Koračanje Stazom Gospi Sinjskoj

Stoljećima i na mnogim mjestima narod je utabao razne puteve da bi Gospi donio svoje prošnje. Putovanje u vjersko središte, ostavljalo je tragove onih koji su dolazili, ali i poticalo druge na dolazak. To nisu obični kilometri, već doživljaj u kojem čovjek raste…

Tako svakog kolovoza uoči blagdana Velike Gospe tisuće hodočasnika kreće na put prema Sinju. Noseći svoje zavjete, molitve i zahvale, dolaze u crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske, u najveće marijansko svetište na jugu Hrvatske. Svoj daleki put, molitve i misli ujedinjuju na svečanoj procesiji ulicama grada i uz slavlje zvona i fanfara, prate i časte sliku Čudotvorne Gospe Sinjske.

Krenuti na duhovno putovanje tradicionalnim pješačkim, konjičkim ili napuštenim stazama je posebno iskustvo za svakog hodočasnika i vjernika, naročito kada se stiže u zagrljaj Majci Božjoj. Stoga je staza Gospi Sinjskoj jedinstven projekt koji daleko od gradske buke i žamora pruža mir, utočište i duhovnu hranu svima koji se na nju odluče. Ljepota hoda je i u oku hodočasnika; naime, staza prolazi kroz bogatu prirodnu i kulturnu baštinu od obale Jadrana ka Dalmatinskoj zagori i dalje. Utvrde, stećci, gradine, muzeji, sakralni objekti, mostovi, vidikovci ali i mjesta za odmor u prirodi, jedinstven su doživljaj putovanja ka svetištu Gospe Sinjske.

Foto: Staza Gospi Sinjskoj, Solin

Cjelokupna staza seže od Solina pa sve do Rame u Bosni i Hercegovini, punih 148 km, a za sada je obnovljena dionica od Solina do Sinja duga 33 km. Staza Gospi Sinjskoj kreće iz prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu, najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta, i pješačkom stazom vodi ka Klisu. Put prati trasu stare željeznice sinjske ferate (Rere), a poseban doživljaj je utisnuti hodočasnički pečat na nekadašnjim željezničkim postajama u Klisu i Dicmu.

Foto: Staza Gospi Sinjskoj, kroz Klis

Naselja i župe kojima staza prolazi odišu prošlošću. Narod koji je stoljećima živio uz današnju stazu, gradio je i u nasljeđe ostavljao riznicu baštine. Već na polaznoj točki staze, u Solinu, hodočasnici mogu osjetiti kulturnu i vjersku snagu obilaskom prasvetišta, ostataka Krunidbene bazilike i raskoši antičkog velegrada Salone. Pješačeći podno Kliške tvrđave, simbola hrvatskog otpora Turcima, nevjerojatan je osjećaj povezanosti obale s unutrašnjosti. U mladoj općini Dugopolje nalazi se kapelica Gospe u dnu polja, posvećena Gospinom pohođenju i stara gotovo sto godina, a pored nje su preneseni stećci srednjovjekovnog groblja s lokaliteta Kapela, prilikom izgradnje ceste A1. Na mjestu današnjeg Dicma, u kojem su pronađeni ostaci i ruševine manjeg rimsko-ilirskog naselja, nalazi se deseti po redu miljokaz (tisuću koraka) ceste Salona – Muć, po kojem je najvjerojatnije Dicmo dobilo ime. Iako su naselja nastajala na obroncima brda, za žitelje je bilo važno Dicmanjsko polje u kojem su većinu dana radili, a danas tim dijelom prolaze hodočasnici. Sinj je kulturna i povijesna oaza za sve ljubitelje pripovijedanja i istraživanja, a njegove ulice, muzeji i spomenici, posebno oni vezani uz vitešku igru Alku, dočarati će kakav je bio nekad.

Foto: Staza Gospi Sinjskoj, Dugopolje

Posebno snažan dio hodočaničkog puta je zavšrni korak pred slikom Čudotvorne Gospe Sinjske koju su još davne 1678. godine donijeli franjevci iz Rame u bijegu pred Osmanlijama. Prema predaji, Gospa ih je obranila i zaštitila od neprijatelja, a vjeran narod ju je častio, zahvaljivao i utjecao se molitvama.

Osim koračanja kroz kulturno-prirodni prostor Dalmacije i njene Zagore, initimnost samog hoda je duhovna dimenzija koja seže uz početke kršćanstva u Hrvatskoj. Srdačan doček u takozvanim kontrolnim točkama hodočasničkog puta gdje je moguće dobiti stilizirani pečat staze, te otvorenost i razdraganost žitelja svih mjesta i župa, dodatna je vrijednost puta.

Foto: Staza Gospi Sinjskoj, nekadašnja željeznička stanica u Dicmu

Ipak, staza Gospi Sinjskoj nije jednosmjerna ili jednodnevna, niti je isključivo hodočasnička. Ona je spoj koraka kroz povijest i prirodne ljepote ovog prostora za razvijanje turizma, ali i mogućnost povezivanja međusobnih tradicijskih pohoda župa koji slave svoje zaštitnike.

Foto: Željko Zrnčić

Na dijelu od Solina do Sinja pet je dionica, pet mjesta i preko trideset kilometara, sasvim dovoljno za napuniti radne baterije i ispuniti dušu snagom i mirom. Posebno je lijepo znati da cijelim putem nad hodočasničkim ramenima bdije naša Majka kojoj idemo u susret. Staza Gospi Sinjskoj to i jest, susret – s prirodom, baštinom, ljudima, mjestima, sa samim sobom, ali i susret s Gospinim zagrljajem.

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije