U Belom na Cresu uređena i opremljena „bolnica“ za supove

Bjeloglavi su supovi područje gniježđenja s kvarnerskih otoka proširili i na Park prirode Učka. Ozlijeđeni i bolesni supovi sada će u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove Beli moći dobiti bržu i bolju prvu pomoć

U sklopu projekta „Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ uređene su unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb o supovima te je nabavljena potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema.

Foto: Srđan Hulak

Novouređena „bolnica“ za supove od iznimne je važnosti za pomoć mladim supovima koji tijekom prvih letova iz gnijezda padnu u more. Njihovo spašavanje i oporavak pridonosi opstanku bjeloglavih supova na Kvarneru, posljednje populacije tih zakonom strogo zaštićenih životinja u Hrvatskoj.

Foto: Srđan Hulak

„Primorsko-goranska županija posvećena je očuvanju svoje bogate biološke raznolikosti, a posebnu pozornost pridaje strogo zaštićenim vrstama. Javna ustanova „Priroda“, uz potporu Primorsko-goranske županije, Oporavilištem za bjeloglave supove upravlja od 2016. godine. Život na otoku predstavlja brojne izazove, kako za ljude, tako i za skrb o životinjama, stoga će realizacija ovog projekta pridonijeti bržem i uspješnijem oporavku spašenih unesrećenih bjeloglavih supova te zasigurno pozitivno utjecati na jačanje njihove populacije u prirodi, kazao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Kako bi se omogućilo skladištenje dovoljnih količina hrane za supove tijekom oporavka u Belom te za cresko hranilište, tzv. „restoran za supove“, u sklopu ovog projekta nabavljena je i hladnjača.

Foto: Srđan Hulak

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz ciljano usmjeravanje europskih sredstava omogućilo je da sva oporavilišta za divlje životinje u Republici Hrvatskoj, upravo kroz ovaj namjenski program, poboljšaju postojeće uvjete za skrb o divljim životinjama. Od 2017. godine oporavilišta su službeno prepoznata kao mjesta u kojima rade stručni i educirani ljudi, kojima je svakodnevni i profesionalni posao spašavanje ugroženih vrsta životinja. Osim toga, prije dvije godine stvoreni su zakonski preduvjeti da sva oporavilišta dobivaju financijsku naknadu za skrb o divljim životinjama, što je zasigurno olakšalo njihov rad“, istaknuo je dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Okupljenima je prenio i ekskluzivnu vijest da su bjeloglavi supovi područje gniježđenja s kvarnerskih otoka proširili i na kopno. Gnijezda supova uočena su u Parku prirode Učka.

Foto: Srđan Hulak

U Hrvatskoj djeluje jedanaest ovlaštenih oporavilišta za divlje životinje, a ovo na Cresu jedino je specijalizirano za bjeloglave supove.

„Oporavilište u Belom bavi se prihvatom bjeloglavih supova koji se pronađu ozlijeđeni, bolesni, iscrpljeni ili otrovani, s ciljem njihova oporavka i povratka u prirodu. Oporavilište je primjer koliko sustavna suradnja državne i lokalne vlasti s lokalnim stanovništvom može pridonijeti očuvanju jedne strogo zaštićene životinjske vrste, rekla je Sanja Jelačić, voditeljica Posredničkog tijela razine 2 u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto: Srđan Hulak

Marin Gregorović, gradonačelnik Grada Cresa, istaknuo je kako se stanovnici kvarnerskih otoka ne samo istinski dive najvećim pticama na Jadranu, nego su im uvijek spremni i pomoći. Upravo su priče o spašavanjima mladih ptica palih u more tijekom njihovih prvih letova, najjasniji smjerokaz o budućnosti suživota lokalnog stanovništva i bjeloglavih supova.

„Na Kvarneru se trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavih supova, a većina njih svoja gnijezda svija upravo na otočnim liticama otoka Cresa. U godini prosječno desetak ptica, ponajviše mladih supova, bude spašeno od uginuća. Nakon ovdje primljene skrbi supovi dobivaju novu priliku za život u divljini. Ove veličanstvene ptice, raspona krila i do 2,80 metara, na nebu iznad Kvarnera možemo vidjeti kako mirno jedre na zračnim strujama tražeći strvine ovaca. Kako supovi u prirodi pronalaze sve manje hrane, pomažemo im dodatnom dohranom na hranilištu, kazala je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove „Priroda“.

Foto: Srđan Hulak

Projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta Oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ sufinancirali su Europska unija iz Kohezijskog fonda i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na završnoj konferenciji projekta istaknuto je da je ukupna vrijednost projekta 887.831,51 kuna, od čega se bespovratnim sredstvima Europske unije sufinanciralo 754.656,78 kuna dok sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosi 108.939,98 kuna. Primorsko-goranska županija osigurala je dodatnih 200.000 kuna za uređenje letnice.

Posjetitelji Centra u Belom, uz stalni edukativni postav, do kraja ljeta mogu razgledati i novopostavljenu fotografsku izložbu skupine autora „Skriveni svjetovi krškog podzemlja otoka Cresa – Tajnovita jama Čampari“.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije