Gajeta Marija iz Betine

Sredinom kolovoza, iz Škvera Ćiro u Betini (otok Murter) porinuta je novoobnovljena muzejska gajeta Marija. Ovaj drveni brod napravljen je, prema kazivanjima, 1922. godine u škveru obitelji Filipi Tošulovih u Betini, čitamo na stranici Muzeja Betinske drvene brodogradnje

Marija se prvi put obnavljala 1934. godine u Sukošanu, isto kod obitelji Filipi, koja se par godina prije tamo preselila iz Betine i osnovala škver. Tad je i registrirana. U današnjoj knjižici stoji godina gradnje 1934., a prijašnji papiri su se zagubili.

Muzej betinske drvene brodogradnje

Gajeta je duga 6.90 m, široka 2.70 m, ima 0.88 m visine, te 2.2 tone nosivosti. Prvi vlasnik je bio iz mjesta Luka na Dugom otoku, a s obzirom da su imali polja izvan Luke, do njih su išli gajetom. Robusne forme, široka i duboka, mogla je prevesti puno tereta. Obitelj Stagličić iz Pašmana kupila je gajetu 1954. godine i dala joj ime Marija. Tada je imala samo latinsko jedro i vesla. Motor joj je ugrađen 1959. ili ’60. godine. Do kraja je promijenila četiri motora, od arana do perkinsa. Stagličići su imali polja s druge strane Pašmana, u uvali sv. Ante. Od tamo su vozili masline, žito, pšenicu i kukuruz. Druga polja imali su između Turnja i Sv. Filipa i Jakova, gdje su također sadili žito, pšenicu i kukuruz. U Mariji su do polja čak prevozili volove i konje kojima su orali, a kad su životinje zamijenili strojevi, na provi se vozio i Tomo Vinković – traktor. Za ljetnih mjeseci u gajeti su odlazili prodavati povrće, dinje, lubenice i rajčice. Obišli bi Tisno, Prvić Luku, Šepurinu, pa do Šolte i Bola na Braču. Na povratku bi u Splitu kupili cementa. Nekoliko puta ljeti bi napravili takvu turneju. 70-tih godina je vadila sabun oko Pašmana – dnevno bi izvadili 1-2 gajete pijeska zapremnine 5-6 kubika i sve se vadilo ručno, lopatom. Uvijek se s njom i ribarilo, a najviše  bi se odlazilo na ludar. Dva do tri puta mijenjalo joj se dno, kuverta dva puta, kolumba jednom, a oplata nikada. 

Muzej betinske drvene brodogradnje

S Pašmana je u Betinu u Ćirov škver došla na trajleru u stanju za kompletnu rekonstrukciju 2012. godine, s bužama u madirima. Mariju su pronašli na Pašmanu Dario Filipi i prijatelj Matko, nakon što su duže vremena tražili izvornu betinsku gajetu starijeg tipa. Zbog izvornosti linija i stare gradnje odlučili su je obnoviti za vlastite potrebe. S vremenom su odustali od te ideje, pa ju je neko vrijeme i udruga Betinska gajeta 1740 planirala obnoviti za svoje potrebe. Premještala se po škveru izvana unutra, pa opet van pa u baraku, čekajući obnovu. Na škveru se njome bavio uvijek netko usput, kad ne bi bilo drugoga posla, čekajući vlasnika koji će je dovršiti.

Muzej betinske drvene brodogradnje

– Kad se naš muzej otvorio 2015. godine odmah smo znali da će nam trebati brod na kojem će se educirati mladi i gosti muzeja o jedrenju i tradicijskom drvenom brodu. Od prve smo željeli da taj brod bude gajeta Marija. Nekoliko godina nam je trebalo da nađemo sredstva kojima ćemo financirati obnovu. Konačno, 2020. godine smo aplicirali za sredstva Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem natječaja za mjeru 2.1.1 kojeg je raspisao FLAG / LAGUR Galeb iz Tribunja, a ista su nam i odobrena ove godine u sklopu projekta “Razvoj društveno – kulturne infrastrukture i muzeja na otvorenom, Muzeja betinske drvene brodogradnje”. –

Muzej betinske drvene brodogradnje

U cjelokupnom procesu obnove gajete ukupno je zamijenjeno 70% rebara, krmeni i proveni masivi, ašte, kolumba, velika većina konstruktivnih elemenata, bande, koviduri, paluba i kompletna arma i oprema. Tako da je brod danas potpuno obnovljen. Radove obnove gajete izvodili su brodograditelji Nikola i Krešimir Papeša, Ante Jelić, Nikola Balin Nijemac, Siniša Mikin i Ante Sladić. Brod zasad ima pogon na četiri vesla i latinsko jedro, a dogodine planira se ugraditi motor.

Muzej betinske drvene brodogradnje

Prva plovidba novoobnovljene gajete Marija bila je u nedjelju, 15.8.2021. na Regati za dušu i tilo, a kanatu betinskog muzeja uveličao je KUD-u Zora svojim veselim nastupom.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije