Vikend s Ninom – Šibenik

Dalmatinski biser, sakriven i čuvan tvrđavom sa strane pučine

Veseli me što s vama mogu podijeliti meni posebno iskustvo proteklog vikenda, kao ideju za neki od nadolazećih vikenda. Obzirom da sam uspjela organizirati da moj vikend bude dodatno produžen, detaljno sam isplanirala svoje putovanje u smjeru Šibenika. Već i sama vožnja je predstavljala izlet za sebe, pristajanjem na odmorištima s prekrasnim vidikovcima koji omogućuju pogleda na predivno plavetnilo, obalu i otoke. Tako sam i sasvim prigodno zastala na odmorištu gdje se nalazi spomenik Gospe od puta, odakle je pogled zaista neprocjenjiv.

Nina Božić

Dolaskom u Šibenik, parkiram na jedno od parkirališta u blizini centra grada i krećem u šetnju gradom. Dolazim do Perivoja Roberta Visianija, smještenog između Poljane i rive, gdje se nalaze većinom mediteranske biljke. Začas dolazim do crkve Gospe van grada, upečatljive kamene građe i impresivnog tornja. Odmah nasuprot, interesantno je vidjeti fontanu u zelenilu gdje se kornjače koje su stanari iste, osvježavaju na kamenu obraslom mahovinom dok po njima pršte kapljice vode. Dalje nailazim na kamene uličice i arhitekturu središta grada, koji odišu posebnim šarmom i profinjenošću. Većinom bijelih i svijetlih tonova, građevine djeluju dodatno graciozno.

Nina Božić

Šibenik je prepoznatljiv po svojim kulturno povijesnim spomenicima te je tako posebno impresivna katedrala sv. Jakova koja je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Građena je tijekom 15. i 16. stoljeća, a gradnja je trajala stotinu godina, kroz koje vrijeme su se mijenjali gotički, gotičko-renesansi i renesansni stilovi. Dodatna joj je posebnost što je kompletno građena od kamena, bez vezivnog materijala.

Matea Režek

 Uz pogled prema moru iza leđa, uspinjem se dalje stepenicama i uličicama, promatrajući predivne kamene građevine. Uskoro prilazim velebnoj tvrđavi sv. Mihovila te je odlučujem detaljnije razgledati kupujući ulaznicu za razgled tvrđave. Smještena je na strmoj kamenoj uzvisini te već pri prvim koracima uživam u pogledu na obalu i kanal sv. Ante. Većina bedema i kula potječe iz srednjeg i ranog novog vijeka, a tvrđava je bila glavna točka obrambenog sustava grada. Uspinjući se dalje tvrđavom, pogled postaje sve ljepši te se pruža na otoke šibenskog arhipelaga. Na središnjem platou tvrđave se nalazi jedinstvena ljetna pozornica na otvorenom, postavljena 2014. godine, kada je tvrđava obnovljena. Pri povratku kroz grad zavirila sam i u samostanski mediteranski vrt sv. Lovre, gdje me oduševilo mediteransko raslinje.

Nina Božić

Predlažem zastati i u nekom od gradskih restorana a ja bih svakako istaknula Dalmatinsko etno selo smješteno u nedalekom Amadria parku. Radi se o restoranu osmišljenom kao replika dalmatinskog sela sa kamenim kućicama, vodenicom i mostićima. Prošarano bojama i mirisima mediteranskog raslinja, zaista je posebno iskustvo.

Nina Božić

Uz obilazak brojnih kulturno povijesnih građevina i šetnju gradom, ja sam ovaj put odlučila iskusiti i vožnju brodom i razgledavanje bogatog šibenskog otočnog arhipelaga. Osim ljepote otoka, uživala sam i u panorami Vodica. Sam Šibenik nije vidljiv s broda, obzirom da ga čuva tvrđava sv. Nikole koja se lijepo vidi s mora. Uz tvrđavu se prema gradu prilazi kanalom sv. Ante, koji sam za sebe sadrži vlastite posebnosti i atrakcije a o tome od mene u nekoj drugoj priči.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije