Bliže tebi – Dokaz

Gospa Fatimska, Gospa Lurdska, Gospa Guadalupska, Gospa Karmelska, Gospa Sinjska, Gospa Trsatska, Majka Božja Bistička, Gospa od zdravlja, Gospa od brze pomoći, Gospa snježna, Gospa žalosna, Gospa od anđela, Gospa od krunice…

Samo su neki od spomendana Blažene Djevice Marije uz one blagdane koji naravno obilježavaju značajne događaje iz njezinog života i koji su nam važni za povijest spasenja, poput začeća, rođenja, uznesenja, slavlja i drugih. Zašto toliko blagdana i spomendana posvećenih jednoj te istoj osobi? Možda je odgovor na to logičan s obzirom na važnost Blažene Djevice Marije i njezine uloge u povijesti spasenja i možda bi bolje pitanje bilo zašto toliko specifičnih i lokalno vezanih naziva? Nije li to sve jedna te ista osoba? Nije li to neko ograničavanje i svojatanje koje je u svojoj biti nepotrebno i suvišno? U ovome tjednu slavimo Majku Božju Bistričku i Gospu Karmelsku.

Svetište Majke Božje Bistričke
Izvor Redakcija

Vjerojatno niti jedan zreo vjernik nije protiv toga da je dobro Blaženu Djevicu Mariju slaviti često, ali zašto naglašavanje pojedinih osobito lokalnih aspekata? Cijela stvar se naravno može krivo i neprimjereno shvatiti, ali pustimo sada moguće zlouporabe sa strane i razmislimo o samoj logici stvari. Iako se površnošću u praksi ponekad zaboravi temeljni smisao neke pobožnosti, blagdana, propisa ili prakticiranja, sve što Crkva predlaže, propisuje, potiče i dozvoljava uvijek je utemeljeno na nekom dubljem smislu i ukazuje na neku stvarnost Božje prisutnosti među nama. Postojanje toliko blagdana, naziva i zaziva Blaženoj Djevici Mariji, osim što je dokaz i putokaz našeg štovanja njezine uloge i zagovora, zapravo je i živi dokaz njezine prisutnosti među nama. Gospa Fatimska spomen je i prikaz Marijinog konkretnog i potvrđenog zauzimanja za ljude na konkretnom mjestu, u konkretnom vremenu i povijesti, Gospa Lurdska, Guadalupska, Trsatska, Bistrička… isto tako.

Izvor: Pixabay

Takva mjesta dokaz su da ne štujemo samo Marijin nekadašnji život i njezinu načelno važnu ulogu u povijesti spasenja već da je njezina uloga stalna i aktivna. Marija je živa i prisutna, među nama je, govore nam to lokalna svetišta diljem svijeta kojih ima mnoštvo. Marija je bila voljna reagirati, pomoći, uključiti se na neki način, pokazati svoju prisutnost. Ne štujemo udaljenog Boga i udaljenje svece već se Nebo i Zemlja prožimlju i isprepliću. Od Isusovog uskrsnuća i od Marijinog Uznesenja vrata neba su otvorena i povezanost je očita i neprekinuta, to slavimo dajući Mariji lokalne nazive i specifične atribute. Slavimo povezanost neba i zemlje, slavimo Boga koji je zainteresiran za nas, slavimo Boga koji je svoju objavu završio, ali svoju prisutnost nije uskratio i dalje.

Izvor: Pexels

No osim te važne teološke poruke koju ima pridavanje konkretnosti Marijinog djelovanja među nama, postoji i još jedan puno ljudskiji element zašto Mariji pridajemo toliko naziva i zašto joj posvećujemo tolika mjesta i tolike atribute. Iz divljenja. Marija je zaista vrijedna svakog našeg divljenja, jer je predstavnica svega onoga što i nas očekuje u stvarnosti uskrsnuća, ona već ima prema nama odnos savršene ljubavi kakav ćemo svi baštiniti u nebu, te nas već sad poziva u taj i takav odnos, sa sobom i s drugim ljudima.

Svetište Gospe Fatimske
Izvor: Pixabay

Moglo bi se reći da je Mariju, baš zbog njezine proslavljenosti i bezgrešnosti lako voljeti. Himan pjeva: ‘Sva si lijepa, o Marijo’. I iako ne znamo kako izgleda, znamo da je lijepa. Lijepa je, jer je bezgrešna, jer je čista i izvorna, onakva kakvom ju je Bog zamislio, a Bog je izvor svake ljepote i dobrote i stvara samo dobro i lijepo. I mi smo takvi zamišljeni, potpuno lijepi, potpuno vrijedni ljubavi i divljenja, samo što nam je ovdje na zemlji grijehom i smrtnošću zaklonjena ta istina. Gledajući i zazivajući Mariju stavljamo se u područje nade da smo i mi iako slabi, pozvani da jednom u punini uđemo u potpune i čiste odnose kakve ona već sada baštini. Zato nam je česta i raznolika povezanost s Marijom važna, tim više što nam je dana ne samo kao uzor i obećanje već i kao aktivna pomoćnica, podrška i zagovor na tom putu. A ta njezina prisutnost i volja da nam zaista bude na pomoć i zaštitu očituje se kroz povijest kroz brojna svetišta, blagdane i lokalna svjedočanstva njezinog angažmana.  

Maja Vidović
Još nije odlučila što će biti kad odraste... 🙂

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije