‘Breza’ – tako obična, a tako posebna 1/2

Ako je Kozarac opjevao slavonsku ravnicu, a Šimunović Sinjsko polje, Kolar se nema baš mnogo čemu diviti u ovom zapuštenom kraju. Jedino se, kao vječno književno nadahnuće, ističe ljepota žene…

Slavko Kolar pisac s početka 20. st. u svom kapitalnom djelu opisuje život u jednoj seoskoj obitelji na obroncima Vukomerića. Područje je to nedaleko Pokupskog, od Siska udaljeno dvadesetak kilometra. Tako se nadstojnik lugara u istoimenoj noveli divi brezi, jer: “što je breza među bukvama i grabima“. On koristi ovu usporedbu kako bi svome lugaru, Marku Labudanu opisao ljepotu seoske djevojke Janice. Marko, sin ponosnog ali siromašnog Mike Labudana imao je tu sreću da vidi svijet, od nepoznatog grada do Amerike. Osim što je bio naročitog stasa i vrlo strastven, mogli bismo zaključiti nešto drugačijih manira nego ostali muškarci iz njegova sela, bio je najbolja prilika za seoske djevojke, stare cure, a Kolar piše da su ga pogledavale i udovice. Janica, mlada djevojka tanašnog stasa postala je njegova izabranica malo nakon gore spomenute primjedbe njegova nadređenog lugara.

Foto: Tanja Otmačić

Ona je do udaje živjela u zanosu što je upravo ona njegova izabranica, no nakon odlaska u kuću Labudana njezina sreća kopni. Dolazi u siromašnu, ali za to vrijeme i taj kraj vrlo u običajnu obitelj, u kojoj vladaju određena pravila ponašanja. Markov otac Mika je glava cijele obitelji, njega sluša njegova gruba i primitivna supruga Kata, a tu je – ne samo u istoj obitelji, već u istoj sobi, krevet do kreveta – Mikina Majka. S druge strane sobe su Janica i Marko, ali i Markov stariji brat i njegova žena s dvoje male djece. Kako je prva snaha dobila ulogu brinuti se za kućanstvo, Janičino zaduženje je bilo – od jutra rano, od kad bi Kata zapalila svijeću i redom budila ukućane – brinuti se o stoci, ići na ispašu, a kako su dani prolazili sve češće i čistiti staju umjesto svekra: „jer mu se jedanput išlo, drugi puta nije, a treći je bio bolestan.

Foto: Pexels

Marko Labudan je bio posvećen svom poslu lugara, i nije bio zadužen ni za što u kući, niti izvan nje. Sav je bio posvećen svom poslu i povremeno ulozi barjaktara na svadbama: „jer u tri sela nije bilo takva barjaktara koji bi tako vodio svatove.“ Sva vlast nad Janicom pripala je njenoj svekrvi, koja je isprva uživala u moći nad prvom snahom, no kad je stigla nova, ove dvije urotiše se protiv nje. Nakon što je Janica rodila odležala je par dana u krevetu „desetak se dana muvala po kući, a onda je potjeraše na pašu…udariše jesenske kiše, hladne i beskrajne“. Janica je tako na sebe navukla veliku groznicu, no ustrajala je u svom poslu sve dok se jednog dana nije srušila, te iznemogla zapala u krevet.

Foto: Pexels

Davali su joj različite pripravke po narodnoj medicini, liječili je i urocima „ali Janici nije bilo suđeno da ozdravi. Umrlo joj u to vrijeme i dijete. Mati ga više nije mogla dojiti, a kravsko mlijeko nije mu nikako prijalo.“ Liječnika nisu zvali (Mika i Kata, Marko je vrlo rijetko uopće zalazio u kuću, bilo mu to sve mrsko) jer „pomoći joj neće, to je sigurna stvar, a bit će samo troška. Ako je vozi k doktoru, umrijet će putem, ako li pak zove doktora…te mu konja nahrani i napoji, pa još slušaj njegove prigovore: Zašto pijete svi iz jedne čaše, zašto jedete svi iz jedne zdjele, zašto spavate toliki u istoj sobi? Lako je gospodi prigovarati, ali je teško siromahu čovjeku živjeti. Muči se on na sve fele i načine čitavu godinu i onda na koncu nema ništa “. Indirektno, Kata je skrivila Janičinu bolest, no to sama ne shvaća, već Janičinu smrt prihvaća kao sudbinu, a sebe najviše krivi jer nije na vrijeme upalila svijeću i sad će joj duša biti u tami. To je navodno veliki grijeh za onoga koji je trebao zapaliti svijeću. Na Janičinom sprovodu Kata će reći: „Otvoreno govoreći nije bila baš prenajbolja. Raditi je htjela, tek je bila previše gizdava, svoje glave a koji put i oštra jezika. Puno nije pripovijedala, niti se puno svađala, ali je znala dobro odbrusiti. Ipak, šteta ju je, jer je mlada pak bi se popravila.“ (nastavit će se)

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije