Novigrad-Cittanova – romantičan i šarmantan od zore do sumraka

Mali istarski grad gdje čovjek jednostavno zaboravi na svakodnevnicu, a romantika zrači pri pogledu na svaki kutak dojmljive gradske jezgre 

Foto: TZ Grad Novigrad

Jedan od odličnih načina za početi dan je jutarnja kava na nekoj od terasa brojnih kafića, uz ukusno pecivo ili kolač. Zastanite na trenutak i uživajte u jutarnjoj mirnoći mjesta. Razbuđeni, zatim se izgubite u uličicama, zalutajte u neku od kušaona i uhvatite hlad ispod raznobojnih kišobrana, smještenih u ulicama u samom središtu grada. Dodatan dojam cijelog ambijenta naglašava zvonik i kip zaštitnika Novigrada sv. Pelagija, koji možete vidjeti na vrhu zvonika, a tijekom ljetnih mjeseci možete uživati i u panoramskom pogledu s vrha. Šećući, zastanite na tren i odmorite u zelenim parkovima, oazama koje obogaćuju svojom svježinom.

Foto: TZ Grad Novigrad

Ovdje je smještena i gradska lučica Mandrač, jedan od simbola grada sa stoljetnom ribarskom tradicijom. Ako se dovoljno rano ovdje zateknete, možete čuti brodove koji odlaze na more ili kasnije iz prve ruke vidjeti aktualni ulov na nekoj od ribarskih brodica koje se vraćaju u luku. Pritom možete razmisliti što ćete kasnije odabrati u nekom od iznimno cijenjenih lokalnih restorana, čija dnevna ponuda često ovisi o ulovu. Osim ove pitome lučice, danas Novigrad ima i prostranu marinu smještenu u blizini, čime je vrlo privlačan i pristupačan nautičarima. 

Foto: TZ Grad Novigrad

Bitno je naglasiti kako vas čeka kristalno čisto more i brojne plaže. Tako možete pronaći upečatljivu šljunčanu plažu u obliku mjeseca, plaže koje nude brojne obiteljske sadržaje, prirodne plaže s kamenčićima i kamenim pločama, uz hlad drveća koji vam omogućuje da se sakrijete od ljetne žege i ostanete uz more većinu dana. Želite li samo kupanje i sunčanje ili više preferirate aktivniji odmor, ovdje ćete svakako pronaći nešto za sebe. Za one najaktivnije i željne adrenalina, predlažem posjet Aqua parku Istralandia, gdje vas čekaju brojni atraktivni sadržaji za sve uzraste.

Foto: TZ Grad Novigrad

Gradsko šarenilo i morsko plavetnilo se nadopunjuju zelenilom obližnjih maslinika i vinograda. Osim šetnica uz more i vožnje biciklističkim stazama, ovdje možete iskusiti i pravu domaću atmosferu, ako posjetite neko od obiteljskih gospodarstava gostoljubivih vinara i maslinara.

Foto: TZ Grad Novigrad

U smiraj dana, nakon što ste pogledom otpratili sunce na zalasku, vrijeme je za otkrivanje čari večernje atmosfere u Novigradu. Dodatan šarm cijelom mjestu donose nasmijani svirači pod uličnim svjetlima. Svakako iskušajte opušten ples na ulici ili uživanje u nekom od barova i restorana. Upravo u gradskoj lučici, prostire se upečatljiva riva s kafićima, restoranima i malim obiteljskim hotelima. Naime, novigradski su restorani dobitnici vrijednih priznanja, što je garancija vrhunske gastronomske ponude. Izbor morskih specijaliteta je ovdje poseban zahvaljujući bogatoj tradiciji, te uslijed miješanja slane i slatke vode zbog blizine ušća rijeke Mirne u more. Kada sve zajedno još začinite vrhunskim maslinovim uljem, rapsodija za vaše nepce može početi. Večer je vrijeme i za uživanje u autohtonim sortama vina poput malvazije, merlota ili terana, a druženje s dragim ljudima uz ukusno istarsko vino dobitna je kombinacija za osmijehe na licima i potpun dan. Kreirajte i vi svoj novigradski dnevni ritam i stvorite uspomene za pamćenje, jer ovo je jedno od mjesta gdje je moguće toliko uživati u trenutku, da vam se čini kao da je vrijeme stalo.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook