INTERVJU: Josip Bakalas – Pjesmom protiv koronavirusa

Josip Bakalas, šezdesetpetogodišnji mještanin Dola u općini Krašić već nekoliko godina piše pjesme za srce i dušu. Ovaj elektrotehničar i inženjer zaštite na radu do sada je napisao 23 pjesme duhovne i zavičajne tematike. Neke od njih je posvetio zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću i blaženom Alojziju Stepincu, dok je druge posvetio svojem voljenom rodnom kraju, a posljednju pod nazivom ‘Nova nada’  napisao je Majci Božjoj

Josip Bakalas
Radio Jaska

Kada ste počeli pisati pjesme i što Vas je na to potaknulo?

Aktivno sam počeo pisati pjesme 2000. godine. Na našoj Crkvi Majke Božje Dolske tada je bila obnova tornja, a zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić je došao blagosloviti toranj. Nažalost, to je bio posljednji put kada je bio u župi. Razmišljajući što ćemo mu pokloniti došao sam na ideju da to bude pjesma Zvona Majke Božje Dolske. Kroz dva tjedna smo moj prijatelj Žalac i ja napisali pjesmu i predložio sam je našem župniku. Župnik je bio oduševljen, a mi smo je poklonili kardinalu kojem se također svidjela. To mi je bio vjetar u leđa da pišem pjesme koje su vrlo rado slušane na lokalnim radio postajama. Kad smo već kod kardinala Kuharića, moram vam reći  što mi je rekao kada me je pozvao na 50-godišnjicu svojeg misništva, tada sam ga pitao: „Od kuda vam hrabrosti da 1991. godine u Petrinji na sv. Lovru održite onakvu propovijed („…ako netko ubije tvog brata nemoj ti njegovog, ako netko zapali tvoju crkvu, nemoj ti njegovu…“) Tada mi je odgovorio: „E moj Josipe, to me uči moja vjera. Zapamti jedno: Ljubav nam vraća onoliko koliko je drugima dajemo!“ I to sam zapamtio za cijeli život i to mi je vodilja u radu.  

Kardinal Franjo Kuharić
Bernard Čović

Možete li nam navesti neke od pjesama koje ste napisali, a koje su Vam posebno na srcu?

Od duhovnih pjesama izdvojio bih Kardinale Kuhariću – koju sam napravio za 10. godišnjicu smrti Kardinala; Bog je ljubav – za 100. rođendan Kardinala, a promocija je bila na dan kada je bio blagoslov kipa kardinala Kuharića u Pribić; Pamtim tvoje ime – pjesma o kardinalu Stepincu; Zvona Majke Božje Dolske, Ljubav za ljude sve, Sveta Jano… Što se tiče zavičajnih pjesama, njih sam skupio na jedan nosač zvuka pod nazivom Moj život, moje pjesme. Jedna od najboljih mi je Obriši suze majko, a tu su i Moj kraj, moj zavičaj, te Dolina mog djetinjstva. Pjesme Kardinale Kuhariću i Pamtim tvoje ime sam snimao sa crkvenim zborovima ‘Svetog Siksta’ i ‘Krašića’.

Crkva Majke Božje dolske
archive.org

Gdje ste pronašli inspiraciju za posljednju pjesmu Nova nada i o čemu nam ta pjesma govori?

Tema je mjesec svibanj, Marijin mjesec, a to je ujedno i zamolba Mariji da nas svojim zagovorom kod Isusa izbavi od svih zala, a posebno koronavirusa.  Krajem ovog ili početkom idućeg tjedna će izaći pjesma. Promociju smo mislili održati u crkvi Majke Božje Dolske, ali zbog epidemioloških mjera bit će održana na Radio Jaski. U ovoj pjesmi koju je uglazbio Zoran Pavković, posebno sam svratio pažnju na svibanjske pobožnosti kada molimo Blaženu Djevicu Mariju da nas svojim zagovorom, upravo u ovom njenom mjesecu, izbavi iz svih zala.

Pišete li pjesme na temelju vlastitog iskustva, što vam je nit vodilja?

U svakoj dobroj pjesmi ja kao autor nalazim radost i sreću, sebe na kraju krajeva. Pjesme su izvor onoga za čime čovjek traga u svojem životu. S tim izvorom sreće i nade, iz pjesme u pjesmu, iz knjige u knjigu, polako se otkrivamo godinama, a možda i kroz cijeli život, ali znamo sigurno da smo na pravom putu. Na pravom putu su vjerujem i svi oni čitatelji i slušatelji pjesama. Svaka knjiga i svaka pjesma osobno je iskustvo autora pa tako i mene. Mnogi koji slušaju moje pjesme prepoznaju se u tim situacijama. Možda će neki od tih slušatelja slušajući moju pjesmu zaplakati, možda će moliti, ali sigurno će steći neko novo životno iskustvo.

KUHARIĆU KARDINALE (u povodu 100 godišnjice rođenja)

TZ Općine Krašić

Autor pjesme: Josip Bakalas

Na puk sišao Duh Sveti

propovijed će sad početi

Kuhariću Franjo naš

puk te voli ti to znaš.

Usne Franji uzdrhtale

puku svom bi srca dale

osmijeh s lica ne silazi

Božju riječ on sada mazi.

Diže čelo povisoko

da ga vidi Božje oko

da ga vidi čovjek svak,

Kardinale slušamo tvoj glas.

Diže Franjo nježni glas

ljubav Božja za sve nas

sunce puku neka sije

dok ih Božja ljubav grije.

„Bog je ljubav“ puče moj

ljubi Boga i bližnjega svoga

riječi su Kardinala Franje tvog.

U Pribiću dom je tvoj

štuje tebe Hrvat tvoj

dobri sluga Božji naš

puk te vidi ti to znaš!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije