Dani sv. Mihovila i triljski običaji

Trilj, ”grad mostova” na najdužoj dalmatinskoj rijeci Cetini, utemeljen je još u prapovijesti. Svoju sakralnu baštinu Triljani posebno poštuju, a većinom je čine župne crkve, od kojih su neke zaštićena kulturna dobra

U zelenoj oazi Dalmatinske zagore i okrilju blage klime leži maleni, slikoviti gradić na rijeci Cetini. Trilj se nalazi na dlanu svima koji ga žele posjetiti i vidjeti netaknute prirodne ljepote, upoznati povijesnu i kulturnu baštinu te okusiti neke od prefinih gastro delicija ovoga kraja.

Foto: TZ Trilj

Nakon uspješne manifestacije Triljskog ljeta dolaze za ovaj kraj najvažniji svečani dani – Dani sv. Mihovila. Period je to kada ovaj gradić na Cetini procvjeta i postaje središtem susreta i molitve, ali i trgovine i zabave. Uz pregršt događanja koja se odvijaju kroz čitav mjesec rujan, središnji događaj održat će se ovoga četvrtka 29. rujna kada Trilj slavi Dan grada i blagdan svog nebeskog zaštitnika – svetog Mihovila arkanđela. Tradicionalna procesija ulicama grada započinje u 10:00 sati, nakon čega slijedi svečana sv. Misa u župnoj crkvi sv. Mihovila koju će predvoditi mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije.

Foto: TZ Trilj

Župna crkva posvećena sv. Mihovilu jednobrodna je građevina s kvadratičnom apsidom u kojoj je smješten glavni oltar sagrađena je 1901. godine od fino klesanog kamena. Pročelja su joj raščlanjena plitkim lezenama u kamenu, a u osi glavnog pročelja su portal s nadvojem u obliku zabata i zvonik s monoforom i piramidalnim završetkom nad kamenim tamburom.

Foto: TZ Trilj

Uz Dane svetog Mihovila održava se i tradicionalni robno-stočni sajam gdje se može vidjeti nabaviti gotovo sve: od raznovrsnih rukotvorina do domaćih životinja, a okrijepu možete pronaći na gotovo svakom koraku. Svakako na sajmu potražite grotulju. Grotulja je niz oraha povezanih u ogrlicu koji predstavlja predivan poklon, a usmenom predajom došlo se do zaključka kako je triljska grotulja nastala po uzoru na zlatnu triljsku ogrlicu čije nalazište govori o tradicionalnom nakitu koji se koristio još u VIII stoljeću. Budući da je ovaj kraj bio siromašan, mladići nisu mogli odabranicama kupovati zlatnu ogrlicu pa su ih za blagdan Sv. Mihovila u Trilju darivali, tj. zaručivali upravo grotuljom koja po svom izgledu jako podsjeća na zlatnu triljsku ogrlicu. Mladići bi tako kupovali grotulje i u znak svoje ljubavi stavljali ih djevojkama oko vrata. Ako bi djevojka prihvatila grotulju, prihvatila bi i mladićevu ljubav. Unatoč njenoj izvornoj simbolici, grotulju danas rado kupuju svi naraštaji.

Foto: Lidija Žižić

Zbog blage klime ovo je idealno vrijeme za posjetiti Trilj te, kroz ugodnu šetnju predivnom i prvim jesenskim kišama okupanom prirodom, stati i upoznati bogatu sakralnu baštinu koju ovaj kraj u sebi skriva. Uz župnu crkvu sv. Mihovila na ovom se području nalazi još 18 župnih i područnih crkvica te mnoge kapelice koje su stanovnici ovoga kraja izgradili svojim nebeskim zaštitnicima i zagovornicima.

Neke istaknute crkve ovoga kraja uvrštene su pod zaštićenu sakralnu kulturnu baštinu, no svakako se odvažite i krenite u avanturu istraživanja povijesne baštine Hrvata s područja ovog živopisnog kraja Lijepe naše. Neka vas sve čuva i kod Boga zagovara veliki zaštitnik Trilja i triljskog kraja sv. Mihovil arkanđel!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije