Nedjeljno jutro – Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu

Prva nedjelja korizme donosi nam u razmišljanje Isusa u pustinji

Znamo da se Isus za javno djelovanje 40 dana pripremao boraveći u pustinji. Postio je i molio te bio iskušavan od strane đavla. Zašto se Isus morao na takav način pripremati? Sasvim smo sigurni da nam je mogao na isti način govoriti i bez te pripreme. Ipak, taj boravak u pustinji mnogo toga nam je odmah u startu otkrio o Isusu. Vidjeli smo da se Isus neda zavesti od Sotone. Isus je u pustinji posvjedočio svoju vjernost Ocu, ali i odlučnost da krene na put koji će rezultirati smrću na križu. Možemo reći da je Isus upravo u pustinji sve postavio na svoje mjesto i iz pustinje je krenuo u izvršavanje svojega djela spasenja.

Izvor: Pixabay

Zašto baš pustinja? Zato što je pustinja osamljeno mjesto, izuzeto od životnih lagodnosti. To je bilo važno, jer kada se oduzmeš od svega ostaje ti jedino Bog. Tu Isus kroči stopama mnogih proroka i potvrđuje način kako čovjek traga za Bogom. Ne smijemo zaboraviti da sve što Isus radi radi to nama za primjer. Odabirući pustinju za mjesto svoje pripreme poručuje nam da Boga ne možemo osobno susresti u užurbanosti života ili svjetovnim postignućima. Da bi se Boga susrelo treba se potpuno ogoliti dušom i srcem, baš kao što je pustinja gola. Sve treba biti vidljivo, ništa sakriveno. Sam sa sobom moraš biti potpuno jasan, a to se može postići samo kada smo koncentrirani na svoje vlastito postojanje, na ono što jesmo, a ne na ono što možemo steći ili postići.

Izvor: Unsplash

Na neki način Isus nam boravkom u pustinji želi reći da svaki pothvat u životu mora početi sa jasnim odnosom između nas i Boga. Na prvom mjestu nam mora biti naša duhovnost, a iz nje proistječe sve ostalo. Neki bi to rekli ovako – moraš se prvo posložiti. Rastrojen ne možeš ništa raditi osim sve upropastiti. Stanje rastrojenosti je manjak duhovnosti. Bez jasnog stava i uvjerenja da je Bog s nama naša duša je izgubljena, predana vjetrometinama svijeta, koje je nemilosrdno gone i ne dopuštaju da se smiri. Zašto? Zato što bi smirena, duša ponovno pronašla Boga. Zato ovaj svijet nije od Boga, jer nam ne dopušta da se smirimo. Stalno nam se nudi nešto novo, stalno moramo biti s nečim zaokupljeni samo da se ne bi bavili sami sa sobom. Čovjek koji se ne može, ne zna ili nema mogućnosti suočiti sa samim sobom, što je? Kukavica? Nesposobnjaković? Ljenčina? Ili je jednostavno zaveden blještavom iluzijom modernog društva?

Izvor: Pixabay

Pustinja je i dobar prikaz onoga što je bilo i onoga što bi moglo biti. Sve pustinje na svijetu nekada su bile plodna zemlja, što znači da imaju priliku jednoga dana opet postati plodna zemlja. Naša duša je ta zemlja. Ako joj oduzmeš Boga kao da si zemlji oduzeo kišu i rosu. Neminovno će nastati pustinja, jalova i melankonična stvarnost. Ako joj omogućuješ Boga, kao da si zemlju natopio vodom i čekaš svo to sjemenje, sve što činiš, da urodi plodom.

Izvor: Pixabay

Jeste li primijetili da s propadanjem duhovnosti među ljudima, općenito u društvu, propada i naša sposobnost brige i kvalitete odnosa prema svemu što nas okružuje, posebno prema prirodi? To nije nimalo iznenađujuće, jer je Bog čovjeku povjerio brigu za sva vremenita dobra. Ako je čovjek u sebi rastrojen i nema odnos sa Bogom, kako se onda može brinuti za ono što mu je Bog povjerio? Zato se danas događa ubrzani razvoj tehnologije bez osvrta na to kako ta tehnologija utječe na naše živote i na našu okolinu. Silno nas se hoće uvjeriti da nam tehnologija omogućava kvalitetniji život, ali da li je to zaista tako? Sve više rastrojenosti i depresije možemo primijetiti među ljudima. Sve više otuđenosti i nemorala. Povijest nas uči kako su civilizacije prije nas imale tehnologiju koja im je omogućavala kvalitetniji život, pa su svejedno propale i nestale. Nijedna tehnologija nije mogla spasiti čovjeka od vlastitog nemorala i nebrige za vlastitu dušu. Zašto mislimo da će u ovom našem vremenu biti drugačije?

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisment

Instagram

Najpopularnije

Viška pogača

U dalmatinskoj gastronomiji od davnina su se koristile osnovne namirnice kao što su: sol, brašno, maslinovo ulje, te povrće i riba. Viška...

Sinj u srcu – Na Kamešnicu

Nigdje toliko kamenjara, škrapara, osulina i ostalih krških fenomena  kao u ovom „kamenolomu“… Vaganjsko sedlo ili prijevoj (1173m) odvaja...

O zlatnom pravilu moralnog djelovanja

Crtica iz knjige Nikole Kuzmičića 'I danas govorim', koja tako prigodno odgovara vremenu korizme – milosnom vremenu molitve, posta i djela milosrđa…