Ove zemlje blago: Sutina – bajka u koju moraš vjerovati

Cetinski kraj pun je prirodnih ljepota, skrivenih mjesta i svega blaga zemaljskog. Kad pitaš domaće ”di je najbolje zać u svako doba godine’, uputit će te u Sutinu, značajni krajobraz. Bajka tik do povijesnog grada Sinja…

Na ‘svega’ 426 ha površine smjestila se jedna od zelenih oaza Cetinskog kraja – Sutina. Do nje se laganom, ugodnom šetnjom stiže za par kilometara iz Sinja ili za one lijenije automobilom za cik vremena. Sve što ti treba je dobra obuća, fotić i ‘prazna košara’ oka i srca, jer tu se napuniš životnosti, razigranosti, ljepote i mira. Plan za izlet je jednostavan: s parkinga se staza spušta u kanjon i označena je planinarskim markacijama. Za svega dva sata hoda, Sutina će ti napuniti baterije. Garantiram! Ako se tako ne budeš osjećao/la, javi se pa ćemo zajedno! U proljeće je sinonim svježine, ljeti pozeleni od života, u jesen je prava reklama za umjetnika, platno i boje, a zimi – čarolija, bajka koju možeš čitati i u koju moraš vjerovati.

Zimski ugođaj Sutine
Monika Vrgoč

Iako je u većem dijelu godine siromašna vodom, biljni i životinjski svijet je dostojan enciklopedije. Dugih pet kilometara kanjona zimi je neobično tiho. Tek tu i tamo pored izvora osjećaš živost prirode, kao da su vapnenac i dolomit doslovno shvatili značaj riječi ‘mrtvilo’ pa su ostavili prekrasne zbirke fosila. Poželiš li pravu bajku, koračaj prema izvoru Bila vrila. Tamo će te čekati stara mlinica, dokaz kako je čovjek koristio snagu potoka Sutine za život. Dočekat će te i ”Plitvice u malom” kako bi domaći rekli. Nema toga što ti Sutina ne može donijeti u maštu.

Lagana šetnjica
Melani Glavinić

Kako uopće fotografirati ovu ljepotu? Tu prekrasnu frizuru zelenih šuma, isprepletenih grana, penjačica, a tek pri dnu uz kamen izdižu se smilje, kadulja, origano i majčina dušica, koje pokušavaju ublažiti nijanse zelene. Kako se staza spušta, zrak postaje sve oštriji i ljepši, a ispred se otvara čista, bistra, pitka voda.

Vode u izobilju
Melani Glavinić

U aha moment oduševljenja, sigurno ulazi i jedno stablo božikovine, rijetke i ugrožene biljke u Dalmaciji.

Znaš, lijepo je čuti i čitati o nekim ekskluzivnim i razvikanim stranim destinacijama… ali mi ovako po domaći, mi volimo naše. Volimo taj gordi dalmatinski krš, naše planine, more, rijeke. Iznad svega volimo našu prirodu i sva mala nepoznata mjesta (npr. znaš li da postoji „Schoenbrunn“ kraj Vrlike?). Tu volimo pobjeći, tu smo svoji.

Priroda je čudo
Melani Glavinić

Svakih par koraka Sutina nas upozorava, iako smo domaći – da smo samo gosti i ništa drugo. Pravilo je jasno: osim daha i otisaka stopala, ništa ne ostavljaj u ovoj riznici ljepote! Ponesi u zjenicama fotografije s najljepšim prirodnim filterom i – što drugo – uživaj!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije