Specijaliteti za dušu

Ne, ne radi se tu o visokom kulinarstvu, niti se radi o nečemu što bi svatko barem jednom u životu trebao probati…

Coq au Vin iz Francuske, fondue iz Švicarske, paella iz Španjolske, sve su to, ako su dobro spremljena, vrhunska jela.

Izvor: Unsplahed

Naravno tu je riječ o svjetskim gastronomskim specijalitetima. Isto tako postoje i lokalni i regionalni specijaliteti. No, ako se slažete ima jedna kategorija jela koja nisu prisutna niti u jednom gastro vodiču, a to su specijaliteti za dušu.

Jela za dušu spremaju se tamo gdje je dom. Pri čemu se ne radi nužno o jelima koja svijet poznaje kao hrvatska autohtona jela, u pravilu se radi o obiteljskim jelima. Tu hranu za dušu najbolje je opisao jedan kućni prijatelj, svjetski putnik i gurman:

“Ma jeo sam ja u najboljim i najgorim restoranima po svijetu, probao najskuplje i najpovoljnije svjetske delicije, ali nema tog jela koje je bolje od vrele krumpiruše ispod peke, kada ju napravi moja majka, te domaćeg kiselog mlijeka.”

Upravo je to hrana za dušu: okus, miris, tekstura koja u nama izaziva mir, spokoj, sigurnost i ono nešto što se može doživjeti samo u vlastitom domu.

Izvor: Pixabay

Obiteljska jela ili jela za dušu pojedinca znatno su intimnija od autohtonih jela jedne regije ili zemlje, to su jela koja svojima smatra jedna obitelj. Često ta jela najbolje priprema samo jedna osoba unutar obitelji.

Tako na primjer, pitu najbolje radi baka, mama kuha najbolju juhu, sestra sarmu, bratić krumpir i meso, sestričina knedle….

Ne, ne radi se tu o visokom kulinarstvu, niti se radi o nečemu što bi svatko barem jednom u životu trebao probati. Tu se radi o hrani koja pripada jednoj obitelji i čiji se način  pripreme prenosi s koljena na koljeno. Doduše, ponekad učenik postaje bolji od učitelja.

U ovom slučaju vrijedi izreka: „Svukud pođi, ali kući na jelo za dušu dođi“,  jer niti jedan kavijar, sir ili čokolada koliko god skupi, ne vrijede kao poznati okus i miris djetinjstva, a to je ono sto se ne može kupiti.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije