Sinj u srcu – Svi zaJedno Hrvatsko naj

Nastup udruge ‘Didi s Kamešnice’ na Festivalu nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija ‘SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ’ u Vukovaru

Prošlog petka i subote, 6. i 7. svibnja, na jedinstvenom Festivalu nematerijalne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2022., prezentirana je nematerijalna baština pokladnih običaja podkamešničkih sela kroz nastup članova udruge ‘Didi s Kamešnice’ koji dolaze iz Gljeva kraj Sinja.

Foto: TZ Sinj

Festival se održavao povodom obilježavanja Dana grada Vukovara, 3. svibnja i trajao je sve do 8. svibnja. Ovu hvalevrijednu priredbu pripremili su Organizatori bez granica u suradnji s Gradom Vukovarom i Turističkom zajednicom grada Vukovara.

Foto: TZ Sinj

Festival je svečano otvorio Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara, a otvorenju su nazočili Marina Sekulić direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, njegova ekselencija Ilan Mor veleposlanik države Izrael zemlje partnera festivala, prof. dr. sc. Dragan Primorac dr. med. i ambasador ovogodišnjeg festivala, zatim ambasadori prošlogodišnjih festivala: Zlatko Dalić izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i Dražen Klarić glavni urednik Večernjeg lista. Sudjelovali su i mons. Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup, fra Ivica Jagodić gvardijan i upravitelj svetišta sv. Filip i Jakov, Monika Vrgoč direktorica Turističke zajednice grada Sinja i Renato Labazan direktor Turističke zajednice grada Koprivnice.

Foto: TZ Sinj

Tijekom tri dana Festivala u različitim programima na više lokacija sudjelovalo je preko 600 sudionika iz svih dijelova Hrvatske: Dubrovnik, Sinj, Zadar, Omiš, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Rijeka, Sali, Korčula, mjesta Zagrebačke županije, Slavonije, ali i inozemstva, točnije Bugarske. Vukovarske ulice i trgovi pretvorili su se umjesto susreta različitih kultura, gastronomija i zabave, prezentirajući najbolje od hrvatske zaštićene nematerijalne baštine.

Foto: TZ Sinj

Grad Sinj se, kao i uvijek, rado odazvao pozivu vukovarskih prijatelja. Tako su na Festivalu 2018. i 2019. godine sudjelovali i nastupali alkari i alkarski momci te Gradska glazba, čega su se posjetitelji mogli prisjetiti i ove godine kroz nastup Ane Rucner i video projekcije nagrađenog promotivnog filma Alkarski ponos  https://youtu.be/2EXiD4uxEWM.  Ove godine Sinj je nastavio prezentaciju svoje bogate nematerijalne baštine s članovima udruge ‘Didi s Kamešnice‘ u glavnoj ulozi. Oni su prezentirali pokladne običaje podkamešničkih sela koji se nalaze na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ovim nastupom popularni Didi ujedno su dodatno obilježili svoju dvadesetu godišnjicu aktivnog djelovanja kao udruga i to baš u Vukovaru – gradu heroja, gradu simbolu zajedništva i snage.

Detaljan program Festivala možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://svizajedno.eu/#!/program

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije