Spomen-dom blaženog Stepinca u Krašiću

Hrvatska. O toj prekrasnoj maloj zemlji s turbulentnom poviješću međunarodna je zajednica počela govoriti tek nakon pada Berlinskog zida. Ipak,  Alojzije Stepinac svijet je i mnogo prije upozorio o njezinim patnjama…  

Matea Režek

Naime, zagrebački nadbiskup otvoreno je progovarao protiv nacističke ideologije, proklamirajući jednakost prava i dostojanstva svih ljudi, kako Židova tako i Srba. Unatoč tri pokušaja atentata protiv njega od  strane nacista, neumorno je nastavio  propovijedati istinu po svojoj savjesti. No, dolazak komunista na vlast označio je početak njegovog progona: tako je 1946. nevin čovjek osuđen na šesnaest godina zatvora. Zahvaljujući valu podrške koja je dolazila sa svih strana svijeta, krajem 1951. je pušten iz Lepoglave i stavljen u kućni pritvor u svom rodnom Krašiću. Nažalost, posljedice višegodišnjeg trovanja u zatvoru više se nisu dale zaustaviti, tako da je 10. veljače 1960. ondje i preminuo. 

Matea Režek

3. listopada 2018. godine njegovo je rodno mjesto obilježavalo dvadesetu godišnjicu kardinalova proglašenja blaženim te 120. obljetnicu  njegova rođenja, u prisutnosti više od pet stotina svećenika. Na taj snažno simboličan dan službeno je započet proces obnove starog župnog dvora i njegove prenamjene u Stepinčev spomen-dom, a točno tri godine kasnije, 3. listopada 2021. projekt je i zaključen. 

Matea Režek

Svečanost je započela svetom misom koju je u ime kardinala Bozanića predvodio monsinjor Ivan Šaško, nakon čega je kuća uz blagoslov otvorena za hodočasnike i sve one koji se utječu zagovoru našeg budućeg sveca. Tako je prostor koji je nekada bio zatvor postao mjesto molitve, nade i zahvalnosti. U svojoj propovijedi monsinjor Šaško rekao je kako je ta kuća –  dom urezan u mnoga srca i zaključio kako su Hrvati diljem svijeta bili zagledani u ovaj maleni prostor što je i nama danas ohrabrenje da ne gubimo nadu i pouzdanje u Gospodina.

Matea Režek

Radovima na kući pristupilo se krajnje temeljito sa željom da se koliko je god moguće sačuva njezin autentičan izgled. Nakon izrade novog tlocrta obnovljene su sve njezine etaže, posebno značajnog prvog kata, gdje su se nalazili Stepinčev ured i spavača soba u kojoj je preminuo u teškim mukama doslovno, prolivši vlastitu krv za svoj narod. Otvorene su i spomen sobe pet sestara Služavki Malog Isusa koje su boravile s blaženikom i njegovale ga. Za dolazak njihova Reda u Krašić zalagao se sam kardinal, koji je priželjkivao da ondašnje djevojke sestre podučavaju o vođenju domaćinstva, nedvojbeno bi ga obradovala činjenica da su sestre do danas ostale prisutne u njegovom rodnom mjestu.  

Matea Režek

Konačno, na prvom se katu može razgledati i soba župnika Josipa Vranekovića koji je  ostavio posebno blago, svoj dnevnik u kojem je pažljivo bilježio Stepinčevu svakodnevicu od njegova dolaska pa sve do njegove smrti. U prizemlju  pak posjetitelji mogu prelistati sva izdanja Glasnika blaženog Alojzija Stepinca, te izdanja njegove postulature za proglašenje svetim započete prije točno trideset godina. Svi oni koji žele znati više ondje mogu nabaviti i pregršt literature o blaženom kardinalu. Puno truda uložilo se i u osmišljavanje namjene za dotad neiskorišteno krovište. Njegova obnova još nije dovršena, no planira se stalni postav o Stepincu kao i  postavljanje video-zida na kojem bi se prikazivao kratki dokumentarac o kardinalovu životu .

Matea Režek

Jednog se dana Krašićani nadaju i prenamjeni pastoralnog centa pokraj crkve u hodočasnički dom i centar za mlade, kako bi pobožnost prema našem blaženiku njegovale i buduće generacije, a bude li proglašen svetim kao što se mnogi nadaju Krašić bi mogao postati i nacionalno svetište. 

Matea Režek

Izgradnja ove duhovne oaze izraz je nade da će i buduće generacije u bliskosti s ovim svecem našeg vremena crpiti ovdje snagu i utjehu. Važno je naglasiti da u doba vladavine relativizma i mlakosti, vjernici u primjeru blaženog Alojzija, koji je poznavao i razumio svoj narod, te nalaze duhovni autoritet i moralni kompas za vlastite živote, kao i razlog za vjeru u bolju budućnost.

Piše: Macha Noemi Dombre

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije