Vikend s Ninom – Bibinje

Nadaleko je poznata ljepota naše obale i otoka, te njena razvedenost koja je omogućila nastajanje i pristupačnost svih naših dragih gradova, gradića i mjestašaca. Svako mjesto je po nečemu posebno i svoje, takvo je i Bibinje…

Uživam u zrakama sunca koje razlijevaju svjetlost prostorijama naših domova i vedrinom dodatno upotpunjuju svaki sunčan dan. Dok upravo pridošao val hladnoće i minusi koje pokazuje termometar i nisu moje najomiljenije vremenske prilike. Draže bi mi bilo da sunce koje gledam kroz prozor svog doma, pruži i malo ugodne topline. Razmišljam o našim južnijim i očekivano toplijim krajevima.

Bibinje zrači mirnoćom, ugodom i opuštenošću. Smješteno je tek koji kilometar južno od Zadra, te je vrlo pristupačno za uhvatiti prve zrake toplog sunca. Dok ljeti vrvi turistima željnim odmora, sunca, mora, kupanja i vodenih sportova, sada pružaju jedan sasvim drugačiji ugođaj smirenosti i spokoja. Zato sada možete primijetiti detalje koji vam ljeti promaknu. Boje pročelja, raznolikost biljaka i raslinja, šarm uličica i prostranost šetnice. Sjednite na zgodnu mozaik klupicu, zagledajte se u pučinu i odmorite uz pogled na plavetnilo i raštrkane otoke koji se naziru.  Usidrene barke i brodice ljuljuškaju se na svojim vezovima, s vidljivim tragovima nekih prošlih avantura i u očekivanju novih.

Bibinje je smješteno na malom poluotoku, ali se proteže i uz obalu na obje strane. Naselje na samom poluotoku se naziva Staro selo. Na najizbočenijem dijelu, smještena u centru stare povijesne jezgre, nalazi se i prva mjesna crkva svetog Ivana Krstitelja. Dodatno je u produžetku mjesta sagrađena i crkva svetog Roka, prepoznatljiva po kamenom zvoniku sa dva zvona. Uz zaštitnika mjesta, svetog Roka, vezana je i mjesna fešta koja se redovito održava šesnaestog dana u kolovozu. Taj dan počinje jutarnjom procesijom ulicama Starog sela, a kulminira večernjom feštom uz glazbu i ples. Kako svako misto svoju feštu ima, te kako ista ne bi trajala samo jedan dan, ovdje zabava počinje već dan ranije sa ciljem dočeka fešte.

Bibinje ima i još jednu tradicionalnu manifestaciju, koja je pravi praznik za gurmane. Radi se o prezentaciji pripreme autohtonog bibinjskog jela, crne valjane manestre na sipi. Ako se tada zateknete u Bibinju, ovo jelo možete slobodno i kušati, te uživati u ovom događaju vrlo ugodnom i oku i nepcu.

Obzirom da nam se lagano bliži Korizma i blagdan Uskrsa, željela bih spomenuti još i zanimljivost i tradiciju koja se redovito ovdje upriličuje na Veliki petak. Radi se o jednoj od najpoznatijoj procesija u Hrvatskoj, procesiji Velikog petka, kada ovdje uživaju i mještani i gosti.  Poseban prizor možete vidjeti kod uvale Taline, gdje će vas uz veliki osvijetljeni križ dočekati lučicama osvijetljena šetnica. Stoga ako već kao i ja razmišljate kako provesti Uskršnje blagdane, možda bi posjet zadarskom kraju i Bibinju mogao biti jedan zgodan prijedlog.

Postepeno će i ugostiteljska ponuda koja je sada većinom u mirovanju, postati raznolikija i dostupnija, čemu se vjerujem svi zajedno posebno veselimo.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisment

Instagram

Najpopularnije

Viška pogača

U dalmatinskoj gastronomiji od davnina su se koristile osnovne namirnice kao što su: sol, brašno, maslinovo ulje, te povrće i riba. Viška...

Sinj u srcu – Na Kamešnicu

Nigdje toliko kamenjara, škrapara, osulina i ostalih krških fenomena  kao u ovom „kamenolomu“… Vaganjsko sedlo ili prijevoj (1173m) odvaja...

O zlatnom pravilu moralnog djelovanja

Crtica iz knjige Nikole Kuzmičića 'I danas govorim', koja tako prigodno odgovara vremenu korizme – milosnom vremenu molitve, posta i djela milosrđa…