Nedjeljno jutro – Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!

Tko je ovdje lud? – prevedeni je naslov filma od prije nekoliko godina koji govori o tri čovjeka koji bježe iz zatvora i na svom putu bijega, uz urnebesne dogodovštine, doživljavaju obraćenje, žele postati bolje osobe, bolji ljudi

Njihovo obraćenje događa se upravo zbog samog puta, zbog svega onoga što im se dogodilo, što su proživjeli. Iako su zapravo krenuli na uzaludan put, splet okolnosti dao je da na kraju dođu do cilja. Taj cilj je bio potpuno drugačiji od onoga koji su sebi zamislili na početku putovanja. Možemo reći da ih je ludost života dovela do mudrih saznanja.

Izvor: Pixabay

Kada Isus govori o mudrosti i ludosti koristi primjer djevice – nevine žene. Međutim, nevinost bez mudrosti postaje uzalud potrošeni život, kako već u svom primjeru objašnjava. Ovdje prepoznajem da nam Isus zapravo govori o našem načinu života. Možemo reći da smo svi na početku života nevini, neiskusni. Oni koji su mudri slušaju oko sebe, uče i stječu znanja i sposobnosti koja su im potrebna da bi postigli željeni cilj, što je u našem slučaju vječni život s Bogom. Oni koji su ludi sve to zanemaruju i žive, kako bismo to rekli, iz dana u dan. Može se i tako živjeti, ali je cilj onda vrlo upitan. Čak ne moraš u ničemu ni pogriješiti, ali se nisi dobro pripremio i zbog toga si ostao neostvaren. Mnogo ljudi se osjeća neostvareno. Usudim se reći da je to zato što nikada nisu upoznali Boga. Bog daje smisao našem životu, pomaže nam da se ostvarimo, jer je njegov Duh naše nadahnuće.

Za Isusa je vrlo važna ta ‘pripremljenost’ za susret s Bogom. Kršćanin nikada ništa ne bi trebao prepuštati slučajnosti, jer ona ne postoji. Vjerujemo da postoji Božji naum koji prepoznajemo kao Ljubav i naša slobodna volja koja je pozvana izvršavati taj naum. Kada odbijamo svoju slobodnu volju koristiti za izvršavanje Božjeg nauma prepuštamo se slučajnostima koje gotovo uvijek završavaju protivne Božjem naumu. Ako su one uvijek protivne Bogu, onda baš i nisu slučajne, zar ne?

Izvor: Pixabay

Za našu pripremljenost vrlo je važno preispitivanje. Jesu li naše odluke bile mudre ili lude? Kamo nas je dovela mudrost, a kamo ludost? Čovjek koji pronalazi vremena posvetiti se ovim pitanjima s vremena na vrijeme čovjek je koji redovito dolijeva ulja u svoju uljanicu, te tako njegovo svjetlo nikada ne prestaje sjati. To znači da će mu put biti uvijek osvijetljen, što je garancija susreta s Bogom. Kada živiš dobar, osvijetljen život onda ti ne može promaći ni jedna dobra stvar, a pogotovo ne ona koja daje završni smisao tvome životu.

S obzirom da ne znamo ništa od onoga što se ima dogoditi u budućnosti, najmudrija stvar je učiti od prošlosti i slijediti upute koje su ostavili oni prije nas. Na tuđim greškama ili uspjesima možemo puno toga naučiti. Na tome se zapravo i temelji mudrost, da učimo na tuđim pogreškama, a ne na svojima. No to je najčešće lakše reći nego učiniti. Zato se to i zove mudrost.

Izvor: Pixabay

Mudrost je najcjenjenija stvar u Starom Zavjetu. Sjetimo se kralja Salomona i njegovog traženja mudrosti od Boga, a Božji odgovor je preobilan: Zato što si tražio mudrost, a ne bogatstvo i dug život, zato ti dajem sve. Mudrost nije inteligencija, niti je snalažljivost, niti uspješnost u životu. Mudrost je to sve i još više. Kada je čovjek mudar onda je i pametan i snalažljiv i uspješan. Zanimljivo je da je mudrost jedna od osobina koja se stječe i može naučiti. Traganje za mudrošću može ispuniti sam smisao života, jer nas ona uvijek dovodi k Bogu. Neprijatelj mudrosti je vrijeme, jer treba jako puno vremena da se ona stekne, pa onda imamo osjećaj da nemamo vremena za druge stvari. Ali to je samo osjećaj i privid. Smisao mudrosti je da nas učini takvima da budemo spremni na susret s Bogom, a kad smo s Bogom onda imamo svo vrijeme svijeta – u vječnosti…

Izvor: Pexels

Stjepan Škvorc
Svećenik, župnik u župi Sopje kod Slatine, na rijeci Dravi... Voli Boga i domovinu, prirodu i pisanje, a najbolji su mu trenuci života kada sve to može spojiti u jedno. Nastoji živjeti život po riječima iz evanđelja po Mateju: "Nije došao da mu služe, nego on da služi."

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije