Ove zemlje blago: Utvrda Ključica – Gdje je ključ Ključice?

Hrvatske velikaške obitelji živjele su točno kako im opis i pristaje…

Nelipići, Šubići i druge obitelji izgradile su i posjedovale niz utvrda u kanjonu Krke i Čikole, a značile su važan sustav obrane u srednjovjekovnom dobu. Nakon sukoba i istjerivanja Turaka, ključno za utvrdu Ključicu je: 1000 dukata za rušenje utvrde ili 200 dukata za njeno upravljanje? Povijest je rekla: ništa od toga.

Prilaz utvrdi
Melani Glavinić

Dijeleći ime sa susjednim selom Ključ, utvrda Ključica nalazi se na desnoj obali kanjona rijeke Čikole i njezina misija bila je kontrolirati mletačku trgovinu iz Šibenika prema unutrašnjosti i Bosni. Veličanstvena, najveća i najočuvanija utvrda na drniškom području već 373 godine je napuštena i prepuštena majci prirodi, izletnicima i ljubiteljima povijesti.

Iako službeno ne postoji označena staza do utvrde, već je u njenoj grandioznosti moguće uživati sa susjednog vidikovca, zaljubljenici u povijest i avanturisti u duši ipak se odvažuju i posjećuju ostatke koji su zaštićeni kao spomenik kulture. Strme hridi nad Čikolom sigurno kriju razne priče. Ulaskom u utvrdu možeš osjetiti dašak bremena života i prizora koji se otvara pred tobom sve do mora.

Dobro očuvani zidovi utvrde
Melani Glavinić

I mi smo se jedne nedjelje odvažili i prošetali uskom siparskom stazom sve do masivnog, kamenog ulaza i svjedočili zubu vremena nad jednom povijesti koja je sa sobom odnijela tko zna koliko sudbina. U utvrdi je mirno i spokojno, iako legenda kaže da je nekada postojao zmaj koji je odnio nevjestu Miljevu i odvukao ju do jezera. Kakve li su obiteljske moći, igre prijestolja i trgovačke zamke dostojne modernom filmu odigrane u bedemima, nikada nećemo saznati.

Nakon kratke stanke, fotografiranja i upijanja prvih proljetnih sunčevih zraka, odluka je pala na šetnju kanjonom. A do njega je trebalo strpljivo i pažljivo po vrlo strmom i sitnom kamenjaru. Svaka minuta spusta se isplatila kada smo stigli do svježe i modre Čikole. A iz kanjona pak, sa svim prostranstvom, kršem i gustišem čini se kao da iznad nas umjesto nagrižene utvrde raste dvorac koji dira nebo. Kamenu kulisu zamijenilo je zelenilo i prozračna oaza s oblikovanim obalama. Idealno za popodnevni piknik ako se nas pita. Oni hrabriji mogu prošetati plitkim dijelovima Čikole. Ne trebaš ni pitati koliko je hladno, ali za osvježenje nakon šetnje – dušu dalo!

Pogled prema nastavku kanjona
Melani Glavinić

Putem smo susreli i obitelji s djecom pa vjerujemo da i lak dječji korak može savladati šetnjicu. Naravno, važno je naglasiti da je potrebno imati obuću koja je prihvatljiva za ovakav teren, ali ponijeti i planinarske štapove za svaki slučaj.

Što misliš o jednom avanturističkom posjetu Ključici? Dovezi se do pitoresknog selca Ključ i makadamskim putem kreni u šetnju. Od opreme je obavezno: sendvič i voda u ruksaku, čvrsto stegnute gojzerice, sunčane naočale (jer kako drugačije uživati u suncu Dalmatinske Zagore?) i dobra volja.

Utvrda Ključica s druge strane
Melani Glavinić

Pusti da ti Ključica ispriča svoju priču. Onu ključnu za razumjeti blago naše zemlje. 

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije