Bliže tebi – Suobličiti se

Sveti Franjo je pred kraj svoga zemaljskog života molio Boga za dvije milosti, da osjeti barem dio one ljubavi koju je Isus osjećao prema svijetu i ljudima kada je pristao umrijeti na križu za nas i da osjeti barem dio one boli koju je Isus osjećao kada je na križu trpio…

Kao posljedicu dostignuća te težnje i uslišanja te molitve sveti Franjo je bio i vidljivo obilježen Kristovim ranama na svome tijelu. Moliti tako nešto izraz je duboke sjedinjenosti s Bogom u kontemplaciji, nama možda i nerazumljivo, preveliko i preteško da bismo se usudili o tome i razmišljati, ali za svetog Franju to je bio logičan nastavak onoga što je već otprije živio i što je otprije htio u svom životu postići, a to je u potpunosti se suobličiti Bogu. Sveti Franjo je bio radikalan primjer beskompromisnog življenja duhovnosti, no to samo znači da nam je dao jasniji putokaz kako živjeti i kako se postaviti u odnosu prema Bogu i ljudima. Iz svakog svetačkog iskustva možemo nešto naučiti. Nisu sveci zadobili nešto što mi nikada ne možemo imati ili razumjeti, samo su do kraja i potpuno predano, na svoj način, slijedili put koji svi mi trebamo slijediti.

Pixabay

Često u Crkvi i u propovijedima čujemo izraze da se trebamo suobličiti Kristu, da trebamo ‘ne živjeti više mi nego Krist treba živjeti u nama’, da se trebamo odreći sebe i sl. Često nam takvi izrazi zvuče pomalo zastrašujuće i strano, osobito potkrijepljeni svecima koji su zaista poduzeli neke radikalne i u očima svijeta ‘sulude’ poteze u ime tih rečenica. Ponekad nas možda plaši da, ako se otvorimo Bogu, ne zadesi i nas slična ‘sudbina’, da nam se ne oduzme previše, da ne budemo na neki način ‘zaposjednuti’ u mjeri u kojoj nam se ne sviđa. Druga strana medalje je pak ako sebe smatramo dobrim vjernicima i ako mislimo da puno od sebe dajemo Bogu, za Boga i vjeru, te ako se zbilja trudimo, u tom slučaju najčešće takve rečenice i pozive slušamo zadovoljni misleći da smo to već postigli i da nam dobro ide.  Često, nažalost, obje strane te medalje proizlaze iz istog korijena, a taj je da polazimo od sebe. Bilo da polazimo od sebe na način da se bojimo da će neke naše ideje i planovi biti poremećeni ako se prepustimo ili polazimo od sebe na način da sa zadovoljstvom promatramo ono što ‘mi’ postižemo. Krajnji rezultat našeg stava se možda čini dijametralno suprotan, ali korijen je isti – želimo to nešto svoje – zadržati pod svaku cijenu ili dati, možda i puno, ali onako kako mi želimo i kako se nama čini zgodno.

Unsplash

No, zapitamo li se dovoljno često što je to što Bog želi? Bog ne želi uništiti našu slobodu kako se bojimo u prvom slučaju, a drugo Bog želi ući u ono što mu dajemo i time slobodno raspolagati – nije li to uostalom i poanta davanja nečega nekome? Bolje da smo i malo učinili onako kako Bog želi nego da smo puno učinili ‘za Boga’ onako kako mi želimo ili onako kako mi mislimo da Bog želi. Ako već nešto dajemo, makar i ne davali sve, onda neka to bude potpun dar Bogu, a ne dar s uvjetima i dar za koji se još uvijek jednom rukom držimo.

Unsplash

Teško je izbjeći tu zamku stavljanja sebe na prvo mjesto čak i kad se trudimo, no tu nam pomaže primjer svetog Franje koji nam, iako drastičan, šalje snažnu poruku. Sveti Franjo je došao do vidnog sjedinjenja i suobličenja s Kristom, do toga o čemu nam se stalno govori, a što slabo razumijemo i često još slabije postižemo. Kako je do toga došao? Time da je molio da vidi, čini i osjeti ono što Bog želi i što Bog osjeća. Nije nekim svojim mislima, osjećajima i zadovoljstvima pokušao dosegnuti Boga kako mi to često pokušavamo, pa u konačnici u tome nalazimo opet samo sebe i ništa drugo. Franjo je želio Boga vidjeti, doživjeti i osjetiti, a onda tako i djelovati. S vremenom je sve više to želio, te je pred kraj zemaljskog života to vidljivo i dosegnuo. Kada ćemo mi prestati s nastojanjem da svijet vidimo što bolje svojim očima i svojim željama, a posegnuti za time da ga vidimo i osjetimo Božjim očima i Božjim željama?

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije