Sinj u srcu – Pred nama je najuzbudljiviji vikend u alkarskom gradu

Sinj, grad Alke i Gospe, živi kroz čitavu godinu, a posebno u kolovozu kad se u njega slijevaju rijeke ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i izvan granica Lijepe naše

Sinj je stoljećima biser kojim se svaka vlast htjela uresiti, kamen međaš između primorja i kontinenta, obgrljen bliskim planinskim vrhuncima, Cetinom i njenim pritocima. Tresli su ga potresi, rušili i palili osvajači, nametali tuđe jezike, vjeru i običaje, ali Sinj je uvijek bivao snažniji, nepokolebljiv i prkosan.

Foto: Željko Zrnčić

U čast svoje nebeske zaštitnice, Gospe Sinjske, koja je prema predaji i otjerala Osmanlije, (“vidješe ženu u bijelom kako hoda zidinama Sinja”), kao vječni zavjet odanosti i poštovanja, Sinjani će utemeljiti vitešku igru Alku. Tako svake godine, prve nedjelje u kolovozu, oživljavaju slavnu pobjedu. Stoga, pripremite se za uzbudljivi vikend i ako ste u blizini, svakako navratite u Sinj i svjedočite 307. alkarskoj utrci koja je od 2010. godine uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske nematerijalne baštine. Tko li će se ove godine okititi titulom slavodobitnika i u čiju čast će se održati veličanstveni vatromet i koncert, doznat ćemo već u nedjelju 7. kolovoza.

Prije središnje utrke Alke, održavaju se Bara i Čoja, kojima prethode svakodnevne probe na kojima ove godine sudjeluje 36 kandidata. U petak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, s početkom u 17.30 održat će se Bara, a sljedećeg dana u isto vrijeme, u subotu 6. kolovoza, održat će se Čoja. Utrka Alke započet će u nedjelju 7. kolovoza u 16.30 sati na poznatom alkarskom trkalištu u samom srcu Sinja.

Foto: Branko Čović

Alkarsko natjecanje počinje svečanom povorkom koju predvode harambaša i odabrana četa alkarskih momaka, za kojima slijede buzdovandžije i štitonoša koji nosi trofejni turski štit te vodiči edeka. Alkarsku četu predvodi barjaktar (nosi zastavu Viteškog alkarskog društva, uz koju je i lik Gospe Sinjske) s pobočnicima te alkarski vojvoda (zapovjednik alkarske povorke) s ađutantom. Za njima u dvoredu jaše četa alkara s kopljima. Na začelju povorke je alajčauš (zapovjednik čete alkara kopljanika). U alkarskoj povorci sudjeluje najmanje 11, najviše 15, a iznimno 17 alkara kopljanika.

Foto: Ivan Alebić

Uz nezaobilaznu Alku, ovaj vikend će se, nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog sajma, i ove godine od 5. do 6. kolovoza, u organizaciji TZ-a grada Sinja, uz potporu Grada Sinja, LAG-a Cetinske krajine i Splitsko dalmatinske županije, na Trgu dr. Franje Tuđmana održati 12. Sinjski sajam sela.

Više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našeg sela i otoka. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma bit će i njihovo predstavljanje. Posjetitelji će tako imati priliku upoznati tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja, kroz izradu glinenog posuđa vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica, pod pokroviteljstvom Ministarstva, svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košara od šiblja, što će demonstrirati Ljilja Vojković.

Foto: TZG Sinja

Posjetitelji će se i sami moći okušati u izradi te tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima ovoga kraja kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s članovima Udruge “Gaius Laberius” iz Garduna (čiji su članovi i članovi udruge DRAGODID). Tu je i radionica obrade vune, koju će prezentirati članovi KUD-a Cetina, kao i filcanja vune, kojoj će podučavati članovi udruge Lipote tradicije.

Ove godine održat će se i tri nove radionice. Izradu i ukrašavanje medenjaka predvodit će Ankica Župić, radionicu Art & wine vodit će Ana Poljak, a kiparsku radionicu Domina Bilač, članica Udruge Lipote tradicije. Na sajmu će se izložiti i učenički radovi Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“, kao i radovi polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“.

Foto: Branko Čović

U sklopu sajma bit će brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, mladi sir). Posjetitelji će, pored izložbenog i gastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz nastupe glazbenog sastava Ljuta kuća, Sinjskih mažoretkinja, brojnih klapa, udruga i kulturno-umjetničkih društava.

Organizacijom Sinjskog sajma sela, TZ Grada Sinja omogućuje zainteresiranim građanima i posjetiteljima Sinja degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer većina toga nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima iz ruralnog dijela Sinja i okolice, kao i iz ostalih dijelova Hrvatske, pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda.

Ulaz za sve posjetitelje sajma, kao i sudjelovanje na radionicama, besplatni su.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije