Nedjeljno jutro – I riba i janje i lav

Iz evanđelja druge nedjelje kroz godinu odjekuju riječi Ivana Krstitelja kojima je predstavio Isusa Krista: Evo Jaganjca Božjega koji odnosi grijeh svijeta

Bog se u Isusu Kristu otkrio kao čovjek, ali potom sakramentalno i kao kruh kojega blagujemo u svetim misama. Teološki i biblijski može se prikazati i kao jaganjac. Tako ga danas naziva Ivan Krstitelj. Ne treba nam to biti sablažnjivo jer mi znamo da Isus Krist nije nikakva životinja, već je to naziv koji označuje njegovu žrtvu za oproštenje grijeha. Kao što su Izraelci prinosili žrtvu janjeta u znak čišćenja od grijeha, Isus Krist je na križu žrtvovao svoj život da bi spasio grešnike.

Foto: Pixabay

Na više mjesta u Bibliji govori se o Isusu kao Božjem jaganjcu. Prorok Izaija proriče za njega: “Kao janje na klanje odvedoše njega; kao ovca nijema pred onima koji ga strižu, on nije otvorio svoja usta” (Iz 53,7). U knjizi Otkrivenja, Isus kao Jaganjac otvara pečate, kojima je zapečaćena knjiga sudbine svijeta (Otk 5).

Zanimljivo, postoje i druge životinje koje označuju Isusa Krista. U prvim stoljećima, riba je predstavlja Krista jer se riba na grčkom jeziku kaže ihtis, što su inicijali za: Isus Krist Sin Božji spasitelj. Tako je riba u prvim stoljećima bila i tajni znak kršćana, a i danas kada npr. vidimo na nečijem automobilu ribu, možemo biti sigurni da je tu stavljena kao znak vjere.

Foto: Pixabay

Poznato je da svaki od četiri evanđelista ima neki simbol: Matej je tradicionalno anđeo, Marko je lav, Luka je vol, a Ivan je orao, ali važno je znati zašto oni imaju te simbole? Ti simboli ne označavaju samo evanđeliste nego još više Isusa Krista. Kao lav Isus Krist je kralj kraljeva, kao vol on je sluga Božji i sluga čovječji, kao anđeo Krist je sjedinjenje božanske i ljudske naravi, kao orao on je svemogući Bog.

Sviđa mi se kako je taj četverostruki kristolološki lik opisao sveti Irenej. On piše ovako: „četiri slike su usporedbe Sina Božjega: prvo biće slično je lavu označavajući njegovu snagu i vlast i kraljevstvo; drugo pak slično juncu, označujući žrtvenu i svećeničku uredbu; treće pak s licem kao čovječjim, opisujući jasno njegov dolazak u ljudskom liku; četvrto je doista slično letećem orlu, označavajući milost Duha koji nadlijeće Crkvu.” Irenej potom povezuje pojedina evanđelja s ovim slikama i pokazuje kako se u svakoj jasno vidi duhovna dimenzija Isusa Krista.

Foto: Pixabay

Ali vratimo se još na trenutak na današnju sliku koja nam je ipak najbliža: Isus kao jaganjac koji oduzima grijehe svijeta i daje nam mir.

Ivan Krstitelj dobro je znao o čemu govori i više puta je o Isusu govorio kao jaganjcu. Janje je simbol nevinosti i žrtve, a oboje nalazimo u Isusu. Nitko danas ne želi biti žrtveno janje, nitko se ne želi žrtvovati za druge, ali naš Gospodin Isus Krist je upravo po svojoj žrtvi spasio svijet od zla i grijeha. On je svoj život predao za nas.

Foto: Pixabay

Govori nam to o njegovoj žrtvi, ali i općenito o smislu žrtvovanja. Na um mi padaju žrtve koje su naši preci, naši djedovi i bake i naši roditelji podnosili za nas, svoju djecu. Sjetimo se samo koliki su teret naši očevi i majke nosili da bi nama priuštili što ugodniji život, koliko su se mučili da bi nama stvorili bolje uvjete za budućnost. Roditelj shvaća da dijete nije tu za njega, već je on tu za svoje dijete i zato poput žrtvenog janjeta žrtvuje sve, pa i vlastiti život za njega.

Ljudi danas nisu spremni na dragovoljno trpljenje i žrtvu. Govorim to polazeći od sebe. Svatko od nas bira za sebe najbolje, želi ugoditi sebi, a sve druge oko sebe doživljava praktički kao svoje sluge. Prodavač je tu za mene, roditelj je tu za mene, doktor je tu za mene, svi su tu da meni služe, ali za koga sam ja tu?

Foto: Pixabay

Ivan Krstitelj nam donosi vijest da je Isus Krist tu kao naš žrtveni jaganjac. Žrtva je u središtu njegova života. Ali, žrtva je i u središtu evanđelja. To je pouka koju primamo da bismo bolje upoznali Božju ljubav, ali i da sami živimo po tom načelu: nevino i nesebično, spremni nakon vremena uživanja i mladenaštva, uložiti svoj život, hrabro podnositi žrtvu za svoju djecu, za bolju budućnost našega naroda i čitavoga svijeta.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije