Ruta Putovima Frankopana – nagrađivana riznica frankopanske baštine

Osam interpretacijskih centara čuvari su priča o životu Frankopana, njihovoj ljubavi, strasti, zavjerama, intrigama, vjeri i moći

Od Dujma do Frana Krsta, od Krka do Bečkoga Novoga Mesta, od 1118. do 1671. godine… Više od pet i pol stoljeća hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. Nema te važne društvene i političke dužnosti i uloge koju nisu obnašali; bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Iza njih su ostajali zakonici, statuti i druge važne uljudbene isprave, zabilježene na hrvatskome jeziku glagoljičkim pismom. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Ovdje je samo djelić njihove priče, a za nastavak vrijedi krenuti Putovima Frankopana.

frankopani-riznica
Foto: Primorsko-goranska županija

Naime, kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana spaja sedamnaest kaštela i tri sakralna objekta povezana s obitelji Frankopana u Primorsko-goranskoj županiji. Osam interpretacijskih centara uređeno je i opremljeno u frankopanskim kaštelima u Kraljevici, Krku, Bakru, Bribiru, Čabru i Brodu na Kupi te na Trsatu i Grobniku. Svaki centar u fokus stavlja jedno područje vrijedne frankopanske baštine.

“Svaki od tih kaštela i gradova čuva osobitu priču o Frankopanima i Zrinskima jer su se te dvije obitelji kasnije povezale u jednu sudbinsku nit nacionalne povijesti. Frankopani nisu likovi iz povijesnih čitanki ili legende iz narodnih pjesama, oni su prije svega bili živi ljudi, njihovi karakteri i dvojbe izrastali su iz njihova vremena, prostora i ozračja. Zbog toga je svaki interpretacijski centar dobio i svojeg domaćina iz obitelji Frankopan ili Zrinski” – kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

ruta-frankopana-krk
Foto: Primorsko-goranska županija

Interpretacijski centar Bakar bavi se utjecajem obitelji Frankopan i Zrinski na politiku i gospodarstvo, centar na Grobniku obrađuje prodore Osmanlija i politička previranja u frankopansko doba, a u Novoj Kraljevici posjetitelji mogu doznati što se krije iza Zrinsko-frankopanske urote. Interpretacijski centar u Bribiru predstavlja zaštitu ljudskih prava i sustav kaznenog prava u doba Frankopana, a centar u Čabru pojašnjava kako su Frankopani i Zrinski uspješno vodili obiteljsko vlastelinstvo. Trsat razotkriva ulogu Frankopana u kulturnom zamahu i širenju duhovnosti, a Krk njihove arhitektonske tragove. U Brodu na Kupi posjetitelje će oduševiti odnos Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

kastel-krk-frankopani
Foto: Primorsko-goranska županija

Na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji za kulturni turizam Europe, projekt Putovima Frankopana osvojio je drugu nagradu za najbolju ovogodišnju destinaciju održivog kulturnog turizma. Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje Europska mreža kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network – ECTN), koja trenutno broji 29 članica iz 19 država Europe. Ovogodišnja, 15. po redu Međunarodna konferencije za kulturni turizam Europe (International Conference for Cultural Tourism in Europe), koja je prethodno bila organizirana u gradovima poput Londona, Atene, Barcelone ili Granade, u Krku je od 19. do 22. listopada 2022. slijedila je glavnu temu: “Novi zamah europskog turizma s kulturnom baštinom i digitalizacijom” (Relaunching European Tourism through Cultural Heritage and Digitalisation).

projekt-frankopana
Foto: Primorsko-goranska županija

Inače, projekt Putovima Frankopana vrijedan je 61 milijun kuna, a njegova treća faza, s 47,3 milijuna kuna, financirana je bespovratnim sredstvima strukturnih fondova Europske unije. Kako bi posjetitelji mogli što bolje istražiti rutu Putovima Frankopana, izrađeni su istoimena aplikacija te vodič “Prijatelj po putu”.

Dodatne informacije: www.frankopani.eu

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije