Gospina krunica (4/4)

Pobožnost krunice i duhovnost – otajstva Svjetla

Pobožnost krunice jedno je od najistaknutijih obilježja popularne katoličke duhovnosti. Sveti papa Ivan Pavao II postavio je krunicu u samo središte kršćanske duhovnosti i nazvao je „jednom od najfinijih i najpohvalnijih tradicija kršćanske kontemplacije“.

Izvor: Unsplash

Katolici vjeruju da je krunica lijek protiv teških iskušenja, izazova i životnih poteškoća, te da je jedno od snažnih oružja koja su na raspolaganju vjernicima u njihovoj borbi protiv svakoga zla.

Sveci i pape kroz povijest naglašavali su meditativne i kontemplativne elemente krunice i pružili specifična učenja o tome kako treba moliti krunicu, na primjer potrebu za “fokusom, poštovanjem, čašćenjem i čistoćom namjere” tijekom izgovaranja molitve i razmatranja otajstava.

Od šesnaestog stoljeća nadalje, pobožnost krunice često je uključivala “slikovne tekstove” koji su pomagali u meditaciji. Takve se slike i dalje koriste za prikaz otajstava krunice, jer je važno prilikom molitve što dublje ući u razmatranje događaja iz Isusova života.

Katolički sveci naglasili su važnost kršćanske meditacije i kontemplacije prilikom izgradnje osobnog odnosa s Bogom. Otajstvene meditacije u krunici temelje se na kršćanskoj tradiciji Lectio Divina (Božansko Čitanje) kao način korištenja Evanđelja za započinjanje razgovora između osobe i Krista. Tako je sveti Padre Pio, veliki poklonik krunice, rekao: “Kroz proučavanje knjiga ljudi traže Boga; meditacijom i razmatranjem Boga se pronalazi.”  

Papa Pio V. (16.st.) uspostavio je standardnih petnaest otajstava krunice, temeljenih na dugogodišnjoj molitvenoj tradiciji. Tako su ona grupirana u tri cjeline: Radosna, Žalosna i Slavna. Godine 2002. sveti papa Ivan Pavao II donio je odluku da je prikladno dodati novi set od pet otajstava, nazvan Svjetlosna, koja popunjavaju ciklus Isusova života na Zemlji u vremenu između Njegova djetinjstva i Muke. Tako danas ukupno imamo dvadeset otajstava Gospine krunice.

Izvor: Pixabay

Otajstva Svjetla mole se četvrtkom u liturgijskom periodu kroz godinu, a glase ovako:

1.       …koji je na rijeci Jordanu kršten bio

2.       …koji se na svadbi u Kani objavio

3.       …koji je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje nas pozvao

4.       …koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio

5.       …koji nam se u otajstvu Euharistije darovao

Pred završetkom smo Marijinog mjeseca listopada, pa izmolimo i danas Krunicu svjetla uz kontemplaciju otajstava koja nam je u nasljeđe ostavio papa Ivan Pavao II, prijatelj Hrvatske.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije