretuma, utvrđeno je među ostalim i to da postoji kronološki slijed od 14 vlasnika perivoja iz obitelji Gučetić – Gozze, a ‘povijesna cjelina perivoja uz ljetnikovac nije nastala u jednom mahu ni po jedinstvenom planu već je njezin razvoj tekao prostornim širenjem na sve veću površinu tijekom renesansnog, baroknog i romantičarsko-historicističkog razdoblja, čime se razvila jedinstvena perivojna cjelina, organski povezana i ravnotežno usklađena’. Također, u zaključcima istraživanja stoji kako je to ‘najstariji sačuvani dubrovački perivoj nastao na ranorenesansnom talijanskom predlošku’.

menu.hr

U televizijskoj seriji “Igra prijestolja” u produkciji američkog HBO-a arboretum je poznatiji kao vrt palače Red Keep. A njemačka televizijska kuća ARD uvrstila ga je u svoj dokumentarni serijal Magični vrtovi. Stoga, ukoliko se nađete na jugu Hrvatske odvažite se i krenite u magične vrtove palače Red Keep ili plemićke obitelji Gučetić – Gozze i sanjajte neka prošla i buduća vremena.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije