Vikend s Ninom – Plitvice

Plitvička jezera su naš najveći i najstariji Nacionalni park koji se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Prošlo je već puno godina od mog posljednjeg posjeta Plitvičkim jezerima. Stoga sam cijelo proljeće planirala svoj ponovni posjet ovom nevjerojatnom bogatstvu naše zemlje. Nakon više odgađanja, praćenja vremenske prognoze, promjene planova i hvatanja karata za željeni termin, napokon je stigao i taj vikend – zadnji u travnju. Očekivalo se sunčano i toplo vrijeme, te sam svoje karte kupila online već početkom tjedna. Prilikom kupnje karata potrebno je odmah odabrati vrijeme dolaska i ulaz u park 1 ili 2. Za moj termin su karte za ulaz 1 već bile rasprodane, te je time moje sunčano jutro započelo parkiranjem vozila na parkiralištu ulaza 2.

Nina Božić

Sa samim ulazom u park povezane su i postojeće rute odnosno programi obilaska jezera. Kod svakog od dva ulaza možete odabrati četiri različita programa obilaska, čije su rute označene dok se krećete kroz park. Programi ulaza 1 (A, B, C i K) su označeni zelenom bojom, a programi ulaza 2 (E, F, H i K) su označeni narančastom bojom. Međusobno se razlikuju dužinom trajanja obilaska, smjerom kretanja, te samim time lokalitetima parka koje ćete vidjeti. Ali bez brige, rute se mogu i kombinirati, pa jednostavno možete nastaviti pratiti neku na koju naiđete putem, što sam i sama iskušala. Obzirom da sam ja kretala sa ulaza 2, a svakako sam željela vidjeti i Veliki slap, odabrala sam program „F“. No, uslijed razgledavanja prekrasnih jezera i slapova koji posjetitelja okružuju sa svih strana i privlače u svim smjerovima, odjednom sam shvatila da na putokazima više ne nalazim stazu „F“. U tom slučaju, slobodno odaberite neku drugu stazu, jer na svakoj ćete uživati u nevjerojatnom miješanju boja, osvježenju kapljica i ljepoti prirode.

Nina Božić

Tako je mene put odveo u smjeru Gornjih jezera. Ovdje se nalazi Prošćansko i više drugih jezera. Staza vodi dijelom šumom uz jezera, a dijelom drvenim stazicama-mostićima preko jezera. Bijela pjena slapova koji se povremeno mreškaju, izgleda zaista spektakularno. U ovom dijelu parka, posebna su atrakcija Veliki i Mali prštavci, prekrasni slapovi, pokraj kojih zaista osjećate prštanje i osvježenje.

Nina Božić

Nakon što sam Gornja jezera obišla uzduž i poprijeko, krenula sam u obilazak Donjih jezera i umjesto vožnje vlakićem odabrala šetnju uz jezero Kozjak. Kako sam se približavala Velikom slapu, tako je pogled na sve strane postajao sve zanimljiviji. Ugledati ćete slapove i pjenušanje uz kaskadno spuštanje sa obje strane drvene staze. Prije nego što sam se spustila do Velikog slapa, oduševio me i prizor prethodnog slapa iznad kojeg prolazi staza, te je vrlo interesantan prizor poniranja u dubinu. Veliki slap je još jedan od impresivnih prizora ovog obilaska.

Nina Božić

U povratku sam koristila stazu koja se uspinje iznad područja Velikog slapa te me pogled cijelim putem  oduševljavao. Nakon uspinjanja i odmora na usputnim vidikovcima, vlakićem sam se vratila do ulaza 2. Osim kratke vožnje brodom, ovaj je vlakić bila jedina konkretnija vožnja mog obilaska, te je moj sat pokazivao prošetanih 15 kilometara. Punog srca, vrtim prekrasne prizore u mislima i predlažem da što prije rezervirate svoj termin obilaska.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije