Neke stare igre

Živimo u vremenu kad su djeci od malih nogu na raspolaganju razni „gadgeti“ ili pametne spravice kako bi ih zabavili…

Igrice na mobitelima postale su nešto sasvim normalno, a PlayStation, Xbox i druge konzole više nisu luksuz. U vremenu kada čak i dječjim svijetom u potpunosti vlada tehnologija, postavlja se pitanje, kako su se generacije i generacije djece igrale prije svih tih silnih izuma? Odgovor je vrlo jasan: dječja mašta može svašta! Iz nje su izrasle zanimljive igre, a igralo se s onim što je bilo pri ruci.

Izvor: Pixabay

Poznata stara igra svakako je Školica. Igra počinje tako da se na zemlju (drvenim štapićem) ili na asfalt (kredom) nacrta 7 do 9 polja. Osim toga za igru je potreban i plosnati kamen.  Igra počinje tako da igrač redoslijedom baca kamen od polja 1 do polja 9. Ako kamen baci u pravo polje počinje na jednoj nozi skakati iz polja u polje. Međutim, polje s kamenom se preskače. U većini slučajeva su polja 4 i 5  te 7 i 8 jedna do drugih, pa je igraču dozvoljeno u svako polje stati s jednom nogom kao i u posljednje polje 9, gdje igrač napravi poluokret i vraća se na početak. Pri povratku igrač mora pokupiti kamenčić. Ako prilikom bacanja kamen padne izvan zadanog polja ili na liniju polja, te ako prilikom skakanja igrač skoči na liniju polja, zaboravi pri povratku uzeti kamen, izgubi ravnotežu ili s obje noge stane na polje, igru nastavlja sljedeći igrač.  

Izvor: Pixabay

Još jedna stara igra je i Pikulanje, koja u različitim krajevima Hrvatske nosi i druge nazive. Za igru pikulanja potrebne su pikule i dobro društvo. Prije početka igre nužno je napraviti plitku rupu u zemlji i povući crtu dva do tri metra dalje od rupe. Broj piljaka s kojima se igra dogovaraju igrači međusobno. Igra počinje tako da svi igrači s linije bacaju svoje pikule prema rupi. Igrač koji pogodi rupu, počinje gađati pikule drugih igrača, pogođenu pikulu igrač dobiva, a igrač čiju je pikulu pogodio ispada iz igre.

Izvor: Pixabay

Bliška također spada među igre koje su djeca nekad igrala. Bliška se igrala tako da su djeca na zemlji nacrtala liniju, te utvrdila udaljenost s koje će se igrati. Osim toga za igru je bio  potreban sitni novac. Djeca su tako s određene udaljenost bacala novčiće s ciljem da isti padne čim bliže liniji. Pobjednik igre bio bi onaj čiji je novčić pao najbliže liniji, te je za nagradu dobio sve novčiće s kojima se igralo.

Jedna od omiljenih igara bila je igra Grad, država, rijeka. Naime ova igra zahtjeva brzo razmišljanje, a i pisanje. Osim toga u njoj je tražena i originalnost. Za ovu igru igračima je potreban papir i olovka. Svaki igrač na papiru nacrta tablicu sa zadanim kategorijama. Kategorije mogu varirati, a uobičajene kategorije su grad, država, rijeka, stvar, ime, biljka, životinja, planina, film. Igrači određuju jedno slovo abecede, nakon čega su dužni čim prije pronaći pojmove s određenim početnim slovom u svakoj kategoriji. Nakon završetka svakog kruga zbrajaju se bodovi, svaki točan odgovor nosi 10 bodova, a ako dva igrača imaju isti odgovor svaki dobiva po 5 bodova. Ako je netko od igrača jedini pronašao pojam dobiva 20 bodova. Nakon čega se igra drugi krug, dok je pobjednik onaj tko na kraju ima najviše bodova.

Izvor: Pixabay

Igra koja je služila da se odluči tko će što napraviti u kućanstvu bila je igra Kamen, škare i papir. Ova jednostavna igra rado se igrala među braćom i sestrama kako bi se na najbezbolniji način saznalo tko će izvršiti roditeljsku naredbu. Kamen, škare i papir se igra tako da igrači stoje jedan nasuprot drugog, šaka skrivenih iza leđa. Igrači zajedno izgovaraju kamen, škare, papir, te na zadnju riječ moraju pokazati šake koje su stavili u kamen (stisnuta šaka), škare (znak pobjede) ili papir (ispružen dlan).  Pobjedu odnosi onaj igrač čiji je znak jači. Tako kamen pobjeđuje škare, papir kamen, a škare papir. Isti znakovi su neriješeno. Za finalnu pobjedu igralo se na tri dobivene runde. 

Broj igara koje su se nekada igrale, uistinu je velik. Ovdje smo izdvojili samo neke od njih koje možete igrati sa svojom djecom s tim da prethodno ne morate u kupnju rekvizita, a sigurno ćete se i sami sjetiti još poneke igre. Neka ova izolacija bude poticaj da se djeca maknu od „gadgeta“, te da im pokažete neke stare igre ili da svojom maštom kreiraju nove.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisment

Instagram

Najpopularnije

Viška pogača

U dalmatinskoj gastronomiji od davnina su se koristile osnovne namirnice kao što su: sol, brašno, maslinovo ulje, te povrće i riba. Viška...

Sinj u srcu – Na Kamešnicu

Nigdje toliko kamenjara, škrapara, osulina i ostalih krških fenomena  kao u ovom „kamenolomu“… Vaganjsko sedlo ili prijevoj (1173m) odvaja...

O zlatnom pravilu moralnog djelovanja

Crtica iz knjige Nikole Kuzmičića 'I danas govorim', koja tako prigodno odgovara vremenu korizme – milosnom vremenu molitve, posta i djela milosrđa…