Ljubavna priča 'Tajna krvavog mosta'

U Europskoj književnosti s razvojem romantizma dolazi do interesa za povijesne teme…

Tako se u Hrvatskoj historijski roman najprije razvija preko povijesnih novela koje su objavljivane u časopisu „Neven“, do svojeg konačnog oblika koji mu daju Šenoa, Tomić, Kumičić, Đalski, Nehajev…čiji romani pod utjecajem europskih književnosti u sebi ujedinjuju elemente sentimentalnog, pustolovnog, gotskog, viteškog i ljubavnog romana.

Foto: Pixabay

Teoretičari književnosti pri razmatranju razlika između 'visoke' i trivijalne književnosti uvijek iznova podsjećaju da nema čvrste granice između ta dva sistema, ona je iznimno propusna u oba smjera. Tako autorica Gričke vještice ('Tajna krvavog mosta', 'Kontesa Nera', 'Malleus maleficarum', 'Suparnica Marije Terezije' I. i II. dio, 'Dvorska kamarila', 'Buntovnik na prijestolju'), nastojeći na razvijanju nacionalne svijesti kod puka, u svoja djela unosi neke karakteristike historijskog romana 'visoke' književnosti. Ipak ključan ostaje ljubavni moment i utjecaj ljubavnih romana iz porodice trivijalne književnosti.

Foto: Pixabay

U nastavku slijedi kratak osvrt na okvir radnje 'Tajna krvavog mosta'. Barunica Lehotska je lijepa no prijetvorna žena, obožavana u muškom društvu s mnoštvom udvarača, a kako bi se mogla slobodno kretati po balovima za pratnju uzima seljačku djevojku Stanku koju preoblači u mladića Stanka, te ga predstavlja kao svog nećaka. Raspoloženje na balovima postaje sve sumornije zbog ubojstva plemića pod Krvavim mostom. Naime, ubojice su se okomile na sedmoricu velikaša i nikad se ne zna tko će biti sljedeća žrtva zavjere. Stanko i jedan od velikaša, a ujedno i udvarač barunice Lehotske, Jurica Meško, postaju bliski prijatelji. Zajedničkim snagama postaju borci za pravdu. Kroz brojne epizode pokušaja ubojstava, namještanja pljačkanja, razbojstava na balovima te traganja za ubojicama, oni svoje prijateljstvo sve više utvrđuju. Naravno, Meško ne zna da je Stanko djevojka i da se ta djevojka s vremenom u njega zaljubljuje, pa nakon dugo vremena osvaja lijepu barunicu i postaje njezin zaručnik, a ona ga koristi za ostvarenje svojih zlih ciljeva. Stanka otkriva sve pothvate zle barunice, zbog čega je Lehotska želi ubiti. Meško saznaje da je Stanko djevojka, i nakon što je spašava od smrti, shvaća da je i on zaljubljen u nju. Osim što su jedno drugo spasili, bilo od smrti, bilo od braka s barunicom, otkrili su i naručitelja ubojstva – barunicu Lehotsku, te spriječili daljnja razbojstva i naum nepoštenog plemića da postane banom. Roman sretno završava vjenčanjem Stanke i Meška.

Foto: Pixabay

Roman funkcionira kao idealna romansa kako je interpretira Janice Radway, ali osim sentimentalnosti posjeduje elemente pustolovnog romana (odnosi se na razbojstva i traženje ubojica) i gotskog romana (opisi podzemnih hodnika u napuštenim dvorcima i tajanstvenim samostanima, ljudske lubanje u podrumima). Idealna romansa zahtjeva priču o dvoje ljudi koji se zavole na početku, a njihov odnos raste i razvija se kroz roman, te završava sretnim krajem. Ipak, 'Tajna krvavog mosta' ne zadovoljava sve funkcije ljubavnog romana. Neke od njih su neostvarive zbog poremećaja u samom početku, zbog toga što se junakinja predstavlja kao muškarac, a možda i zbog činjenice da je radnja smještena u 18. stoljeće i da su neki od tih elemenata neodgovarajući za to vrijeme (usudila bih se reći da Radway analizira uglavnom modernije ljubiće koje karakterizira slobodnija seksualnost). Navest ću one funkcije koje roman zadovoljava: Stankin društveni identitet je uništen, ona ga u potpunosti mijenja postajući muško, odnos između nje i Meška je zbog toga kroz cijeli roman prijateljski i čist, a to se prijateljstvo kroz radnju razvija, te nakon ponovne 'izgradnje' Stankinog identiteta, odnosno nakon što se otkriva da je ona djevojka, kulminira u ljubavi i braku kojim roman završava.

Foto: Pexels

Jurica Meško predstavlja utjelovljenje idealnog junaka romanse koji ujedinjuje kombinaciju muževnosti i ranjivosti te iza vanjskog hladnog izgleda skriva nježnu dušu koju otkriva svojem prijatelju Stanku. Osim toga, Meško posjeduje i društveni ugled, velikaš je (Stanka je seljanka), obožavan u društvu ali i od kmetova s kojima pravedno postupa. Stanka je također idealna junakinja ljubavnog romana, karakterizira je izvanredna ljepota, a osim toga ona je iznimno inteligentna što potvrđuje njezino snalaženje u sredini u kojoj prevladavaju spletke i intrige. Ona i Meška potiče da djeluje pravedno i da raskrinkava nepravdu. Zbog toga što nosi muško odijelo neovisna je o muškarcima, ali za zaštitu od Lehotske potreban joj je Meško. Prkošenje normama, kao posljednju odliku idealne junakinje koju navodi J. Radway, možemo kod Stanke primijetiti u trenutku kad otkriva Lehotskine zle namjere te prestaje biti njezin pokorni sluga nastojeći da se zlo raskrinka; upravo ova karakteristika je kod Zagorke ključna, jer njome stvara jake ženske ličnosti koje se odlučno bore za svoja uvjerenja.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook