Bliže tebi – Sretan rođendan

Mala Gospa ili Rođenje Blažene Djevice Marije jedan je od rijetkih blagdana koji slave nečije zemaljsko rođenje, baš rođendan, obično se svece slavi na dan njihove smrti tj. na dan kada su ‘rođeni za nebo’…

To ponekad daje dojam kao da su u Crkvi rođendani nebitni, no to svakako nije tako. Crkva jest usmjerena na to da slavi činjenicu da su mnogi od nas već prešli u proslavljeni život u vječnosti i to je važan dan, ali to ne znači da su zemaljski rođendani nebitni, samo su možda za svece kalendarski nepraktični za slavljenje… Danas slavimo rođendan Blažene Djevice Marije.

Unsplash

Blažena Djevica Marija u Crkvi se slavi često i na mnoge načine. Slave se mnogi događaji u njezinom životu i mnoge funkcije i epiteti koji joj se priznaju i pridaju. No postoji vječita opasnost, kod promatranja i slavljenja mnogih svetaca, a osobito Blažene Djevice Marije zbog njezine specifične uloge, da ih promatramo kao posebne i odvojene od nas, te da propustimo to što u njima gledamo, primijeniti na nas. Nadalje, da ih samo slavimo i sve vezano uz njih kao one koji su konačno bolji i drugačiji od nas. To je neka naša logika, logika koja često vodi u totalitarizam sama po sebi – oni koji su zaslužniji, veći, bolji, posebni… vladaju i mi im se divimo, a mi smo običan puk, podanici, nevrijedni, drugorazredni. Moguće je tu sklonost u ljudskom biću vidjeti i u politici i kulturi gdje uvijek mislimo kako poznate osobe imaju ‘ono nešto’ što mi nemamo, ono što nas na razne načine čini inferiornijima prema njima. Na istim principima se rađa i politički totalitarizam, običan narod i običan čovjek je nesposoban riješiti probleme koji ga pritišću, ali svakako se javlja netko tko će moći, u koga ćemo se ugledati, koga ćemo onda slaviti na razne načine. Moglo bi se reći da to i jest posljedica našeg ‘ljudskog stanja’, naše naravi u ovome svijetu oštećene grijehom, gdje se uvijek uspoređujemo i pravimo kategorije, te razlike između boljih i lošijih, zaslužnijih i manje zaslužnih, dostižnih i nedostižnih.

Unsplash

Često se ta logika uvuče i u vjernički život. Primjećuje se ponekad taj pomalo aristokratski odnos prema vjeri i svecima, gdje ih doživljavamo kao da su u posjedu nečega što mi nismo imali i nikada nećemo imati, nečega što ih samo po sebi čini svetima. Štoviše, kao da su od rođenja predodređeni da budu sveti i mi im se možemo i trebamo samo diviti. Najviše to možda i je točno za Blaženu Djevicu Mariju, najviše je ona blizu toj Istini, jer zaista je posebnija od nas. No, ono što zaboravljamo uočiti je da Božja logika nije ista kao i naša, Bog ne dijeli ljude na ‘nas’ i ‘njih’ kako mi to činimo. Bog nas ne pretpostavlja jedne drugima, nikoga nikome, pa čak ni Blaženu Djevicu Mariju nama, ne na taj način. Svaki svetac, a na osobit način Blažena Djevica Marija slika je i primjer onoga što i mi možemo i trebamo biti i postati u Božjim očima. Niti jedno ljudsko biće se u Crkvi ne slavi kao netko tko je po svojim posebnim sposobnostima došao do rijetko dostižnog cilja i tko je na taj način različit. Svatko se u Crkvi u svakom aspektu slavi kao onaj tko je uspio stići onamo i onako kako svi trebamo stići i kamo se očekuje da svi dođemo, svatko u svom vremenu i na svoj način, ali cilj je isti. Zato kada slavimo rođendan Blažene Djevice Marije, nje kao prototipa onoga što i mi trebamo biti i znaka onoga što mi svi trebamo dostići, zapravo slavimo rođenje svakoga od nas.

Unsplash

Ukazujući na činjenicu da je njezin zemaljski rođendan i život bitan ne pravimo razliku između nje i nas, nego upravo potvrđujemo da sve ovo što mi proživljavamo i što svaki čovjek proživljava koji je na zemlji rođen, nosi vrijednost u Božjem konačnom naumu. Nije ona krajnje različita od nas i ne slavimo nju odvojeno od nas. Ne gledamo samo u eshatologiju i u vječnost, dajemo važnost i onome gdje je naš život počeo, a to je ovdje na zemlji. Bogu naš zemaljski život nije nevažan ili vrijedan prezira, to nam pokazuje preko ovog blagdana. Svačiji život, pa i život Blažene Djevice Marije započeo je ovdje na zemlji, ono što je proživjela ovdje na zemlji bilo je ključno za njezinu proslavu i današnju ulogu i stanje. Ovaj dio je bitan, to što smo rođeni i što ovdje postojimo je bitno, Crkvi je bitno, Bogu je bitno – bitni smo. Zato neka nas blagdan rođenja Blažene Djevice Marije podsjeti da Bog i čitava Crkva svima nama, a ne samo njoj, želi sretan rođendan, jer je važno što smo došli na ovaj svijet i jer ovdje sve počinje – i naša svetost i naša vječnost.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije