Vikend s Ninom – Slavonski Brod

Ovaj sam tjedan pogledala jednu televizijsku emisiju na temu turizma, na području Slavonije i Baranje. Prezentirajući i obilazeći različite lokacije, govorilo se o prijaznosti domaćina i odličnoj gastronomiji…

Isto me je odmah podsjetilo na moj posjet Slavonskom Brodu. Posjetila sam ga već više puta, a prvi put je to bio jedan poslovni dolazak. Kolega i ja smo svratili do njegove suradnice koju sam tada prvi puta vidjela i tek upoznala. Ali u tren oka smo bili ugošćeni u njenom domu, turska kava je bila na stolu a atmosfera ugodna, kao da se znamo godinama. Sjećam se dobro, nismo mogli otići bez boce slavonske rakije te spakiranih domaćih proizvoda. Jednostavno, takav je način života u Slavoniji. Ukoliko u današnje vrijeme otuđenosti i dodatne udaljenosti među ljudima, želite odmoriti okruženi prijaznošću, predlažem da se uputite u smjeru Slavonskog Broda.

HeritageCroatia.com

Po veličini je drugi grad u Slavoniji, te središte Brodsko-posavske županije. Smješten na sjevernoj obali rijeke Save, na južnom rubu Panonske ravnice, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Ovdje se nalazi više kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti, a ja sam svoje razgledavanje započela šetnjom središtem grada. Zaista je ugodna šetnja ulicama, sa ukomponiranim drvoredima između stare gradske arhitekture. Centralni dio je svakako Korzo odnosno glavni gradski trg – Ivane Brlić Mažuranić, gdje se nalazi i kip poznate spisateljice. Ovdje se nalazi više palača, a tako i palača obitelji Brlić te likovno-umjetnički salon Becić. Uočila sam ovdje i brončane ploče uspješnim sportašima Mariju Mandžukiću, Ivici Oliću, Ivanu Rakitiću i Veniu Losertu.

HeritageCroatia.com

Osim u šetnji gradskim središtem, uživala sam i u šetnji uz Savu. Ova se šetnica ovdje popularno naziva Kej, a dugačka je čak 2,5 km. Dalje možete nastaviti šetati Splavarskom ulicom, specifičnom po brojnim splavima poredanim jedan do drugoga. Tako se od središta grada stiže i do gradskog kupališta Poloj. Ova pješčana plaža slovi za jednu od najljepših europskih riječnih plaža, te je ovo doba godine idealno za osvježenje na kupalištu.

HeritageCroatia.com

Slavonski Brod nudi brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a jedna od najdojmljivijih je Tvrđava Brod koja spada među najveće takve objekte u Hrvatskoj, te je spomenik nulte kategorije. U njezinom se središtu nalazi oktogonalna kapelica sv. Ane.

HeritageCroatia.com

Želim spomenuti da je ovdje smješten još jedan spomenik nulte kategorije odnosno barokna građevina Franjevačkog samostana. Unutar istog se može pogledati i Spomen soba našeg poznatog pjesnika Dragutina Tadijanovića, koji je ovdje boravio u vrijeme pohađanja osnovne škole.

HeritageCroatia.com

Spominjući sakralnu baštinu, posjetila sam i Župnu crkvu Gospe Brze Pomoći. Ovu crkvu odnosno svetište brojni hodočasnici posjećuju osmog dana u mjesecu, spominjući se 8. prosinca, blagdana Bezgrešnog začeća BDM.

HeritageCroatia.com

Teško je ovdje istaknuti sve ljepote arhitekture koje sam vidjela razgledavajući grad, ali svakako bih spomenula zgradu Državnog arhiva i posebno upečatljivu zgradu Vatrogasnog doma, izgrađenu 1900. godine, koja je jedan od simbola grada na Savi.

HeritageCroatia.com

U jednom sam trenu razgledavanja počela intenzivno razmišljati o hrani, te sam jednostavno sjela u ugodan ambijent jednog od restorana u središtu grada i uživala u gozbi brižno spremljene plate slavonskih delicija. Zapravo sam sigurna da ne možete pogriješiti koji god restoran odabrali, a još bolje ako imate poznate gostoljubive domaćine. Vjerujem da ćete uživati, kao i ja, te „okusiti razloge“ za ponovni dolazak… 😊

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije