Ove zemlje blago: Neobični Prozor na Vrlički kraj

Povijesni izvori kažu kako najstariji tragovi života u Cetinskom kraju sežu još u kameno doba, o čemu svjedoče ostaci Gospodske pećine nedaleko od izvora Cetine. Od tog vremena do danas, cijeli kraj bogat je povijesnom i kulturnom baštinom koja je iznjedrila pravo ‘ove zemlje blago’. U kategoriju ‘najljepše od Cetinskog kraja’ obavezno ide pogled na Vrličko polje, Perućko jezero, susret masiva Dinare i Kamešnice…s tvrđave Prozor

Melani Glavinić

U kratkoj ljetnoj stanci od obilaženja naših planina, odlučili smo se na nešto kraći uspon i posjet još jednoj cetinskoj utvrdi. Djelomično restaurirana, prije koju godinu i osvijetljena, srednjovjekovna tvrđava Prozor (ili Gradina, kako je još zovu) impozantna je građevina koja strši nad zbijenim gradom Vrlikom. Iako je nekada bila nepristupačna građevina, danas se do nje stiže za pola sata pješačkom stazom iz grada ili cestom koja vodi prema Drnišu.

Melani Glavinić

Sagrađena je na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, a danas nosi titulu najznačajnije očuvane građevine u unutrašnjosti Dalmacije. U to smo se i sami uvjerili! Do samog srca utvrde – dvorišta, vode originalne kamene stube, danas djelomično učvršćene novijim materijalima. Odmah do ulaza, kako spisi kažu, nalazi se kapelica posvećena svetom Frani. Sa svih strana štite je bedemi koji izgledaju kao da su iznikli iz litica, dok se na drugoj strani ističe providurov stan. Kuća za vojnike, cisterna za obranu, uske puškarnice i strijelnice s prozorima, vjerojatna dvorana koju danas krase ostaci prozora i kamina, donžon s rampom i pokretnim mostom… sve je to činilo utvrdu Prozor važnim strateškim, obrambenim i stambenim mjestom za tadašnje pučastvo. Ono što mene uvijek oduševi su priče i legende koje se generacijama prenose. Njihova čar je, nas romantičare i zaljubljenike u priče odvesti u neku drugu dimenziju građevine. Tako i Prozor krije svoju, pa je prenosim i vama: legenda kaže kako je nasilni beg Suli htio iskoristiti pravo bračne noći i oteo je mladenku mladoženji i odveo je u kulu. Da bi osvetio krv i sprao ljagu s njihovog imena, mladoženja je odmah u noći ubio bega i pod težinom tog čina pozdravio se sa svojom voljenom i skočio u bezdan s Prozora. Navodno, svako proljeće, utvrda se sama pobrine i vrijeskom uresi stijenku na kojoj je skončao zaljubljeni mladić. Tragično ili romantično?

Melani Glavinić

Druga nezaobilazna stvar koja čini Prozor veličanstvenim je upravo pogled kao ‘s prozora’. Sve je na dlanu, kažiprstom možeš dodirnuti jezero, skinuti prašinu s vrha planina i dotaknuti svaki djelić vrličkog polja na kojem se još mogu razabrati poljodjelne kulture ili stada ovaca. U tom pogledu, beskraju ljepote, boja, plavetnila i zelenila ne možeš ne uživati. Hodamo srednjovjekovnim dvorištem, hodnicima, ulazimo u kule, hvatamo prizore kamenih blokova. Puštamo da nas koraci nose, provirujemo kroz puškarnice, mirišemo biljke koje prkose vremenu, a pogled nam često pobjegne i na zastavu Lijepe naše koja se ponosno vijori.

Melani Glavinić

Pokušavamo povezati povijest, silne krvave ratove koji su ostavili traga na cijeli kraj i pretražujemo ožiljke u zidinama potajno se nadajući da ćemo otkriti još koju legendu i priču, jer Prozor nije samo obični prozor u svijet. Sigurno je bio i biti će više od toga.

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije