Nedjeljno jutro – Ištite i dat će vam se!

U današnjem prvom čitanju slušamo o događaju iz samih početaka Svetoga pisma. Abraham, želeći spasiti svoga nećaka Lota, pravda se s Bogom oko ideje da se unište Sodoma i Gomora

Abraham pred Boga postavlja sasvim smisleni argument: Zar ćeš s grešnikom i pravednika uništiti? Bog udovoljava Abrahamu i njegovoj logici te tako počinje cjenkanje. Koliko grešnika vrijedi jedan pravednik? Iz Božje perspektive situacija nije komplicirana jer pravednici zaslužuju vječni život, a grešnici pakao. Međutim, iz ljudske perspektive, gdje se svaka smrt doživljava kao tragedija, činjenica da pravednik mora umrijeti zbog grešnika, zvuči prilično nepravedno. Bog poštuje našu ljudskost i zato dopušta Abrahamu da se izbori za deset pravednika, preko čijih leđa Abraham planira spasiti čitav grad. Ipak, na kraju se u cijelom gradu nije uspjelo naći ni deset dobrih ljudi. Bog, zbog obećanja Abrahamu, spašava Lota, ali grad je morao doživjeti svoju tragičnu sudbinu. Zaustavimo se ovdje trenutak na Abrahamu i primijetimo zašto je baš on izabran za praoca svih naroda. Zbog svoga milosrđa. Njemu nije bilo žao samo pravednika, nego svih ljudi u tom gradu. Bilo mu je žao svakog čovjeka i zato ih je sve želio spasiti. No opet, moramo ustvrditi kao i prošle nedjelje, pokušavao je spasiti ono što se ne može spasiti. Ipak, upravo zbog njegove sposobnosti milosrđa, Bog ga izabire za začetnika monoteističkih religija. Abraham se usudio Boga upitati i nešto Ga tražiti, a činio je to na temelju svoje ljubavi prema čovjeku. I bilo mu je udovoljeno.

Foto: Unsplash

Na tom tragu promatramo Isusa u evanđelju kako uči svoje učenike moliti. Poučava ih da se treba odlučiti na razgovor s Bogom i u tom razgovoru imamo mogućnost nešto tražiti od Boga. Hoćemo li biti uslišani ili nećemo, ovisi o stanju naše duše i o našoj sposobnosti za ljubav. Zasigurno Bog ne želi udovoljavati onima koji čine zlo. To nas dovodi do trenutka vlastitog preispitivanja smisla naše molitve. Što Boga molimo i u kakvom stanju srca i duše Ga to molimo? Zar očekujemo da će nas Bog uslišati samo zato što je nama teško ili samo zato što mi mislimo da bi On to trebao. Bog se u svojim zaključcima očito ne povodi samo za tim u kakvoj se poteškoći netko nalazi te je li nešto zaslužio ili nije, već Bog promatra stanje srca i duše.

Jesi li ti kao čovjek sposoban iskazati milosrđe svakome, čak i onome tko to nije zaslužio? Jesi li sposoban voljeti drugoga kao sebe samoga, čak i kada taj nije zaslužio da ga se voli? To je razina ljudskosti koju Bog za nas želi. Samo takva razina ljudskosti može prekinuti očaravajući krug zla u kojem se redovito nalazimo.

Foto: Unsplash

„Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!“ Bog nam još jednom posvješćuje kako On jako dobro zna koliko smo mi slabi i grešni, ali u isto vrijeme koliko smo poput njega sposobni za ljubav. Upravo ta sposobnost za ljubav može nas izdići iznad naših slabosti, može nam omogućiti pobjedu nad grijehom i može nam osigurati spasenje. Ovdje nam je odgovor zašto je potrebno moliti. Za svakog onoga koji se pita koji je smisao molitve, upravo ovdje krije se odgovor. Mi kroz molitvu iskazujemo Bogu sposobnost za milosrđe i naš kapacitet za ljubav. Molitva je naše cjenkanje s Bogom koje nam On dopušta. Ona je način komunikacije, gdje ne samo da se mi obraćamo Bogu, već nas Bog poučava vjeri kroz ono što molimo. Molitva je višestruki proces koji je okrenut prema jednom cilju, a to je naša dobrobit i dobrobit onih za koje molimo. Nikada se ne smijemo umoriti od molitve.

Stjepan Škvorc
Svećenik, župnik u župi Sopje kod Slatine, na rijeci Dravi... Voli Boga i domovinu, prirodu i pisanje, a najbolji su mu trenuci života kada sve to može spojiti u jedno. Nastoji živjeti život po riječima iz evanđelja po Mateju: "Nije došao da mu služe, nego on da služi."

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije