Trilj – riznica sakralne baštine

U triljski kraj dolaziš otvorenih ruku, a on te dočekuje i vodi svojim ulicama, selima i zaseocima darivajući te bogatstvom koje je nastajalo stoljećima i duboko se utkalo u identitet domaćina

Grad Trilj, jedna od žila kucavica Dalmatinske zagore, ne krije svoju kulturnu i sakralnu baštinu, no zbiljski je doživjeti, treba se zaputiti u sva manja, dobro povezana mjesta s gradom. Šetnja triljskim krajem kroz sva godišnja doba može biti divno kulturno, ali i duhovno iskustvo. Škrti kraj, koji je svoje plodove davao marljivim ljudima, samo je dio slagalice i vizure Dalmatinskoga kraja kojem je narod u čast i zahvalu za zaštitu, obranu i blagostanje podizao crkve, kapelice te gradio impozantna groblja i spomenike.

Trilj je kroz povijest bio mjesto susreta obale i zaleđa, dvorište za pregovore i brojne bitke, a svako doba ga je na svoj način oblikovalo. Iako mu laska opis grad mostova, pristaje mu još jedan, mjesto iznimne sakralne baštine, a bogatu i brojnu riznicu materijalne i nematerijalne baštine prepoznalo je Ministarstvo kulture te ga stavilo pod svoju zaštitu.

Foto: TZ Trilj, župna crkva sv. Mihovila u Trilju

Bogatstvo sakralne baštine triljskog kraja krije se u vrijednim rukama žitelja koje su stvarale zidove, oltare, svodove i kipove tako čuvajući svoj kršćanski identitet. Triljski kraj obuhvaća 26 naselja, a na brežuljcima, u poljima, u podnožju nekadašnjih utvrda i na prapovijesnim lokalitetima očuvani su, obnovljeni ili postoje zapisi brojnih sakralnih objekata.

Putem sakralne baštine

Putovanje prema sakralnim objektima može krenuti iz centra Trilja, od župne crve sv. Mihovila, stare više od 120 godina, uz koju se nalazi groblje. U njezinoj blizini pronađen je ranosrednjovjekovni zlatni ženski nakit s kraja 8. stoljeća. Ne tako daleko, nalazi se crkva sv. Petra, izgrađena na prapovijesnoj gradini, na brdu Gardun, odakle se pruža najljepši pogled na Trilj.

U blizini, u podnožju utvrde Čačvina, na prirodnoj litici, prvotno se smjestila kapelica sv. Josipu, a zatim je nadogradnjom kamenog zvonika i proširenjem, nastala crkva Svih Svetih sa starim grobljem karakterističnih kamenih križeva. Crkva sv. Roka te u kamenu klesana kapelica sv. Ante, koju krasi natpis “Za zdravlje putnika”, zaštitni su sakralni pečati naselja Čaporice. U blizini je zaseok Strmendolac, u kojem je obnovljena područna crkva sv. Nikole Putnika. Nedaleko od utvrde Čačvina smjestilo se naselje Vrpolje, čija župna crkva klesanog kamena nosi naziv Srce Isusovo.

Foto: TZ Trilj, kapelica sv. Ante u mjestu Čaporice

U naselju Grab je župna crkva sv. Ivana Krstitelja, sagrađena 1874. godine, u sklopu koje se nalazi staro, kamenom obzidano groblje, a u susjednom naselju Jabuka, na brežuljku usred polja, podignuta je crkva Gospe od zdravlja. Još jedna crkva Gospe od zdravlja, sagrađena u 18. stoljeću, a kasnije obnovljena, nalazi se u naselju Roža. Nedaleko, između uzvisina Jagodnjika i Kadnja, nalazi se naselje Budimir, a njegova župna crkva Gospe od Ružarija iz druge polovice 18. stoljeća, izgrađena je na nekadašnjoj ilirskoj gradini. Nedaleko je i crkva sv. Ante Padovanskog u naselju Ugljane.

Foto: TZ Trilj, crkva Gospe od Zdravlja u mjestu Jabuka

U naselju Strizirep je župna crkva sv. Roka, a posebnu vrijednost ima srebrni kalež iz 18. ili 19. stoljeća te procesionalni mjedeni križ s likovima evanđelista i Gospinim likom na poleđini, rad domaćih majstora. Nedaleko je naselje Tijarica, koju vjerno čuva župna crkva sv. Duha iz 19. stoljeća, sagrađena na mjestu starije, malene i srušene crkve za koju se vjeruje da je bila od drveta. U blizini je i kapela sv. Nikole biskupa. Crkva svetog Stjepana Prvomučenika nalazi se u Novim Selima, a u naselju Vojnić je župna crkva sv. Jurja s grobljem na kojem se nalaze srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku masivnih ukrašenih kamenih križeva koji datiraju iz XV. i XVI. stoljeća. Ispod sela, u polju, mala je crkva sv. Klare.

Foto: TZ Trilj, crkva svetog Stjepana Prvomučenika u mjestu Nova Sela

U crkvi Gospe od Rožarija u naselju Velić, čuva se Gospina slika i veliko procesionalno srebreno raspelo. Iako je sagrađena u 18. stoljeću, crkva je završena tek 1978. godine. Uz bok granice s BIH je mjesto Kamensko s crkvom sv. Petra apostola, koja je sagrađena četrdesetih godina prošlog stoljeća. U svetištu je oltar s nišom u kojoj je kip sv. Petra u naravnoj veličini. Podno velebne Kamešnice, utkana je obnovljena kamena crkva Imena Isusova, a malo dalje je kapelica sv. Klimenta, sveca zaštitnika “blaga”.

Foto: TZ Trilj, crkva svetoga Petra apostola u mjestu Kamensko

Impozantna crkva novijeg datuma je u naselju Košute, nadomak Trilja, čija je župna crkva Presvetog Srca Isusova izgrađena 2007. godine, a nekoliko godina poslije utemeljena je župa. Tom prigodom je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić darovao moći blaženog Alojzija Stepinca koje su ugrađene u oltar. Uz crkvu se nalazi i pastoralni centar.

Foto: TZ Trilj, župna crkva Presvetog Srca Isusova u mjestu Košute

Svako naselje, iako maleno, nosi svoju priču koja će rado biti ispričana putniku i namjerniku. Stilovi gradnje, očuvani ili obnovljeni kameni blokovi, nadograđeni zvonici, vremenom načeta groblja i spomenici, mogu biti na ponos Triljanima. Unatoč svim nevoljama koje su im na kućni prag donosili drugi narodi kroz prošlost, sačuvali su kršćanski putokaz, protkan u baštinu koja će ostati budućim generacijama, za sjećanje – za vječnost!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije