Koračati Solinom “Stopama Majke”

Nekoć je Solin bio glavni grad rimske provincije Dalmacije, a danas je bogato povijesno i kulturno središte sa snažnom duhovnom okrjepom. U listopadu, Marijinu mjesecu, doći u Solin odlična je prilika za upoznavanje njegove sakralne i vjerske baštine te uranjanje u molitvu Majci

Današnji Solin nosi nekoliko titula. Povijesno je najstariji, a populacijski najmlađi hrvatski grad. Smješten između današnjih turističkih uzdanica Splita i Trogira te okružen planinama Kozjakom i Mosorom, dugo je bio pod vlašću velikaških porodica, a kasnije i Turaka. Povijesna previranja i nedaće Solinu su ostavile trajne svjedoke o raskoši i veličini ovog starohrvatskog i antičkog grada. Prošlost diše gradskim ulicama, a njegovim centrom uz bok rijeke Jadro, koja zaokružuje i krasi Gospin otok, smjestilo se i najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj.

Foto: TZ Solin

O salonitanskoj prošlosti mogu se ispisati stranice i stranice, a Solinu pripada još jedna posebna titula – grad spomenika. Ovim prostorom nekoć su koračale povijesne ličnosti koje su Solin učinile značajnim i popularnim arheološkim nalazištem. Solin je prije više od tisuću godina utemeljila kraljica Jelena te mu podigla dvije starohrvatske crkve; crkvu Blažene Djevice Marije (narod je još naziva Gospa u Bristima) te crkvu sv. Stjepana od Otoka, a u Krunidbenoj bazilici sv. Petra i Mojsija okrunjen je hrvatski kralj Zvonimir. Više od tri stoljeća staro vjersko središte utjecalo je na kršćanski razvoj cijele pokrajine. Prvi salonitanski biskup sv. Duje postao je metropolitom cijele provincije Dalmacije, a nedugo kasnije mučen i smaknut uz brojne druge kršćane, salonitanske mučenike. O nekadašnjoj kršćanskoj zajednici svjedoče brojna arheološka iskapanja, otkrića starokršćanskih bazilika i groblja, ali i impozantni ostaci Salone.

Foto: TZ Solin

U nekadašnjem središtu Salone bile su bazilike, biskupska palača i dva kršćanska oratorija gdje su se prvi kršćani sastajali radi molitve. U blizini su i ostaci nekadašnjih toplica, dok se na sjevernom dijelu Salone nalazi grobnica sv. Duje, čiji je sarkofag s ostacima premješten u splitsku katedralu.

Foto: TZ Solin

Nastavkom šetnje kroz Solin stiže se do kompleksa na Manastirinama te zgrade Tusculum, koju je dao sagraditi don Frane Bulić 1894. godine povodom Prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju, a danas služi kao muzej i kulturno mjesto. Put Salone vodi do Salonine bazilike sagrađene u 4. stoljeću te srca salonitanskog, dobro očuvanog amfiteatra, koji je služio za borbe. U njegovoj neposrednoj blizini bilo je i groblje gladijatora, a očuvani ostaci pogrebnih natpisa kazuju o borcima i njihovu podrijetlu. Za one koji žele upiti još solinske povijesti, jedan od najstarijih turskih (osmanskih) spomenika na ovom prostoru jest tvrđava Gradina, a vrijedi vidjeti i vodenicu Gašpina Mlinica koja je sve do 20. stoljeća bila u funkciji.

Zakoračiti na arheološki atraktivne lokalitete, nadahnuti se povijesnim pričama, legendama poput one da je Gradina niknula za 15 dana, ući u pore ruševina i ostataka zajednice koja je živjela u Saloni, neprocjenjivo je iskustvo. Upijajući duh Salone, treba doći do izvora rijeke Jadro koja je još u antici opskrbljivala vodom sve do Dioklecijanove palače preko akvadukta.

U kasno ljeto, kada Solin slavi zaštitnicu svoga grada, na blagdan Male Gospe 8. rujna, deseci tisuća vjernika dolaze u svetište duhovno se okrijepiti. Oni odvažniji uputit će se Stazom Gospe Sinjske koja upravo kreće iz Gospina otoka. Poseban susret sa Solinom događa se u listopadu, marijanskom mjesecu, kada TZ grada Solina, zajedno s GK-om Solin i župom Gospe od Otoka, organizira duhovni, kulturni i kreativni marijanski susret “Stopama Majke”, za obitelji, mlade, putnike i namjernike. Za početak vikenda, u petak 14. listopada, bit će Bajkaonica za djecu u Teatrinu Gradske knjižnice Solin te predavanje za mlade i obitelji u Bazilici svete Obitelji. Nakon toga organizira se izlet Staza Gospi Sinjskoj. Do kraja mjeseca bit će kreativna radionica za djecu te duhovni program sa svetom misom, klanjanjem pred Presvetim i životnim svjedočanstvima gostiju.

Foto: ”Marijansko događanje” letak

Svaki kutak bogate solinske prošlosti koji upoznate i ponesete sa sobom potrebno je i duhovno nahraniti. Koračati Solinom, učiti i otkrivati o ovom dalmatinskom i kršćanskom identitetu te upijati ljepotu ovog kraja, neka prati ovogodišnja krilatica marijanskog događanja: “Uz tebe je, Majko, svaki naš korak lakši…”

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije