Vikend s Ninom – Rijeka

Putujući prema sjevernom Jadranu, grad kojeg uvijek svi pratimo na putokazima je Rijeka. Mogli bismo reći i da svi putevi vode u Rijeku. No, koliko puta zaista zastanemo  u Rijeci? Za sebe ću reći: Nedovoljno!

Nakon posjeta Rijeci početkom ljeta, podsjetila sam se kako ovaj grad ima zaista mnogo za ponuditi i planiram se ponovno vratiti tijekom toplih ljetnih vikenda koji su pred nama.

Foto: Redakcija

Stigla sam u Rijeku u petak poslijepodne i nakon napornog radnog tjedna, opuštena živahnost ovog grada, upravo je ono što mi je trebalo. Spuštam se kamenim ulicama, ugodno je i toplo a sa svih strana dopire razdragan žamor. Grupice smještene ispred brojnih kafića, uz koje prolazim. Na visokim barskim stolicama ili jednostavno sjedeći na kamenim stepenicama, koje su tu baš idealno smještene. Čujem muziku koja dopire iz kafića i pitam se zašto je toliko dugo prošlo od mog prethodnog posjeta Rijeci.

Foto: Redakcija

Uživajući u svakom koraku prolaska kroz grad, stižem i do poznatog Korza. Ovdje se nalazi samo središte grada te je ovdje i lokacija svih dnevnih događanja. Ovdje možete zapravo vidjeti kako teče jedan riječki dan i kako kroz isti koračaju njegovi stanovnici. Osim upijanja energije samoga grada, ovdje možete razgledati i brojne kulturno povijesne spomenike i sakralne znamenitosti. Posebno je upečatljiva katedrala sv. Vida, kao jedina barokna rotonda monumentalnih proporcija izgrađenih na tlu Hrvatske, prema uzoru na venecijsku crkvu Santa Maria della Salute. Saznala sam da se uz brojne umjetnine smještene u galeriji katedrale, ovdje nalazi i portret sv. Franje Ksaverskog, zaštitnika turista.

Foto: Nina Božić

Kada se već nalazite u središtu grada, obavezno obiđite i Trsatski kaštel i Svetište Gospe Trsatske.  Ovdje možete stići i šećući te uspinjući se 561 stepenicom. Na ovom mjestu oduševio me pogled na Rijeku i Kvarner, te šetnja Kaštelom uz hortikulturu koja je odlično uklopljena. Svetište Gospe Trsatske jedno je od najstarijih u Hrvatskoj, te je samo po sebi jedna posebna priča. Predlažem da ga svakako obiđete, kako bi ga osobnije doživjeli.

Foto: Redakcija

Vrativši se natrag do grada, možete odabrati i rutu gradske šetnice koja se proteže na području dužine od 2,5 kilometara. Na ovom je potezu smješteno više različitih znamenitosti poput Palače šećera odnosno barokne palače u kojoj su sačuvani brojni oslikani zidovi, te svjedoče rafineriji šećera koja ja bila prvi i najstariji industrijski pogon u Rijeci. Upečatljiva je i zgrada Gradske vijećnice, zgrada Kino-teatra Corso, Teatra Fenice, te nezaobilazno riječko HNK. Teško je nabrojati sve impozantne gradske građevine i palače, kojima je Rijeka zaista bogata, te će pogled u svakom smjeru naići na poneku ljepoticu.

Foto: Redakcija

Za svoj odmor tijekom šetnje gradom, ovaj put sam odabrala slastičarnicu „Slon by Moreno Debartoli“. Reportažu o ovoj slastičarnici sam prije nekog vremena uhvatila na jednoj televizijskoj emisiji i jednostavno sam je morala posjetiti. Teško je bilo odabrati iz ponude prekrasnih, raznobojnih i brižno ukrašenih kolača, različitih okusa poput pistacije, maline, lješnjaka i čokolade. Moram vam priznati da sam dio morala ponijeti ‘za van’.

Foto: Nina Božić

Uživala sam u ovom ugodnom ambijentu sa pogledom na katedralu sv. Vida i skupine šetača. Draga Rijeko, vidimo se opet!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije