Vikend s Ninom – Gupčev kraj

Gornja i Donja Stubica smještene su na južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije, a period od polovice siječnja do polovice veljače, vrijeme je kada se posebno prisjećamo ovog ‘Gupčevog’ kraja

Matija Gubec svima nam je poznat kao vođa Seljačke bune, kada su se 1573. godine seljaci pobunili protiv plaćanja feudalne rente svojim vladarima, pa tako i Matija Gubec u odnosu na Franju Tahija na čijem je imanju radio kao kmet. Ustanak je sa svojim najbližim prijateljima i suradnicima podigao u noći sa 18. na 19. siječnja, a presudna bitka kod Stubičkih toplica odvila se 9. veljače. Seljaci su tada ipak bili poraženi, a Matija Gubec je smaknut 15. veljače 1573. godine. No, njegova hrabrost i ustrajnost postale su povijest. Stoga je i mene ovo doba godine podsjetilo na posjet Gupčevom kraju, uključivši malu lekciju povijesti.

Donja Stubica se nalazi u centralnom dijelu sjevernih padina Medvednice, u središtu stubičke doline. Ovdašnji plemićki dvorovi su procvat doživjeli u doba baroka a najpoznatiji dvorac za obići je Stubički Golubovac. Jedan je od naših najvrjednijih dvoraca kasnobaroknog razdoblja, proglašen kulturnim i prirodnim dobrom od nacionalnog značaja. Unutar dvorca se nalazi izložba Kajkaviana croatica koja predstavlja bogatstvo kajkavske knjige. Uz dvorac možete prošetati i velikim perivojem te Vilinskim poljanama, gdje se nalaze brojni potoci, ribnjaci i jezera. Prepustite se šetnji prirodom, uživajte u pogledu na hrastove šume i Medvednicu. Župnu crkvu Presvetog Trojstva ubrajamo u najznamenitije gotičke sakralne spomenike ovog kraja. U crkvi je bila i grobnica nekih od vlasnika susedgradsko-stubičkog posjeda te je ovdje pokopan i sam Franjo Tahy.

Gornja Stubica je smještena na sjevernim obroncima Medvednice. Ovdje se odmah pokraj župne crkve Sv. Jurja nalazi Gupčeva lipa.  Stara je više od 400 godina, visoka 9 metara te opsega debla od 5,8 metara. Obzirom na njenu prirodnu rijetkost, proglašena je spomenikom prirode i zaštićenim objektom prirode. Uz nju su vezane legende o Seljačkoj buni i Matiji Gupcu.

Ovdje se nalazi i Spomen park Rudolfu Perešinu, koji je kao pilot vojnog zrakoplova JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku, zrakoplovom preletio u Austriju jer je kao Hrvat odbijao pucati na svoj narod.

Uokolo na brežuljcima, možete vidjeti više malenih i pitoresknih naselja i zaseoka. Na brežuljku Samci je smješten plemićki dvorac obitelji Oršić. Barokni dvorac je sagrađen 1756. godine u obliku slova L.

Nakon odlaska Oršića dvorac je jedno vrijeme korišten i kao škola te je naknadno potpuno obnovljen. Ovdje se nalazi Muzej seljačkih buna. U kapeli dvorca se nalazi stalna izložba sakralne umjetnosti Hrvatskog zagorja.

Okolni je prostor dvorca uređen kao perivoj te je ovdje na kosini brda smješten i 6,5 m visok spomenik Matiji Gupcu i Seljačkoj buni.

Osim daška povijesti, prisjećanja i malo obnove znanja, za ljubitelje prirode i aktivnog odmora, ovdje vas čekaju brojne biciklističke i pješačke staze. Možete krenuti put pješačke staze Kamenjak, nekom od staza Parka prirode Medvednica ili jednostavno zalutati u nekom od okolnih sela.

Želim spomenuti kako se u Donjoj Stubici nalazi izvor prirodne ljekovite termalne vode. Ovdje se smjestio kompleks Terme Jezerčica, o kojima će više detalja biti u nekoj novoj priči.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisment

Instagram

Najpopularnije

Viška pogača

U dalmatinskoj gastronomiji od davnina su se koristile osnovne namirnice kao što su: sol, brašno, maslinovo ulje, te povrće i riba. Viška...

Sinj u srcu – Na Kamešnicu

Nigdje toliko kamenjara, škrapara, osulina i ostalih krških fenomena  kao u ovom „kamenolomu“… Vaganjsko sedlo ili prijevoj (1173m) odvaja...

O zlatnom pravilu moralnog djelovanja

Crtica iz knjige Nikole Kuzmičića 'I danas govorim', koja tako prigodno odgovara vremenu korizme – milosnom vremenu molitve, posta i djela milosrđa…