INTERVJU: Stella Croatica – Otvara se jedinstveni Muzej masline

Etno-agro park Stella Croatica smješten je u općini Klis gdje već dugo godina svojom bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom privlači strane i domaće turiste. Iza brenda Stella Croatica stoji obitelj Polić koja već generacijama uzgaja masline i smokve, proizvode maslinovo ulje, vino i tradicionalne delicije. Uskoro otvaraju Muzej masline, jedinstven projekt na području cijele Dalmacije. O tome smo razgovarali s voditeljem turističkih djelatnosti u etno-agro parku Stella Croatica, Marinom Jerkovićem.

Matea Režek

Stella Croatica je brend koji objedinjuje masline, vino, tradicionalne slastice… Masline i proizvodnja maslinovog ulja tu je od samog početka te ste otvorili i Muzej masline. Po čemu je jedinstven ovaj muzej?

Od početka našeg poslovanja u etno-agro parku Stella Croatica cilj nam je bio na jednom mjestu predstaviti istinsku Dalmaciju, kroz njenu prirodnu, kulturnu i gastronomsku baštinu. Prirodnu baštinu savršeno predstavlja botanička zbirka od preko 500 vrsta biljaka, a gastronomska se očituje kroz tradicionalna jela, prirodne sokove i domaće vino. Onaj kulturni dio baštine, osim kroz autentično dalmatinsko imanje, prezentiramo i kroz Muzej masline. Maslina je kroz povijest postala i ostala neizostavan dio života stanovnika ovog dijela Hrvatske te smo smatrali da zaslužuje poseban prostor koji će je ovjekovječiti na adekvatan način. Muzej masline jedinstven je projekt na području Dalmacije, budući da je napravljen po uzoru na provansalske muzeje i zaista je zamišljen kao dio kulturnog blaga Dalmacije. Na mjestu sadašnjeg Muzeja dosad je bila postavljena privremena izložba o maslini, predmete za koju nam je ustupio Etnografski muzej u Splitu. Kako smo tu priču ipak željeli podići na višu razinu, ustanovili smo suradnju s renomiranom agencijom iz Francuske, koja nam je osmislila cjelokupan dizajn, dok su za realizaciju odgovorne mahom lokalne tvrtke.

Otvorenje Muzeja planirano je krajem svibnja i sigurni smo da će postati svojevrstan „must see“ objekt za strane, ali i domaće posjetitelje. Muzej se sastoji od 5 dijelova, koji savršeno prate priču o maslini i njenom najvažnijem produktu – maslinovom ulju. U prvom dijelu predstavljamo povijesni razvoj maslinovog stabla i njenu utkanost u kulturnu baštinu Dalmacije. Nakon toga, pružamo uvid u morfologiju masline i najzastupljenije sorte maslina u Hrvatskoj. Treći dio je video soba, u kojoj se prikazuje branje maslina na otoku Mljetu, odakle je i krenula ova naša priča. Izlaskom iz video sobe, posjetitelji mogu vidjeti moderni način prerade maslina i preporučeni način čuvanja maslinovog ulja. Posljednji, možda i najvažniji dio, posvećen je načinima prepoznavanja i zdravstvenom aspektu ekstra djevičanskog maslinovog ulja kao nositelja Mediteranske prehrane.

Stella Croatica

Koji su to tradicionalni načini prerade maslina specifični za dalmatinsko područje? Po čemu su posebni u odnosu na preradu na suvremeni način?

U Dalmaciji postoji tradicija proizvodnje maslinovog ulja „na malo“. Budući da je prvi mlin s hidrauličkom prešom u Dalmaciji otvoren 1908. u Zadru, obitelji su ustanovile tradicije prerade maslina u kamenim mlinovima. Radi se o teškom kamenu u sredini kroz kojeg je provučen komad drveta. Gurajući taj komad drveta kamen bi se pomicao naprijed-natrag i gnječio masline koje su se nalazile u kamenici ispod njega. Tako dobivena pasta bi se stavljala u tzv. športe, koje bi se naslagale jedna na drugu i gnječile odozgo uz neizostavno polijevanje vrućom vodom. Maslinovo ulje bi se potom cijedilo sa strane i spremalo. Ova metoda je bila raširena u skoro svakom mjestu. Time bi se izbjegavalo plaćanje za preradu maslina strojnim putem, ali je služilo i kao mjera socijalizacije obitelji i prijatelja.

Matea Režek

Koristite li se možda još uvijek ovim tradicionalnim metodama?

Danas se ova metoda više ne koristi, osim eventualno u nekim zaseocima, gdje ljudi imaju zaista male količine maslina za preradu, radi čega im se ne isplati ići u uljaru. Proces prerade maslina danas se odvija u izrazito kontroliranim uvjetima, posebno što se tiče maksimalne temperature u procesu prerade i izostanku kisika, koji bi mogli utjecati na promjenu kvalitete maslinovog ulja.

Matea Režek

Mnogim maslinovim uljima pridaje se pridjev ‘djevičansko’, no poznato je da nije sve iste kvalitete. Kako prepoznati visokokvalitetno maslinovo ulje?

To je ogroman problem na današnjem tržištu. Naime, postoje brojni veliki proizvođači koji ulje lošije kvalitete pošalju u rafineriju da se uklone njegove mane kemijskim putem, kako bi to ulje moglo proći kemijsku analizu i nazvati se ekstra djevičanskim. Jasno je da takvo ulje nema nikakve zdravstvene benefite za ljudsko tijelo. Najbolji način za prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje je koristeći naša osjetila – prvenstveno miris i okus. Naime, kvaliteta maslinovog ulja određuje se kemijskom i senzorskom analizom. Dok je kemijska analiza podložna određenim sumnjivim radnjama kako bi parametri odgovarali onima koje ekstra djevičansko maslinovo ulje treba imati, senzorska analiza je zaista reprezentativan način da se uvjerimo u kvalitetu ulja. Ponajprije, ekstra djevičansko maslinovo ulje mora imati miris po listu masline, svježe pokošenoj travi, artičoki, bademu ili sličnome. Znači, mora se osjetiti svježina i voćnost, budući da je maslina u stvari voće. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je okus. Kad se ekstra djevičansko maslinovo ulje stavi u usta, na stražnjoj strani jezika moramo osjetiti blagu gorčinu. Kad ga progutamo, u grlu moramo osjetiti pikantnost koja nas čak tjera i na kašalj. To su sve prepoznavanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Stella Croatica

Dijelite li ovakve savjete i na radionicama koje provodite na imanju Stella Croatica? Kakve su to radionice i kome su namijenjene? Obzirom na situaciju s pandemijom provodite li radionice, planirate li?

Naravno, mi smo usmjereni na prenošenje znanja o maslinovom ulju, budući da smo priznati proizvođač dugi niz godina i ponosni dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za naše ekstra djevičansko maslinovo ulje. U sklopu ponude održavamo 30-minutne edukativne radionice u sklopu kojih posjetitelje učimo prepoznati istinsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Radionice su zaista zabavne i interaktivne, nikako suhoparne, tako da odgovaraju svim znatiželjnicima. U trenutnoj globalnoj situaciji cijelo poslovanje je dosta nesigurno, ali mi radimo na uređenju posebnog degustacijskog prostora, u kojem će se radionica nastaviti održavati poštujući sve epidemiološke mjere.

Hvala, želimo vam uspjeh u radu i daljnjem očuvanju hrvatske tradicije.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije